Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Атина, Гърция

Обиколка на Атина и посещение на Акропола

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на Акропола - пеш

 

Цена: € 54 на възрастен, € 30 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Този тур разкрива великолепието на Атина от Златния век и съвременния град от 21-ви век.

Самото пристанище Пиреус е съвършен пример за перфектното градско планиране в античността. Още в началото ще посетите Акропола, на който е разположен и прочутия Партенон - символ на класическата архитектура. Встъпвате към хълма през Пропилеите -  високия 50 м. монументален мраморен вход, през който някога са минавали Панатинейските тържества. От дясно е разположен храма на Атина Нике – богинята на победата. Самият Партенон е основният храм на Акропола, издигнат в чест на богинята Атина (Палада). Някога нейната статуя, направена от злато и слонска кост, е красяла вътрешността на храма. До Партенона се намира по-малкия храм на Ерехтейон, пред който са изваяни шест прелестни девици, поддържащи тавана на верандата. Поглеждайки надолу от Акропола, ще се възхитите на античния театър със забележителна акустика – Херодот, в който всяко лято има театрални представления – връхна точка в културните събития в източното Средиземноморие. Накрая ще имате малко свободно време за магазинчетата за сувенири в подножието на Акропола.

Обиколката продължава към следващите забележителности в Атина: Гробницата на Незнайния воин, пазена от облечени в традиционните си носии евзони, Парламента и стадиона Панатинайкос – изцяло построен от мрамор - където са проведени през 1896 г. първите съвременни олимпийски игри. Автобусът ви ще мине покрай Библиотеката, Академията и Университета – три сгради отразяващи архитектурата на 19-ти век, силно повлияна от класически влияния. Продължавате към площад Омония – търговски център на Атина, и накрая - към Синтагма – културното и бизнес средище на столицата.

 

Важно да знаете: В някои обекти не се допуска влизане с големи раници и чанти; походът към Акропола включва изкачване на 80 стръмни стъпала.

 

 

 

 

Панорамна обиколка на Атина, разходка в Плака и посещение на новия музей на Акропола

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; в Плака - пеша

 

Цена: € 54 на възрастен, € 30 на дете

 

В цената е включена минерална вода или друга безалкохолна напитка.

 

Напускате пристанището Пиреус и автобусът ви поема по крайбрежния път към гръцката столица. Пристигайки в Атина, ще минете покрай забележителности като Храма на Зевс, Гробницата на Незнайния воин, пазена от облечени в традиционните си носии евзони, Парламента и изцяло построения от мрамор стадион Панатинайкос, където през 1896 г. са проведени първите съвременни олимпийски игри. Автобусът ще продъжли покрай Библиотеката, Академията и Университета – три сгради олицетворяващи архитектурата на 19-ти век, силно повлияна от класически влияния. Продължавате към площад Омония – търговски център на Атина, а после към Синтагма – културно и бизнес средище в Атина. Автобусната обиколка на града продължава с посещение на стария квартал на Атина – Плака. Там ще имате свободно време за разходка по красивите пешеходни улички на квартала, сред старинни къщи, малки романтични кафенета и бутици. 

Последна дестинация от тура е новият супер модерен музей на Акропола, отворил врати на 20-ти юни 2009 г. и разположен в подножието на самия Акропол.  Това е тематичен археологически музей, съхраняващ едни от най-известните находки и творби от класическата античност.

 

Важно да знаете: Музеят на Акропола е затворен в понеделник.

 

 

By Ilia Stanchev