Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Брегови екскурзии на Celestyal (Louis) Cruises

 

остров Миконос, Гърция

остров Крит, Гърция

остров Родос, Гърция

остров Патмос, Гърция

Санторини, Гърция

Атина, Гърция

Истанбул, Турция

Измир, Турция

Кушадъсъ, Турция

 

 

 

 

 

 

 

 

ИРАКЛИОН, О-В КРИТ, ГЪРЦИЯ

 

Дворецът Кносос, о-в Крит

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус

 

Цена:  € 54 на възрастен, € 35 на дете

 

Препоръчително е да вземете нещо за пиене и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

 

Крит е най-големият гръцки остров, люлка на Минойската цивилизация и митичен дом на бога Зевс. С автобус от пристанището прекосявате гр. Хераклион и достигате до мащабния археологически обект – Кносос. Тук сър Артър Евънс разкрива цивилизация, зародила се около 4000 г. пр. Хр., когато велика просперираща империя управлява на остров Крит. Благодарение на изобилието от артефакти намерени в разкопките, Евънс предполага, че става дума за древна минойска цивилизация, наречена така от него по името на нейният най-известен владетел – цар Минос.

Детайли за всички тези разкрития ще разберете от Вашия екскурзовод, който ще ви преведе през археологическите разкопки, за да научите повече за изумителната антична култура, процъфтяла на острова преди хилядолетия. В богато украсения със стенописи дворец в Кносос ще можете да разгледате добре запазената тронна зала с разкошен алабастърен трон, стаята с делфитините, резиденцията на кралската армия, както и красивят кралски двор и параклис. 

 

**************************************************************************

 

Крит - традиции и вино

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус

 

Цена: € 51 на възрастен, € 24 на дете

 

В цената е включена минерална вода или друга безалкохолна напитка.

 

 

Екскурзията започва от построеното във венециански стил пристанище на Хераклион, минава през самия град, и продължава на юг покрай поразително красива природа и лозови масиви още от Минойски времена. Първата спирка е в модерна изба в известната винарска област – Пеза. Там ще можете да проследите най-новите методи за производство на вино и да опитате някои от вкусните Критски вина. Разходката продължава през романтичен провинциален пейзаж, обширни маслинови горички и лозя на възраст над 4000 г.  към китното селце и общински център – Аркан. По пътя спирате във Ватипетро, за да видите една от най-старите ферми в Крит, датираща от 16-ти век пр. Хр. В самия Аркан, разположен 10 км южно от двореца Кносос, ще имате възможност да разгледате старинен квартал с каменни къщи построени по времето, когато островът е бил под Турско владичество. След това ще посетите истинска таверна, за да се насладите на разнообразни критски специалитети и местно вино под ритмите на автентична гръцка музика. Накрая,преди да тръгнете обратно към кораба си, ще имате свободно време за разходки, снимки и сувенири.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен чакълест терен; в обекта не се допуска влизане с големи раници и чанти.

 

 

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

 

Нощен Истанбул

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус

 

Цена:  € 73 на възрастен, € 35 на дете

 

Потопете се в нощния живот на Истанбул и забавленията, които предлага един от най-добрите нощни клубове в града. Автобусът Ви взима от пристанището и, преминавайки през ярко осветените улици на Истанбул, ви отвежда до популярния Night Club of Istanbul. Там ще се наслаждавате на разнообразни турски специалитети, докато турски музиканти, кючекчийки и танцьори на народни танци ви забавляват, изпълнявайки песни и красиви традиционни танци от различни области на Турция. След края на програмата се връщате в автобуса за едно различно среднощно разглеждане на забележителностите на Истанбул, преди да се отправите обратно към кораба. 

 

 

********************************************************************

 

 

 

Забележителностите на Истанбул – с обяд на борда на кораба

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; между някои обекти на малко разстояние - пеш

 

Цена: € 94 на възрастен, € 45 на дете

 

Екскурзията започва с обиколка на забележителностите на Истанбул с автобус - през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата, покрай бреговете на Златния рог и под византийския Акведукт на Валент. По пътя ще видите джамията на Сюлейман, построена в чест на Сюлейман Великолепни. Продължавате покрай непреодолимите стени на града, които през вековете са защитавали Константинопол от множество нападения и инвазии. В стария град, първата спирка е във Византийския хиподрум – някога сцена на най-големите състезания с колесници във Византийската империя. До хиподрума се намира великолепната джамия Султанахмет, декорирана с 21 000 сини плочи, заради които тя е наричана още Синята джамия. След като я разгледате, продължавате пеша до прочутата Света София – византийския Храм на мъдростта – където ще се полюбувате на изкусни мозайки и мраморни декорации. Връщате се на борда на кораба за обяд, след който туристическата обиколка продължава с посещение на двореца Топкапъ (Топкапъ сарай) – резиденция на османските султани. В него ще видите известното съкровище и диаманта с крушовидна форма Кашъкчъ – седмия най-голям диамант във света.

По време на тази екскурзия, ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: В повечето джамии се влиза без обувки, с покрити рамене и колене.

 

 

********************************************************************************

 

 

Забележителностите на Истанбул – с обяд в местен ресторант

 

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; между някои обекти на малко разстояние - пеш

 

Цена: € 104 на възрастен, € 49 на дете

 

 

Екскурзията започва с обиколка на забележителностите на Истанбул с автобус - през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата, покрай бреговете на Златния рог и под византийския Акведукт на Валент. По пътя ще видите джамията на Сюлейман, построена в чест на Сюлейман Великолепни. Продължавате покрай непристъпните стени на града, които през вековете са защитавали Константинопол от множество нападения и инвазии. В стария град, първата спирка е във Византийския хиподрум – някога сцена на най-големите състезания с колесници във Византийската империя. До хиподрума се намира великолепната джамия Султанахмет, декорирана с 21 000 сини плочи, заради което я наричат Синята джамия. След като я разгледате, продължавате пеша до прочутата Света София – византийския Храм на мъдростта – където ще се полюбувате на изкусни мозайки и мраморни декорации. Отбивате се за обяд в местен ресторант, след което туристическата обиколка продължава с посещение на двореца Топкапъ (Топкапъ сарай) – резиденция на османските султани. В него ще видите известното съкровище и диаманта с крушовидна форма Кашъкчъ – седмия най-голям диамант във света.

По време на тази екскурзия, ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: В повечето джамии се влиза без обувки, с покрити рамене и колене.

 

 

 

 

********************************************************************************

 

Панорамен круиз над Босфора

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус и малък круизен кораб

 

Цена: € 52 на възрастен, € 22 на дете

 

Специален авотбус ви превежда през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата към Златния рог. По пътя ще видите впечатляващата Джамия на Сюлейман, построена от турския архитект Синан в чест на султан Сюлейман Великолепни. От Златния рог се придвижвате до круизното пристанище в залива, където ви чака специално корабче за вълнуващо пътуване по Босфора. На борда на круизното корабче, ще се понесете покрай дворците Долмабахче и Чираган, построени на европейския бряг; ще минете под Моста на Босфора и покрай двореца Бейлербей, Анатолийската крепост Анадолухисар и Канлика, на Азиатския бряг. Плавайки между двата континента, ще имате възможност не само да се насладите на изумителната красота наоколо, но и да я запечатата в удивителни снимки.  

 

 

***************************************************************************

 

Тайните съкровища на Истанбулс обяд в местен ресторант

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус

 

Цена: € 57 на възрастен, € 26 на дете

 

Идеята на тази екскурзия е да ви запознае с едни от най-красивите и прочути исторически забележителности на Истанбул, останали от Византийската империя. Потегляте от пристана със специален автобус за интригуваща обиколка на стария Констанинопол. Минавате през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата, покрай бреговете на Златния рог и под византийския Акведукт на Валент. По пътя ще видите джамията на Сюлейман, построена в чест на Сюлейман Великолепни от турския архитект Синан. Пристигате в храма -музей Свети Христос Спасител в Хора, построен през 11-ти век и смятан за втората най-значителна забележителност след Света София. Там ще разгледате уникална колекция от стенописи от 14-ти век, златни мозайки и някои от най-изящните Византийски картини. Продължавате покрай градските крепостни стени към Византийския хиподрум, където навремето са се провеждали състезания с колесници и тържества в чест на императорите. Посетете древния храм на Светиите Сергий и Бакхус, построен в изпълнение на клетвата, която император Юстиниан дава след като се е спасил от екзекуция за подозрения в заговор срещу предшественика му. Обиколката продължава с посещение на Подземната Цистерна – мрежа от канали, построена през 3-ти век пр. Хр. , за да поддържа града по време на дълги обсади. Идва време за обяд в ресторант в друг исторически квартал на Истанбул - Балат. След обяда може да посетите Патриархата, намиращ се само на 50 м. от ресторанта или просто да се разходите покрай бреговете на Златния рог. С автобуса отивате до джамията Рустем Паша, разположена в близост до пазара за подправки. Джамията е построена от Синан през 1550 г. за великия везир Рустем Паша, женен за една от дъщерите на Сюлейман Велики. В джамията, както и на нейната фасада ще видите удивителни фаянсови творения.

 

Важно да знаете: В повечето джамии се влиза без обувки, с покрити рамене и колене.

 

 

ИЗМИР, ТУРЦИЯ

 

Панорамна обиколка на Измир

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус , пеш

 

Цена: € 51 на възрастен, € 25 на дете

 

Измир е третият най-голям град в Турция с населена площ от над 12 000 кв. км и население от над 3 милиона души. Известен със своето голямо и значимо за турската търговия пристанище, Измир е един модерен град, чието историческо минало се вижда на всяка стъпка в него. И наистина – в самия център на града ще се удивите от останките на древната агора, изградена по времето на император Марк Аврелий, през 178 г. пр. Хр. Тя е единствената двуетажна агора позната на учените. Първият етаж е служел за търговия и съхранение на стоки на едро, а вторият е използван за политически срещи и търговия на дребно. Много от експонатите в измирския Нов Археологически музей - друг забележителен обект, който ще посетите – са намерени именно в агората. Музеят разполага с три големи галерии, оборудвани с модерна осветителна система, която да ви води в едно вълнуващо пътуване измежду стотици ценни експонати – антични статуи, предмети и керамика.

 

**************************************************************

 

 

Пергам (Пергамон или Бергама)

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш и с лифт.

 

Цена: € 64 на възрастен, € 44 на дете

 

Препоръчително е да вземете освежителна напитка и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Час и половина с автобус от пристанището на Измир и пристигате в древногръцкия град Пергам (дн. Бергама). Повече от три века градът се е радвал на изключително културно и артистично развитие, докато е бил център на Елинската цивилизация и столица на Римската азиатска провинция. Разхождайки се в Пергам, ще оцените изкусното умение на гръцките и римски архитекти, с които са придали на това предизвикателно място градски облик, подобаващ на истинска велика столица. Там ще посетите комплексът Аскелепион, построен в почит на бога на медицината Асклепио, който е служел за терапевтичен център на знатните особи на древната цивилизация. Ще видите великолепния Акропол, намиращ се на хълм с височина 275 м, до който се стига лесно с лифт.  Защитено от три стени, от които днес е останало малко, някога на това място са се издигали множество храмове, дворци, обществени сгради и домове.

След посещението на тази чудесна последна забележителност, идва време да поемете обратно към пристанището на Измир.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен.

 

************************************************************************************************

 

 

Ефес и Къщата на Дева Мария

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.

 

Цена: € 62 на възрастен, € 38 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

 

Специален автобус ви осигурява превоз до малка долина на 75 минути от Измир. Там са разположени скромен параклис и малка къща, в която според вярванията Дева Мария е прекарала последните дни от живота си.  Въпреки многото противоречия, Христианският свят поддържа това вярване и дори Ватиканът официално е приел т. нар Къща на Дева Мария  за свято място. След нея, продължавате към втората интригуваща забележителност - античния град Ефес.  Вашият екскурзовод ще ви разведе покрай едни от най-красивите и съхранени разкопки в света. Ще видите Одеона (концертна зала), Фонтана на Траян, термалната баня на Схоластика, храмът на Адриан, Латриана, великолепната библиотека на Целз и античния театър - най-големия в античността с капацитет от 24 000 седящи места, където е проповядвал Свети Павел. По пътя си към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на тържествени шествия. В Измир ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

 

 

 

 

 

Античният град Ефес

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.

 

Цена: € 58 на възрастен, € 36 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Пригответе се за вълнуваща среща с античния град, намиращ се на приблизително 1 час път с автобус, който ще ви вземе от Измир. Известен още в античността с храма на Диана, Ефес става най-големия град в Мала Азия по време на Римската империя.

Вече пристигнали в Ефес, последвайте своя екскурзовод през Магнезиевата порта, за да влезнете тържествено в красивия град. Разгледайте многобройни интересни забележителности като Форума, Одеона, Библиотеката на Целз, Термалните бани на Схоластика и Великият театър, построен в древногръцката епоха и реконструиран след това в Римския период, който все още впечатлява със забележителна акустика. Навсякъде около Вас ще разпознаете все още напълно четливи символи гръцката азбука, останали непокътнати от времето. Връщайки се към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на шествия. В Измир ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

****************************************************************************

КУШАДЪСЪ, ТУРЦИЯ

 

Ефес и Къщата на Дева Мария

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.

 

Цена: € 61 на възрастен, € 39 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

 

Специален автобус ви осигурява превоз до малка долина на 20 минути от Кушадасъ. Там са разположени скромен параклис и малка къща, в която според вярванията Дева Мария е прекарала последните дни от живота си.  Въпреки многото противоречия, Христианският свят поддържа това вярване и дори Ватиканът официално е приел т. нар Къща на Дева Мария  за свято място. След нея, продължавате към втората интригуваща забележителност - античния град Ефес.  Вашият екскурзовод ще ви разведе покрай едни от най-красивите и съхранени разкопки в света. Ще видите Одеона (концертна зала), Фонтана на Траян, термалната баня на Схоластика, храмът на Адриан, Латриана, великолепната библиотека на Целз и античния театър - най-големия в античността с капацитет от 24 000 седящи места, където е проповядвал Свети Павел. По пътя си към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на тържествени шествия. Преди да се отправите обратно за Кушадасъ, ще посетите магазин за автентични ориенталски килими.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

 

 

 

 

 

Античният град Ефес

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.

 

Цена: € 58 на възрастен, € 37 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Пригответе се за вълнуваща среща с античния град, намиращ се на приблизително 30 минути път с автобус, който ще ви вземе директно от пристанището в Кушадасъ. Известен още в античността с храма на Диана, Ефес става най-големия град в Мала Азия по време на Римската империя.

Вече пристигнали в Ефес, последвайте своя екскурзовод през Магнезиевата порта, за да влезнете тържествено в красивия град. Разгледайте многобройни интересни забележителности като Форума, Одеона, Библиотеката на Целз, Термалните бани на Схоластика и Великият театър, построен в древногръцката епоха и реконструиран след това в Римския период, който все още впечатлява със забележителна акустика. Навсякъде около Вас ще разпознаете все още напълно четливи символи гръцката азбука, останали непокътнати от времето. Връщайки се към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на шествия. По пътя обратно към Кушадасъ, ще може да се докоснете до културата на Турция и с посещение на магазин с ориенталски килими.

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

 

 

О-В МИКОНОС, ГЪРЦИЯ

 

Остров Миконос – пешеходен тур 

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус от пристанището до града; обиколка на града - пеш.

 

Цена: € 41 на възрастен, € 23 на дете

 

Миконос е световноизвестна дестинация и най-космополитния гръцки остров. Годишно той привлича хиляди посетители от цял свят, включително и много артисти и интелектуалци. Вашият автобус ще ви отведе до Хора – столицата на острова, където ще се насладите на приятна разходка по романтичните калдаръмени улици на града, минавайки покрай малки бутици, елегантни нощни клубове и бели къщи, докато стигнете до Алефкандра. Алефкандра е един очарователен квартал в Хора, известен още като Венецията на Миконос. Къщите там са построени над морето, с балкони от дърво, напомнящи венецианските. След 18-ти век, в тази част на Хора са живели богати търговци и капитани на кораби.

Преди да тръгнете обратно към центъра на Миконос, откъдето круизният автобус ще ви върне на кораба, имате приятна спирка в Хотел Louis Theoxenia или местна таверна, където да се насладите на освежителна напитка и гръцко мезе.

 

******************************************************************

 

О-В ПАТМОС, ГЪРЦИЯ

 

Манастир Св. Йоан Богослов и Пещерата на Изгнанието

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеш

 

Цена: € 40 на възрастен, € 20 на дете

 

Отпътувате с автобус от пристанището на Патмос към селцето Хора , където, между високи крепостни стени се издига манастир Св. Йоан Богослов. Великолепната сграда на манастира е построена преди 900 г. на хълм над града. Влизайки в обителта, първо ще минете през вътрешния двор, стаята за хранене на монасите и старата пекарна, докато стигнете главната църква, известна със своите необикновени стенописи и интериор. Ще посетите малкия музей, който помещава колекции от свещени съкровища, книги, ръкописи, мозайки, икони, прекрасни средновековни платове, одежди и бижута.

След това автобусът ще ви закара до пещерата на изгнаника. Там ще видите нишата в стената, служеща за възглавница, издатината, използвана от изгнаника вместо бюро, за да напише своята Книга на Откровението и цепнатината в скалата, образувана от Гласът Божий. Преди да се върнете на пристанището, ще спрете да разлгедате и жиписното градче Скала.

 

Важно да знаете: Обектът не е подходящ за хора, изпитващи трудност при ходене пеш

 

 

Панорамна разходка на остров Патмос

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус;

 

Цена: € 36 на възрастен, € 21 на дете

 

В цената е включена минерална вода или друга безалкохолна напитка.

 

За онези от Вас, които предпочитат да разкрият красотата на Патмос от комфорта на климатизиран автобус, сме подготвили интересна панорамна обиколка на острова. Тръгвате от пристанището на Скала към централната част на острова – селцето Хора, където се намира великолепният манастир Св. Йоан Богослов, построен през 1088 г. Спирате за кратко при Пещерата на изгнаника, а после до вятърните мелници на Хора, за да се насладите на прекрасната гледка наоколо и да направите снимки. Продължавате пътуването по другия бряг на Патмос, сред пленителен природен пейзаж от скалисти хълмове, тесни протоци, тихи плажове и живописни заливи. Преди да се завърнете на пристанището, имате 10 минутна спирка на площада Камбос, в северната част на острова. Екскурзията приключва в Скала, където ще имате свободно време да се разходите в очарователното старинно градче и да се насладите на чашка кафе или друга освежаваща напитка в най-старото и красиво Арион кафе.

 

 

О-В РОДОС, ГЪРЦИЯ

 

Родос и Линдос

 

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 50 на възрастен, € 22 на дете

 

Включено е посещение на керамична фабрика

 

На път към един от най-значимите градове в античността Линдос, минавате по живописното югоизточно крайбрежие на острова, осеяно с бели варосани къщи. Стигайки до града, ще бъдете удивени от средновековните крепостни стени, построени от рицарите на Йоан през 13-ти век и пазещи го и до днес. Между тях стои величественият акропол на Линдос - на ръба на пропаст над морето, дълбока 122 м. От Акропола ще имате възможност да се насладите на пленителни гледки към обширното Егейско море и залива на Свети Павел, където светецът пуска котва при историческото си пътуването към Ефес. Продължавате пеш по хълма към великото стълбище, водещо от Елинския портал към Акропола и Храмът на Атина. Ако не ви се ходи пеш, до там може да стигнете и на гърба на муле, срещу такса. След посещението на Акропола, ще имате свободно време за самостоятелно проучване на Линдос.

Обратно в Родос, се отправяте към хълма Монте Смит по панорамен път през новия град. От хълма ще имате поглед към античния Родос, Храмът на Аполон и стадиона Диагора. Следва прекрасно запазената крепост Porte d’Amboise – началото на пешеходната разходка в средновековния Родос. Екскурзоводът ще Ви преведе през северната част на града, където някога са живели рицарите и техните прислужници. Ще видите Двореца на рицарите, след което продължавате по Кавалерийския път към Морската порта и вашия кораб.

 

Важно да знаете: Обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш

Отсечката Родос – Линдос отнема приблизително 50 минути.

 

 

*****************************************************************

Родос – старият град и Филеримос

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 51 на възрастен, € 28 на дете

 

С автобус се отправяте към хълма Монте Смит - Акропола на античен Родос. От руините, останали от масивните колони на Храма на Атина, получавате великолепна гледка към близкия Храм на Аполон, стадиона Диагора и пристанището, охранявано от Родоския колос – едно от седемте чудеса на света. Обиколката продължава към хълма Филеримос. В горната част на хълма някога е бил разположен Ялисос (Трианда) – един от трите антични града на острова. На Филеримос ще видите изцяло възстановена византийска църква със стенописи от 15-ти век, както и магическия замък на родоските рицари. След Филеримос се връщате към Родос, където ви очаква пешеходна обиколка на стария град – чак до крепостта Porte d’Amboise. Там ще почувствате удоволствието да се разхождате по Рицарската улица, между средновековни сгради, извиващи се алеии, кули и пищни фасади. Накрая ще посетите внушителния Дворец на великия майстор на ордена, в който ще имате шанса да видите неговите разкошни мозайки.

 

 

 

 

************************************************************************

 

Долината на пеперудите и пешеходен тур на Родос

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 46 на възрастен, € 20 на дете

 

 

Автобусът потегля от пристана по западния бряг на острова към  долината на пеперудите – една от най-атрактивните забележителности в Родос. През август долината се изпълва с пеперуди от рода Панакси, които долитат тук за своя размножителен период.

Връщате се обратно в града, за да продължите с обиколка на Родос, водени от Вашия екскурзовод. Минавайки по тесни калдаръмени улици, покрай средновековни сгради, ще стигнете до най-внушителната от тях – дворецът на великия майстор на ордена. Построена през 14-ти век, сградата удивлява със своята уникална архитектура. Вървейки по Рицарската улица, покрай безброй цветни магазинчета, ще минете и покрай старинната Рицарска болница от 15-ти век, днес - Археологически музей.

Накрая ще имате свободно време да се разходите обратно до Вашия кораб, който се намира на 10 минути пеша. Ако пък не ви се ходи ще може да се върнете и с автобуса.

 

Важно да знаете: При тази екскурзия не се влиза в двореца на великия майстор на ордена.

Ексурзията се предлага само от Юли до Септември.

 

 

 

САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ

 

Екскурзия до Ия (Oia)

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 52 на възрастен, € 32 на дете

 

По пътя към Ия пред Вас ще се разкрие пленително красива панорама към Егейско море и съседните острови. Ще видите как лавата се е втвърдила на пластове върху скалите наоколо - всеки пласт, бележещ различно изригване от цикличната вулканична активност в района. Стигате до ръба Калдера, където е разположено смятаното за най-романтично място в Санторини - селцето Ия. Оя е истински пример за Цикладична архитектура и напомня картина от гръцки филм – с калдаръмени улици, бели варосани къщи и сини кепенци на прозорците. Ще имате достатъчно свободно време за разходка в селцето, след което автобусът ще ви върне обратно към пристанището. По желание, можете да слезнете в град Фира, откъдето да се придвижите към пристанището със специален лифт (билети за лифта се продават на началната станция на лифта).

 

 

************************************************************************************************

 

Екскурзия с яхта край Санторини и разходка до вулкана

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с моторна яхта;

 

Цена: € 52 на възрастен, € 25 на дете

 

Насладете се на екскурзия с яхта покрай активния вулкан на островчето Неа Камени. Плавайки покрай чудно оформените вулканични брегове ще видите как черни вулканични скали и бяла пяна са красиво примесени в едно с червения цвят на лавата. Ще се изкачите до билото на острова, където кратерите продължават живо да „издишат” серни пари. Насладете се на този нереалистичен пейзаж, докато вашият екскурзовод ви разказва за образуването и живота на вулкана, както и за последното му изригване, довело до пълното разрушаване на Санторини. Приливната вълна в резултат на това изригване е била толкова огромна, че е стигнала до остров Крит и е разрушила процъфтяващия тогава град Кносос. Продължавате лъкатушна разходка с лодката си в преминаващата от тъмно синьо в жълто-зелено морска вода, а в далечината се открива великолепната гледка на снежнобелите къщи със сини кепенци на град Фира. Желаещите да поплуват, ще могат да го направят в приятните морски води, затопляни от термални извори на дъното.

Важно да знаете: Тази екскурзия се предлага в месеците от Април до Септември и провеждането й зависи от климатичните условия; водата в мястото годно за плуване може да остави следи по цветни или тъмни бански костюми.

 

 

Духът на Санторини

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус;

 

Цена: € 66 на възрастен, € 38 на дете

 

В комфорта на специален автобус се отправяте към планината Профитис Илиас (Пророк Илия), откъдето пред Вас ще се открие чудесна панорамна гледка над острова. Продължавате по живописен път над морския бряг с изглед към вулканичния остров Неа Камени към мангетичния град Ия (Oia). Там ще разпознаете популярните кадри, изобразяващи неповторимата красота на Санторини. Имате време за разходка и съзерцание на уникалната архитектура на градчето, след което ще имате възможност да опитате различни редки вина в една от най-прочутите винарски изби на острова.

Следваща спирка е древната христианската църква Панагия Епископи, в китното селце Епископи Гониа. Построена през 11-ти век, този древен Византийски храм се счита за най-съвършния образец на традиционна църковна архитектура на острова.

Пътуването продължава към бившото рибарско селце, а сега модерен туристически център - Камари. Камари предлага голям избор от ресторанти, кафенета  и барове, водни спортове и условия за приятна разходка по дългия плаж чак до подножието на възвишение високо 400 м. - Меса Вуно. Приключвате екскурзията във Фира – столицата на Санторини – откъдето ще се спуснете с лифт към пристанището.

 

 

Екскурзия с яхта край Санторини  & разходка до вулкан & Екскурзия в Ия (Oia)

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с моторна лодка; автобус

 

Цена: € 84 на възрастен, € 48 на дете

 

Всеобхватна екскурзия, която обединява двете най-популярни екскурзии при спирка в Санторини – разходка с яхта около острова, спирка на вулканичния остров, с все още активен вулкан Неа Камени и накрая посещение на очарователното градче Ия (Oia).

 

 

 

Акротири – история и археологически разкопки

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото:

 

Цена: € 65 на възрастен, € 42 на дете

 

Най-новата екскурзия в списъка на круизната компания Луис представя древното археологическо селище Акротири, където според някои вярвания се е намирала изгубената цивилизация на Атлантида.

Древните арехеологически разкопки край Акротири са отворени за публика отново в края на април 2012, след близо седемгодишна пауза.

Екскурзията ви дава шанса да проучите едно от най-известните праисторически селища в Егейско море, доказващ наличието на градски живот дори в далечната Минойска ера.

 

 

 

 

АТИНА, ГЪРЦИЯ

 

Обиколка на Атина и посещение на Акропола

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на Акропола - пеш

 

Цена: € 61 на възрастен, € 39 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Този тур разкрива великолепието на Атина от Златния век и съвременния град от 21-ви век.

Самото пристанище Пиреус е съвършен пример за перфектното градско планиране в античността. Още в началото ще посетите Акропола, на който е разположен и прочутия Партенон - символ на класическата архитектура. Встъпвате към хълма през Пропилеите -  високия 50 м. монументален мраморен вход, през който някога са минавали Панатинейските тържества. От дясно е разположен храма на Атина Нике – богинята на победата. Самият Партенон е основният храм на Акропола, издигнат в чест на богинята Атина (Палада). Някога нейната статуя, направена от злато и слонска кост, е красяла вътрешността на храма. До Партенона се намира по-малкия храм на Ерехтейон, пред който са изваяни шест прелестни девици, поддържащи тавана на верандата. Поглеждайки надолу от Акропола, ще се възхитите на античния театър със забележителна акустика – Херодот, в който всяко лято има театрални представления – връхна точка в културните събития в източното Средиземноморие. Накрая ще имате малко свободно време за магазинчетата за сувенири в подножието на Акропола.

Обиколката продължава към следващите забележителности в Атина: Гробницата на Незнайния воин, пазена от облечени в традиционните си носии евзони, Парламента и стадиона Панатинайкос – изцяло построен от мрамор - където са проведени през 1896 г. първите съвременни олимпийски игри. Автобусът ви ще мине покрай Библиотеката, Академията и Университета – три сгради отразяващи архитектурата на 19-ти век, силно повлияна от класически влияния. Продължавате към площад Омония – търговски център на Атина, и накрая - към Синтагма – културното и бизнес средище на столицата.

 

Важно да знаете: В някои обекти не се допуска влизане с големи раници и чанти; походът към Акропола включва изкачване на 80 стръмни стъпала.

 

 

**************************************************************************

 

Панорамна обиколка на Атина и разходка в живописна Плака

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; в Плака - пеша

 

Цена: € 53 на възрастен, € 29 на дете

 

В цената е включена минерална вода или друга безалкохолна напитка.

 

Напускате пристанището Пиреус и автобусът ви поема по крайбрежния път към гръцката столица. Пристигайки в Атина, ще минете покрай забележителности като Храма на Зевс, Гробницата на Незнайния воин, пазена от облечени в традиционните си носии евзони, Парламента и изцяло построения от мрамор стадион Панатинайкос, където през 1896 г. са проведени първите съвременни олимпийски игри. Автобусът ще продъжли покрай Библиотеката, Академията и Университета – три сгради олицетворяващи архитектурата на 19-ти век, силно повлияна от класически влияния. Продължавате към площад Омония – търговски център на Атина, а после към Синтагма – културно и бизнес средище в Атина. Автобусната обиколка на града приключва в популярно кафене в подножието на Акропола, откъдето ще можете да се полюбувате на Партенона и другите величествени паметници в околността, пиейки освежаващо питие. Следва посещение на стария квартал на Атина – Плака. Там ще имате свободно време за разходка по красивите пешеходн улички на квартала, сред старинни къщи, малки романтични кафенета и бутици.

 

Важно да знаете: Акрополът се вижда само от разстояние.

 

 

 

Коринтският канал, Античните градове Коринт и Микена

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 86 на възрастен, € 45 на дете

 

Осигурен е пакетиран обяд.

 

С автобус, който ще Ви вземе от пристанището, стигате до Коринт за 1.5 ч. Спирате за снимка и поглед към място, откриващо незабравима гледка към Коринтския канал. Построен между 1881 и 1893 г., плавателният канал се извива в Коринтския провлак на 6.5 км. в далечината, широк 21 м., дълбок 8 м. и висок 51 м. Обиколката продължава към древния град Коринт, който през 6-ти век пр. Хр. е бил един от най-богатите гръцки градове. Разположен в североизточната част на полуостров Пелопонес и в самото начало на Коринтския залив, градът е управлявал не само тесния провлак, но и моретата, от двете му страни. Разкопки в местността, започнали през 1896 г. и продължаващи до днес, разкриват Храма на Аполон и множество римски руини. След това продължавате към Микена, античният град дал име на цяла цивилизация. Микена е открита за модерния свят през 19-ти век, благодарение на археолога Хайнрих Шлиман. От историята знаем, че Микена е била велика сила през 12-ти век пр. Хр., когато цар Агамемнон е предвождал гръцките войски в Троянската война. Това се вижда и в откритията на Шлиман. В част от разкопките си той намира изключително интересни находки като златни маски, чаши, бижута, бронз и оръжия от слонова кост. Всички те сега са изложени в Археологическия музей в Атина.

 

Важно да знаете: Екскурзията включва значително ходене, включително по стръмни или неравни терени. Препоръчват се удобни обувки, шапки и слънцезащитен крем.

 

By Ilia Stanchev