Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Истанбул, Турция

 

Панорамен круиз над Босфора

 

Продължителност: 3-4 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус и малък круизен кораб

 

Цена: € 25 на възрастен, € 13 на дете

 

Специален авотбус ви превежда през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата към Златния рог. По пътя ще видите впечатляващата Джамия на Сюлейман, построена от турския архитект Синан в чест на султан Сюлейман Великолепни. От Златния рог се придвижвате до круизното пристанище в залива, където ви чака специално корабче за вълнуващо пътуване по Босфора. На борда на круизното корабче, ще се понесете покрай дворците Долмабахче и Чираган, построени на европейския бряг; ще минете под Моста на Босфора и покрай двореца Бейлербей, Анатолийската крепост Анадолухисар и Канлика, на Азиатския бряг. Плавайки между двата континента, ще имате възможност не само да се насладите на изумителната красота наоколо, но и да я запечатата в удивителни снимки.  

След круиза идва време да посетите и популярния Капалъ Чаршъ – Големия пазар в Истанбул – където ще се потопите в несравнимо цветно изобилие от ориенталски и западни стоки, предлагани от весели търговци.

 

 

 

Великолепие и енигма в комплекса Султан Ахмет

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус и пеш


Цена: € 44 на възрастен, € 24 на дете


Започвате с обиколка на забележителностите с автобуса. Първа спирка е великолепната джамията на Султан Ахмет – сборна точка на пилигримите, преди да се отправят на поклонение към Мека. Тъй като сградата й е красиво декорирана с 21 000 сини плочи, тя е известна и с името Синята джамия. След като се насладите на красивите цветове и научите малко за нейната история, продължавате пеш до прочутата Света София – византийския Храм на мъдростта – където ще се полюбувате на изкусните мозайки и мраморни декорации. Построена като християнски храм от Констанций II, превърнатa в джамия по време на Османската, а днес – в музей – Света София е оцеляла след множество разрушителни земетресения, набези и пожари и се останала една от най-величествените религиозни постройки. По-големи са единствено катедралите Св. Петър в Рим и Св. Павел в Лондон. Обиколката продължава с посещение на внушителна подземната Цистерна – мрежа от канали, построена в 532 г., за да поддържа града по време на дълги обсади. Тя е заградена от с огнеопорна тухлена стена, с дебелина 4 м. и се пълни чрез водопроводна мрежа, построена от император Юстиниан.

Автобусът ви връща при Синята джамия, където имате свободно време за още малко разходка или пазар.

 

Важно да знаете: В повечето джамии се влиза без обувки, с покрити рамене и колене.

 

 

 

Византийско наследство в Истанбул и Капалъ Чаршъ

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус


Цена: € 64 на възрастен, € 34 на дете

 

Идеята на тази екскурзия е да ви запознае с едни от най-красивите и прочути исторически забележителности на Истанбул, останали от Византийската империя. Потегляте от пристана със специален автобус за интригуваща обиколка на Истанбул. Минавате през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата, покрай бреговете на Златния рог и под византийския Акведукт на Валент. Пристигате в православния патриархат, където ще влезнете в черквата Свети Георги. Продължавате към музея Карие – някога храм на Свети Христос Спасител в Хора. Построен през 11-ти век той е смятан за втората най-значителна забележителност след Света София. Ще видите уникална колекция от стенописи от 14-ти век, златни мозайки и някои от най-изящните Византийски картини. След музея се отправяте към Мисир Карсиси – внушителен пазар за подправки, който от векове се смята за важен център на търговията с подправки в Турция. Разполагате с време за пазаруване, разходка и обяд. Продължавате покрай градските укрепни стени, докато стигнете до прочутата Света София – византийския Храм на мъдростта – където ще се полюбувате на изкусните мозайки и мраморни декорации. Построена като християнски храм от Констанций II, превърната в джамия по време на Османската, а днес – в музей – Света София е оцеляла след множество разрушителни земетресения, набези и пожари и се останала една от най-величествените религиозни постройки. По-големи са единствено катедралите Св. Петър в Рим и Св. Павел в Лондон.

Последна спирка е популярният Капалъ Чаршъ – Големия пазар в Истанбул – където ще се потопите в несравнимо цветно изобилие от килими, бижута, кожени изделия и други ориенталски и западни стоки.

 

 

 

Забележителностите на Истанбул - с обяд в местен ресторант

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; между някои обекти на малко разстояние - пеш

 

Цена: € 94 на възрастен, € 54 на дете

 

Екскурзията започва с обиколка на забележителностите на Истанбул с автобус - през бизнес центъра на модерния град, по моста Галата, покрай бреговете на Златния рог и под византийския Акведукт на Валент. По пътя ще видите джамията на Сюлейман, построена в чест на Сюлейман Великолепни. Продължавате покрай непристъпните стени на града, които през вековете са защитавали Константинопол от множество нападения и инвазии. В стария град, първата спирка е във Византийския хиподрум – някога сцена на най-големите състезания с колесници във Византийската империя. До хиподрума се намира великолепната джамия Султанахмет, декорирана с 21 000 сини плочи, заради което я наричат Синята джамия. След като я разгледате, продължавате пеша до прочутата Света София – византийския Храм на мъдростта – където ще се полюбувате на изкусни мозайки и мраморни декорации. Отбивате се за обяд в местен ресторант, след което туристическата обиколка продължава с посещение на двореца Топкапъ (Топкапъ сарай) – резиденция на османските султани. В него ще видите известното съкровище и диаманта с крушовидна форма Кашъкчъ – седмия най-голям диамант във света.

По време на тази екскурзия, ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: В повечето джамии се влиза без обувки, с покрити рамене и колене.

 

 

 

By Ilia Stanchev