Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Измир, Турция

Панорамна обиколка на Измир


Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус , пеш

 

Цена: € 51 на възрастен, € 25 на дете

 

Измир е третият най-голям град в Турция с населена площ от над 12 000 кв. км и население от над 3 милиона души. Известен със своето голямо и значимо за турската търговия пристанище, Измир е един модерен град, чието историческо минало се вижда на всяка стъпка в него. И наистина – в самия център на града ще се удивите от останките на древната агора, изградена по времето на император Марк Аврелий, през 178 г. пр. Хр. Тя е единствената двуетажна агора позната на учените. Първият етаж е служел за търговия и съхранение на стоки на едро, а вторият е използван за политически срещи и търговия на дребно. Много от експонатите в измирския Нов Археологически музей - друг забележителен обект, който ще посетите – са намерени именно в агората. Музеят разполага с три големи галерии, оборудвани с модерна осветителна система, която да ви води в едно вълнуващо пътуване измежду стотици ценни експонати – антични статуи, предмети и керамика.

 

 

Пергам (Пергамон или Бергама)

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш и с лифт.

 

Цена: € 64 на възрастен, € 44 на дете

 

Препоръчително е да вземете освежителна напитка и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Час и половина с автобус от пристанището на Измир и пристигате в древногръцкия град Пергам (дн. Бергама). Повече от три века градът се е радвал на изключително културно и артистично развитие, докато е бил център на Елинската цивилизация и столица на Римската азиатска провинция. Разхождайки се в Пергам, ще оцените изкусното умение на гръцките и римски архитекти, с които са придали на това предизвикателно място градски облик, подобаващ на истинска велика столица. Там ще посетите комплексът Аскелепион, построен в почит на бога на медицината Асклепио, който е служел за терапевтичен център на знатните особи на древната цивилизация. Ще видите великолепния Акропол, намиращ се на хълм с височина 275 м, до който се стига лесно с лифт.  Защитено от три стени, от които днес е останало малко, някога на това място са се издигали множество храмове, дворци, обществени сгради и домове.

След посещението на тази чудесна последна забележителност, идва време да поемете обратно към пристанището на Измир.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен.

 

 

Ефес и Къщата на Дева Мария

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.

 

Цена: € 64 на възрастен, € 41 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

 

Специален автобус ви осигурява превоз до малка долина на 75 минути от Измир. Там са разположени скромен параклис и малка къща, в която според вярванията Дева Мария е прекарала последните дни от живота си.  Въпреки многото противоречия, Христианският свят поддържа това вярване и дори Ватиканът официално е приел т. нар Къща на Дева Мария  за свято място. След нея, продължавате към втората интригуваща забележителност - античния град Ефес.  Вашият екскурзовод ще ви разведе покрай едни от най-красивите и съхранени разкопки в света. Ще видите Одеона (концертна зала), Фонтана на Траян, термалната баня на Схоластика, храмът на Адриан, Латриана, великолепната библиотека на Целз и античния театър - най-големия в античността с капацитет от 24 000 седящи места, където е проповядвал Свети Павел. По пътя си към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на тържествени шествия. В Измир ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

 

 

Античният град Ефес


Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място – пеш.


Цена: € 61 на възрастен, € 39 на дете

 

Препоръчително е да си носите вода и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

Пригответе се за вълнуваща среща с античния град, намиращ се на приблизително 1 час път с автобус, който ще ви вземе от Измир. Известен още в античността с храма на Диана, Ефес става най-големия град в Мала Азия по време на Римската империя.

Вече пристигнали в Ефес, последвайте своя екскурзовод през Магнезиевата порта, за да влезнете тържествено в красивия град. Разгледайте многобройни интересни забележителности като Форума, Одеона, Библиотеката на Целз, Термалните бани на Схоластика и Великият театър, построен в древногръцката епоха и реконструиран след това в Римския период, който все още впечатлява със забележителна акустика. Навсякъде около Вас ще разпознаете все още напълно четливи символи гръцката азбука, останали непокътнати от времето. Връщайки се към автобуса ще минете по мраморния Аркадийския път, където някога Марк Антоний и Клеопатра са минавали яздейки по време на шествия. В Измир ще можете да се докоснете до културата на Турция и като разгледате изложба на ориенталски килими, бижута и кожени изделия.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен терен; обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш.

 

 

By Ilia Stanchev