Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Остров Крит, Гърция


Дворецът Кносос, о-в Крит

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус

 

Цена:  € 44 на възрастен, € 25 на дете

 

Препоръчително е да вземете нещо за пиене и/или закуска, тъй като такива не са предвидени.

 

 

Крит е най-големият гръцки остров, люлка на Минойската цивилизация и митичен дом на бога Зевс. С автобус от пристанището прекосявате гр. Ираклион и достигате до мащабния археологически обект – Кносос. Тук сър Артър Евънс разкрива цивилизация, зародила се около 4000 г. пр. Хр., когато велика просперираща империя управлява на остров Крит. Благодарение на изобилието от артефакти намерени в разкопките, Евънс предполага, че става дума за древна минойска цивилизация, наречена така от него по името на нейният най-известен владетел – цар Минос.

Детайли за всички тези разкрития ще разберете от Вашия екскурзовод, който ще ви преведе през археологическите разкопки, за да научите повече за изумителната антична култура, процъфтяла на острова преди хилядолетия. В богато украсения със стенописи дворец в Кносос ще можете да разгледате добре запазената тронна зала с разкошен алабастърен трон, стаята с делфитините, резиденцията на кралската армия, както и красивят кралски двор и параклис. 

 


Крит - традиции и вино

 

Продължителност: 5-6 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус


Цена: € 44 на възрастен, € 25 на дете

 

В цената е включена минерална вода или друга безалкохолна напитка.

 

 

Екскурзията започва от построеното във венециански стил пристанище на Ираклион, минава през самия град, и продължава на юг покрай поразително красива природа и лозови масиви още от Минойски времена. Първата спирка е в модерна изба в известната винарска област – Пеза. Там ще можете да проследите най-новите методи за производство на вино и да опитате някои от вкусните Критски вина. Разходката продължава през романтичен провинциален пейзаж, обширни маслинови горички и лозя на възраст над 4000 г.  към китното селце и общински център – Аркан. По пътя спирате във Ватипетро, за да видите една от най-старите ферми в Крит, датираща от 16-ти век пр. Хр. В самия Аркан, разположен 10 км южно от двореца Кносос, ще имате възможност да разгледате старинен квартал с каменни къщи построени по времето, когато островът е бил под Турско владичество. След това ще посетите истинска таверна, за да се насладите на разнообразни критски специалитети и местно вино под ритмите на автентична гръцка музика. Накрая, преди да тръгнете обратно към кораба си, ще имате свободно време за разходки, снимки и сувенири.

 

Важно да знаете: Препоръчват се удобни обувки, тъй като се налага ходене по неравен чакълест терен; в обекта не се допуска влизане с големи раници и чанти.

 

 

 

Обиколка на Ираклион и посещение на Археологическия музей

 

Продължителност: 3.5 -4 часа

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеш


Цена: € 44 на възрастен, € 25 на дете


С автобус, който ви взема от пристанището, се отправяте за 45 минутна обиколка на Ираклион – най-големият град в Крит, столица на областта и икономически център на острова. Тук е и мястото, където преди 5000 години първата европейска цивилизация – Минойската – се развива и процъфтява. Археологическият музей, който ще посетите след това, ще ви покаже най-значителните находки от тази епоха, както и интересни артефакти от различни периоди в развитието критската култура и острова като цяло.
Накрая ще имате време за разходка в центъра на Ираклион.
С автобус, който ви взема от пристанището, се отправяте за кратка 45 минутна обиколка на Ираклион – най-големият град в Крит, столица на областта и икономически център на острова. Тук е и мястото, където преди 5000 години първата европейска цивилизация – Минойската – се развива и процъфтява. Археологическият музей, който ще посетите след това, ще ви покаже най-значителните находки от тази епоха, както и интересни артефакти от различни периоди в развитието критската култура и острова като цяло.
Накрая ще имате време за разходка в центъра на Ираклион.

 

By Ilia Stanchev