Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg
Изпрати

Остров Родос, Гърция

Историческа обиколка на Родос с водач

 

Продължителност: 4 часа

 

Начин на придвижване до мястото: пеш

 

Цена: € 32 на възрастен, € 20 на дете


С тази разходка ще изживеете красивата приказка за Средновековния Родос, построен за да бъде пример за идеален европейски град в средновековието. Предстои ви разходка по Улицата на рицарите, сред пъстри магазини, красиви площади с фонтани, алеи, които лъкатушат във всички посоки като потоци, и полуосветени портали на средновековни сгради, които някога са били домове на хора от различни националности, но всички - членове на ордена на рицарите на Св. Йоан от Йерусалим. По пътя към двореца на Великия майстор на ордена, ще видите джамията на Сюлейман Великолепни, построена през 1808 г. и турските бани от 16-ти век. Ще минете покрай старинната Рицарска болница от 15-ти век, днес - Археологически музей - и покрай храма на Девата на крепостта, покровителстващ мястото от 11-ти век до днес.

Кулминацията на разходката е средновековният дворец на великия майстор на ордена. Прекрасен и внушителен, дворецът е най-важната забележителност на Стария град. Построен е през 7-ми век като византийска крепост, а през 14-ти е превърнат в резиденция на великия майстор и административен център на ордена. След голяма експлозия през 1856 г., която разрушава почти напълно сградата, тя е наново построена през 1930, за да продължи да удивлява със своята уникална архитектура и до днес, когато функционира като музей на византийската култура и история, по-специално на историята на Родос - от основаването му през 408 г. пр. Хр., до падането му под Османска власт през 1522 г.

 

 

 

Родос и Линдос

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 57 на възрастен, € 35 на дете

 

Включено е посещение на керамична фабрика

 

На път към един от най-значимите градове в античността Линдос, минавате по живописното югоизточно крайбрежие на острова, осеяно с бели варосани къщи. Стигайки до града, ще бъдете удивени от средновековните крепостни стени, построени от рицарите на Йоан през 13-ти век и пазещи го и до днес. Между тях стои величественият акропол на Линдос - на ръба на пропаст над морето, дълбока 122 м. От Акропола ще имате възможност да се насладите на пленителни гледки към обширното Егейско море и залива на Свети Павел, където светецът пуска котва при историческото си пътуването към Ефес. Продължавате пеш по хълма към великото стълбище, водещо от Елинския портал към Акропола и Храмът на Атина. Ако не ви се ходи пеш, до там може да стигнете и на гърба на муле, срещу такса. След посещението на Акропола, ще имате свободно време за самостоятелно проучване на Линдос.

Обратно в Родос, се отправяте към хълма Монте Смит по панорамен път през новия град. От хълма ще имате поглед към античния Родос, Храмът на Аполон и стадиона Диагора. Следва прекрасно запазената крепост Porte d’Amboise – началото на пешеходната разходка в средновековния Родос. Екскурзоводът ще Ви преведе през северната част на града, където някога са живели рицарите и техните прислужници. Ще видите Двореца на рицарите, след което продължавате по Кавалерийския път към Морската порта и вашия кораб.

 

Важно да знаете: Обектът не е подходящ за хора изпитващи трудност при ходене пеш

Отсечката Родос – Линдос отнема приблизително 50 минути.

 

 

 

Родос – старият град и Филеримос

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 57 на възрастен, € 35 на дете

 

С автобус се отправяте към хълма Монте Смит - Акропола на античен Родос. От руините, останали от масивните колони на Храма на Атина, получавате великолепна гледка към близкия Храм на Аполон, стадиона Диагора и пристанището, охранявано от Родоския колос – едно от седемте чудеса на света. Обиколката продължава към хълма Филеримос. В горната част на хълма някога е бил разположен Ялисос (Трианда) – един от трите антични града на острова. На Филеримос ще видите изцяло възстановена византийска църква със стенописи от 15-ти век, както и магическия замък на родоските рицари. След Филеримос се връщате към Родос, където ви очаква пешеходна обиколка на стария град – чак до крепостта Porte d’Amboise. Там ще почувствате удоволствието да се разхождате по Рицарската улица, между средновековни сгради, извиващи се алеии, кули и пищни фасади. Накрая ще посетите внушителния Дворец на великия майстор на ордена, в който ще имате шанса да видите неговите разкошни мозайки.

 

 

 

Вино, традиции и история на остров Родос

 

Продължителност: цял ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус; на място - пеша

 

Цена: € 64 на възрастен, € 36 на дете

 

Родос, освен с прекрасния си исторически облик и впечатляващ средновековен град, е известен и със своята страхотна традиционна кухня и вино. Местните винарни съхраняват и продължават традицията на винопроизводството, датираща от хиляди години, през които лозаро-винарските техники са се развивали и в съчетание с благоприятния мек климат и щедро слънце, произвеждат вино, спечелило си слава и много награди по цял свят. Екскурзия започва от село Ембонас, южно от столицата, разположено на хълма Адавирос, на 800 метра височина над морското равнище. Селцето е известно със своите празници и запазени традиции. Тук, жителите все още носят традиционните носии на региона и стриктно спазват местните обичаи. Именно един от тях е производството на удвивителното вино, неслучайно признато като едно от най-добрите в света. Ще посетите винарска изба "Емъри", където може да вкусите различни пенливи вина и ликьори, узо и ядки. По време на разходката си в Ембонас, не пропускайте да оптитате т. нар. „мацкофти” – вид желе, направено от специален сорт грозде, както и да си купите нещо от пъстрия пазар.

Следващата спирка на тази екскурзия е древния Камирос, който заедно с Линдос и Ялисос, е бил един от трите града на остров Родос. Наричан още "Помпей на Родос", Камирос е бил открит по време на разкопки в района, през 1929 г. Днес, разхождайки се сред разкопките и частично възстановените руини може да видите древната агора, елиниското светилище, дорийски храм, украсен с арки, запазената главна улица на града, част от акведукта и руини от Храма на Атина.

Завръщате се към круизния ви кораб, за специален "рицарски" обяд! След обяда екскурзията продължава със Средновековния Родос. Автобусът ви оставя в самото сърце на града, където ще се разходите пеш, заедно с вашия екскурзовод. Там ще посетите Двореца на великия майстор на ордена. Прекрасен и внушителен, дворецът е най-важната забележителност на Стария град. Построен е през 7-ми век като византийска крепост, а през 14-ти е превърнат в резиденция на великия майстор и административен център на ордена. След голяма експлозия през 1856 г., която разрушава почти напълно сградата, тя е наново построена през 1930, за да продължи да удивлява със своята уникална архитектура и до днес, когато функционира като музей на византийската култура и история, по-специално на историята на Родос - от основаването му през 408 г. пр. Хр., до падането му под Османска власт през 1522 г.

 

 

 

Гмуркане с шнорхел или скуба в залив Калитея

 

Продължителност: половин ден

 

Начин на придвижване до мястото: с автобус и моторна лодка

 

Цена: € 64 на възрастен, € 36 на детe - Тази екскурзия може да се резервира само на борда на кораба

 

Разнообразете историческите турове с вдъхновяващо подводно приключение в прозрачно сините води в Егейската част на Средиземно море. Автобус, чакащ ви пред кораба ще ви закара до пристанище Мандраки, за да се качите на моторна лодка за гмуркания. След 30 минути препускане по вълните, пристигате в Калитея – красиво и уединено заливче, с екзотична растителност, палми и бликащи извори с минерална вода. Всички преминават през задължителни физически преглед и кратко обучение, след което придружени от инструктури по гмуркане, започвате вашето самостоятелно проучване на подводния свят в Средиземно море.

 

By Ilia Stanchev