Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg

Royal Caribbean Intl.

Изпрати
Royal Caribbean Intl.

Royal Caribbean International (RCI) - www.royalcaribbean.com e американска круизна компания, втората по големина в света и компанията с най-много кораби, плаващи под една търговска марка, а именно 25 круизни кораба, сред които трите най-големи в света - Harmony of the seas, Oasis of the Seas и Allure of the Seas.

Въпреки че идеята на основателите на компанията е била да плават само или поне предимно в района на Карибско море, откъдето идва и името й, Royal Caribbean отдавна е излязла от границите на топлите Кариби и покрива със своите кораби почти целия свят. Разбира се, фокусът си остава върху "домашните" маршрути, но от няколко години, все по нарастващият европейски пазар за круизни пътувания доведе дотам, че през 2012г. 12 от 22-та кораба на RCI ще изпълняват маршрути в Средиземно море и Северна Европа, а това прави същия брой плавателни съдове, колкото има най-голямата европейска компания MSC Cruises.

Но големият брой кораби не е това, което прави Royal Caribbean известни и обичани в цял свят. Компанията е водеща в круизите почти от самото си създаване преди повече от 30 години и до ден днешен. Корабите на RCI поставят нови стандарти в круизите всяка година, като непрекъснато разширяват и обогатяват гамата от предлагани услуги, места и начини за спорт и развлечения на корабите си и на брега. Това е единствената круизна компания, която притежава два собствени острова - Лабадий и Коко кей на Бахамските острови. Тези острови са превърнати в рай за туристите, предлагащ както изумителни плажове с бял пясък и кристална вода, така и неизброими възможности за спортни и дори екстремни преживявания.

Самите кораби на Royal Caribbean са обявявани неведнъж за най-забавното място за ваканция в света. Политиката на компанията е да поощрява активната почивка, като осигурява за първи път в историята развлечения като стени за скално катерене, ледена пързалка на борда на кораба, изкуствени вълни за каране на сърф, специализирани дейности за деца "Adventure Ocean" от различните възрастови групи. През деня на борда на кораба се провеждат различни видове игри и спортни съзтезания, които са направени така, че в тях с радост участват и деца, и родители.

По отношение на кухнята, въпреки че Royal Caribbean не е типичната гурме круизна компания, сервираната храна в основните и в специализираните ресторанти определено е от висок клас, рядко срещан в масовите курорти. На всички кораби, с изключение на един, се предлагат един или два алтернативни ресторанта на основния, и поне 2 или 3 специализирани, като италианския "Portofino" или "Chops Grille" стек-хаус. Ако не харесвате задължителните часове за хранене, може да си резервирате свободно хранене в основните ресторанти, наречено "My time dining" или пък да похапнете в отворените заведения за бързо хранене като уникално пресъздаденият крайпътен ресторант от 60-те години "Johny Rockets", където за 5 щатски долара ядете колкото искате, или пък съвсем без план да минете за топла пица или сандвич в денонощната закусвалня "Cafe Promenade".

Вечерите на борда на корабите на RCI предлагат такова разнообразие за прекарване на времето, че изборът е наистина труден. Шоу програмите в доказаните традиции на Бродуей и Лас Вегас са пищни и впечатляващи. Освен това се провеждат и игри с публиката. На борда има разнообразни барове и клубове като тематика и вид и стил музика. Може да пушите пура и да слушате джаз, да се хвърлите в младежкия купон в дискотеката, да пеете караоке или да седите на по бира в ирландски пъб с жива музика.

Точно заради разнообразието и възможностите за забавления за всички възрасти, Royal Caribbean е идеалният избор за круиз за семейства с деца, а дори и за цели фамилии. Често срещано е три поколения да пътуват заедно, което е страхотен начин и за почивка, и за прекарване на хубава ваканция с близките и роднините. Именно заради многото семейства с деца, круизите на RCI са с една от най-ниската средна възраст на пътниците в целия бранш. По традиция поне половината пасажери на всеки един кораб са американци, като другата половина обикновено са представители на континента край който плава корабът. При средиземнорските круизи, например, се получава шумна и много забавляваща се смесица от американци, европейци и за щастие все повече гости и от България заради все по-достъпните цени.

Корабите на Royal Caribbean са изумителни и впечатляващи. Условно са разделени на 6 различни класа, според големината им и предлаганите услуги на борда:

 

 

 

 

 

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ


•    БИЛЕТ за круиз - Круизният билет е електронен. Ще го получите от офиса на USIT COLOURS по имейл до няколко дни преди началото на круиза и след като сте заплатили цялата сума за вашия круиз. Един електронен билет се отнася за всички пасажери настанени в една и съща каюта. Билетът за круиз представлява договор за превоз на пътници и техния багаж и регламентира вашите взаимоотношения с круизната компания при възникване на различни обстоятелства по време на осъществяване на круиза.
•    МЕЖДУНАРОДЕН ПАСПОРТ - При пътуване на круиз трябва да разполагате с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на приключване на круиза. НЕ е възможно пасажери с българска националност да бъдат настанени на борда на круизния кораб с лична карта или с шофьорска книжка, дори целият маршрут на круиза да е в рамките на ЕС. Въпреки това препоръчваме да носите втори документ за идентификация – лична карта или шофьорска книжка.
•    ПРЕДВАРИТЕЛНА ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ - Круизният билет се предоставя на пасажерите, едва след попълване на задължителната регистрация. Тя трябва да бъде попълнена най-късно до 4 дни преди началото на круиза. В случай, че нямате такава регистрация е възможно забавяне на процеса на настаняването ви на борда на кораба или дори отказ за настаняване.Повече информация относно попълването на задължителната регистрационна форма може да получите от офисите на USIT COLOURS.
•    МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА при пътуване в чужбина - в цената на круиза не е включена медицинска застраховка, поради което всеки пасажер следва на свой риск и за своя сметка да сключи застраховка „медицински разходи в чужбина с асистанс и репатриране” с избран от него застраховател. Препоръчва се също да си осигурите застраховка, покриваща загуба и повреда на багаж, застраховка „злополука” и др. застрахователни продукти, покриващи различни рискове по време на пътуване извън България.
•    Визи и изисквания на имиграционните власти в посещаваните държави - имиграционните изисквания на различните държави варират и могат да се променят по всяко време, поради което препоръчваме да се обърнете за допълнителна информация към вашия туристически агент или към посолствата на държавите, включени в маршрута на вашия круиз.


ПЪТУВАНЕ С ДЕЦА


•    Пътуване само с единия родител - когато дете под 18 години пътува само с единия си родител, тогава придружаващия родител трябва да представи предварително попълнена и нотариално заверена форма по образец на круизната компания, с която декларира че носи пълна отговорност за поведението и действията на детето по време на круиза. Чрез този документ отсъстващият родител също декларира, че предоставя права на круизната компания за медицинско лечение на детето в случай на възникване на внезапно заболяване или злополука. Липсата на този документ може да възпрепяства настаняването ви на борда на круизния кораб. В допълнение на т.нар. “parent consent form”, придружаващият родител трябва да разполага и с нотариално заверен документ, издаден на български и на английски, чрез който отсъстващият родител дава съгласието си детето да напуска България.
•    Когато круизът включва пристанища в Канада, горните изисквания се прилагат за всички деца под 21 години. Изключения от правилата за настаняване на борда на кораба на лица под 21 години се правят само, когато пасажерите са брачна двойка, която представи акт за граждански брак, преведен на английски и нотариално заверен.
•    Някои услуги не може да се предоставят на деца и някои зони на кораба са недостъпни за деца в определени часове или през цялото време.
•    На борда на кораба не се допускат бебета под 6 месечна възраст;
С деца на борда
Конкретните занимания варират за различните при различните круизни компании и различните кораби. Повечето от тях са безплатни и се провеждат в определени часове, които може да научите от рецепцията на детския или тийн-клуба. Възможно е да поверите децата си на грижите на екипа от детския клуб в по-късните вечерни часове или когато сте на брега. Заниманията отново са групови, но в този случаи се заплаща и такса за ползване на услугите на детския клуб.


БАГАЖ


Няма конкретни ограничения относно количеството багаж, което ще носите с вас на борда на кораба по време на круиза. Основното ограничение в броя чанти и теглото им обичайно се задава от изискванията на авиокомпанията, която ще използвате за транспортиране до / от началното / крайното пристанище на вашия круиз. Все пак препоръчва се багажът да не надвишава 2 пътни чанти с максимално тегло до 23 кг. всяка от тях. Документи, лекарства и ценности трябва да носите винаги само в ръчния си багаж.


ЗДРАВОСЛОВНИ И ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ


Винаги, когато е възможно круизните компании се опитват да настанят на борда на кораба хора със специални нужди. На повечето круизни кораби има каюти, пригодени за хора с физически увреждания. Съществуват обаче различни условия, за приемане на пътници със здравословни и физически проблеми. Повече информация за тези условия може да получите от офисите на USIT COLOURS.


БРЕМЕННОСТ


Жени, навлезли в 24-тата седмица от бременността си не се приемат на борда на кораба.


ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ


Домашни любимци не се приемат на борда на корабите. Качването на животни е разрешено само в случай, че те са сертифицирани водачи на инвалиди. Круизната компания трябва да бъде уведомена за такива обстоятелства поне 60 дни преди началото на круиза.


НА КРУИЗНИЯ ТЕРМИНАЛ – ПРОЦЕДУРИ


•    ЧАС ЗА ЯВЯВАНЕ НА КРУИЗНИЯ ТЕРМИНАЛ В НАЧАЛНОТО ПРИСТАНИЩЕ и ЧАС НА ОТПЛАВАНЕ - началният час, в който започва чекирането за качване на борда на кораба в началното пристанище е упоменат във вашия круизен билет. Препоръчваме да не се явявате по-рано на терминала от упоменатия начален час, тъй като на круизните терминали няма удобства за продължителен престой на пасажери и багаж. Часът на отплаване от началното пристанище е посочен в подробното описание на пътуването, във вашия круизен билет.


•    ВАЖНО! Всички пътници трябва да са приключили с чекирането си и да са на борда на кораба не по-късно от 2 часа преди обявения час на отплаване!!! Пътници, които се явят за чекиране след като гишетата са затворени, ще трябва за своя сметка да се придвижат до първото следващо възможно пристанище от маршрута.


•    На круизния терминал в началното пристанище се извършват следните процедури:
•    1. Предаване на основния багаж за натоварване на борда на кораба;
•    2. Проверка на документите на пасажерите;
•    3. Откриване на бордна сметка и получаване на ключ за каютата;
•    Подробна информация относно отделните процедури може да получите заедно с билета за круиз.

Чекиране: Роял Карибиън не приемат гости с неизрядни документи (паспорт,виза), както и пътници явили се след обявените за чек-ин часове. Не се възстановяват суми на лица, които не представят изрядни документи, или закъснеят за чек-ин. Промени в маршрута: Маршрутът на круиза може да бъде променен. Преди качване на борда: за въпроси свързани с промени дължащи се на метеорологични или други условия можете да посетите сайта www.royalcaribbean.com На борда кораба можете да следите дневният бюлетин с най-актуална информация. Хранене: Ако този символ * излиза до вашата заявка за конкретно място за хранене, това означава, че първоначалното ви желание не е било прието. Въпреки, че правим всичко възможно да удовлетворим вашата заявка до деня на отплаването,желаното от вас място може вече да не е свободно поради голямото търсене. Когато се чекирате, моля проверете вашата SEAPASS карта, тя ще покаже крайния резултат от вашата заявка за конкретно място. Online check-in: Онлайн чек-ин не е задължителен, но е удобен и спестява време в деня на пътуването. За ваше спокойствие обърнете се към консултант на UsitColours за съдействие при онлайн чекирането.