Crusit Newsletter

Изпрати на приятел x
crusit.bg usit.bg

Кога е най-удачното време в годината за круиз в Средиземно море

Изпрати

Най-краткият и верен отговор на този важен въпрос е "целогодишно".

 

Това наистина е така - няма месец от годината, в който да няма круизи в Средиземно море. И все пак има някои особености, според сезона и климатичните условия. Ето как най-общо бихме могли да разделим годината по периоди:

 

- от средата на април до средата на септември - на практика това са месеците на "истинските" круизи в Средиземноморието. От Израел на изток до Гибралтар на Запад, почти ежедневно отплават и акостират десетки дори стотици круизни кораби на малки и големи компании. Това е времето на 7-8 дневните маршрути, започващи и завършващи в едно пристанище. Това е времето на по-високите цени, но често и на last-minute оферти, поради множеството големи кораби на различни компании, често, с почти припокриващи се маршрути. Сезонът е подходящ за посещение на всяка една точка от Средиземноморието. Единствената забележка е непоносимата жега на места, достигаща до 40 градуса по Целзий, особено в южните части на Испания и Италия, както и по северните брегове на Африка. Във всяко друго отношение това е идеалният сезон за круиз - безоблачно небе, спокойно море, прохладни вечери, идеални за коктейли или дискотека на откритите палуби на корабите в открито море. Съвет - ако не ви се рискува с чакане на оферти в последната минута, резервирайте още от месец ноември на предишната година.

 

- от март до средата на април и от средата на септември до края на ноември - това е един много разумен период за вашия круиз в Средиземно море. В това време на годината круизните компании често пускат по-различни и интересни маршрути, свързани с преместването на кораби от една част на света към друга.

Типични за този период са както стандартните 7-8 дневни круизи, така и по-дълги маршрути, достигащи до две седмици или пък маршрути започващи от едно пристанище, а завършващи в друго, или съвсем кратки маршрути за 3-4 нощувки, дори и круизи с 1 нощувка, които са по-скоро като рекламни круизи на дадена компания или кораб. Любопитното е, че тези маршрути често са уникални, правят се само по веднъж през годината и по тази причина местата за тях се изчерпват бързо. Цените обикновено са примамливи.

Времето в този период по правило е може би най-хубавото през годината, но и с известен риск от изненадващи жеги или пък резки застудявания. Все пак, обкновено температурите са такива, че едновременно позволавят ходенето на плаж без, в същото време, разходките по огрените от слънцето калдъръмени улички на средиземноморските градове да е мъчително и потно изпитание.

 

- декември, януари и февруари  - най-слабият сезон за круизите в Средиземно море. Това е най-подходящият момент да опитате лукса на по-високите категории каюти или да направите един двуседмичен круиз на цена по-ниска от най-нискобюджетния едноседмичен летен круиз.

В този период времето съвсем не е подходящо за плаж, но температурите рядко падат под 10-15 градуса по Целзий, което сравнено с минусовите температури у дома отново предразполага за една добра ваканция. Рисковете от валежи и морски бури са най-големи през зимата, но дори и най-сериозната Средиземноморска буря, предизвиква по-скоро лек дискомфорт на борда на големите кораби, отколкото опасност.

Разбира се, заради попадането на Коледа и Нова година именно в този иначе слаб туристически сезон за круизите, предложенията за тези празници са на по-високи цени, но пък обикновено се предлагат много добри оферти за ранни записвания още от месец септември.

 

 

By Ilia Stanchev