'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

 Генуа е най-важното морско пристанище на Италия (обслужва 20% от обема на италианския външнотърговски обмен). Именно пристанището е и най-старата част на града.

Съвременният порт приема целогодишно круизни кораби на повечето големи круизни компании и е „родното“ (основното) пристанище на MSC Cruises.
 

Как да стигнем до Генуа?

I. Със самолет

Най-бързият начин за достигане на града от България е по въздух. За съжаление от нито едно летище у нас не се извършват директни полети до Генуа. Има няколко варианта за полети дотам и обратно с едно прекачване.

Най-популярният сред тях са полетите на италианските авиолинии Alitalia. Изборът е логичен заради ежедневните полети между София и Рим, както и между Рим и Генуа. В зависимост от сезона и часовете на отплаване и пристигане на Вашия круиз е възможно да летите към Генуа в същия ден, в който започва круизът, както и да се върнете в същия ден, в който круизът приключи. Но докато на връщане всички бързат да се приберат вкъщи, на отиване ние от crusit.bg не ви препоръчваме да пътувате за Генуа в същия ден, в който заминава корабът, освен ако е наистина наложително или искате да спестите пари от хотелска нощувка. Иначе, при всички положения е по-добре да се качите на кораба отпочинали, спокойни и без излишно бързане. А в Генуа има какво да се види, така че една нощувка там преди отплаването Ви само би допринесла за по-богатите впечатления.

Като алтернатива на Alitalia може да ползвате немските авиолинии Lufthansa. Полетите също са ежедневни, като летището, където се извършва смяната, е Мюнхен.
 

II. Със самолет до Милано/Бергамо и влак до Генуа.

 Полетите до Милано и по-точно до Бергамо са ежедневни и се извършват от Wizzair. Вариантът да стигнете до Генуа като летите до Бергамо и от там продължите с влак до Генуа е удачен от финансова гледна точка, но разбира се има и минуси, които се изразяват в това, че разстоянието от Милано до Генуа е сравнително голямо. Цените на такъв двупосочен самолетен билет  често са доста изгодни, ако резервирате по-рано.

Как става придвижването до Генуа? Трябва да си предвидите достатъчно време. След кацане в Бергамо, хванете автобус до ценралната ЖП гара на Милано (Milano Centrale). Пътят е около един час, а билетът струва 15 евро на човек в едната посока. След това трябва да хванете влак от Milano Centrale до главната гара на Генуа (Genova Piazza Principe). Влакове има грубо на всеки час, пътувате около 1 час и 45 минути, а цената на билета е 9 евро на човек на посока. От главната гара на Генуа до пристанището ви делят 1,3 километра, които дори с куфарите ще ви отнемат не повече от 20 минути пеша.

III. С автомобил

 Генуа се намира на около 1500 км северозападно от София. Това е разстояние, което прави възможно достигането на града за около 16-17 часа шофиране. Повече от 1000 км от това разстояние са автомагистрали, което прави шофирането бързо и безпроблемно, но и платено. В двете посоки, общата сума, която ще трябва да отделите за различни магистрални и винетни такси са от порядъка на 150 евро. Единствената държава по пътя, която е с винетна система е Словения, но не пропускайте да си закупите винетка още на граничния пункт с Хърватска, защото глобите са сериозни.

Пътуването с автомобил до Генуа има едно безспорно предимство - цената. Разходите при четирима пътници за гориво и пътни такси, често се равняват на тези за един, най-много два самолетни билета. Нямате ограничение в количеството на багажа, а това при круизите не е за пренебрегване, а ако имате повече време, спокойно може да удължите екскурзията си, като посетите и други интересни места, като езерото Блед в Словения или пък Верона и Венеция в Италия, които и без това са ви на път.

Паркинг:

Всеки пътнически терминал на пристанището в Генуа разполага със собствен перфектно организиран и охраняем паркинг. Цената за 1 ден престой на лек автомобил или SUV е средно 11 евро, а на миниван – 15 евро, като се изисква предварителна резервация поне 1 седмица преди началото на круиза.

Паркомясто за автомобила си може да резервирате и в офис на Usit Colours Bulgaria. 

Вече сме в Генуа. Как да стигнем до пристанището?

Крайна цел – круизният терминал

Stazioni Marittime di Genova в Генуа е едно от най-натоварените пристанища в Италия. Пристанището разполага с 5 пътнически терминала, само два от които обслужват круизни кораби. Това са модерният Ponte dei Mille Maritaime Station и по-рядко използваният - Ponte Andrea Doria Miritime Station. Опциите за придвижване до тях са:

От Летище Christoforo Columbo, Генуа

- Автобус

Сравнително евтин макар и не много удобен начин за придижване от летището до точка в близост до пристанището в Генуа е с автобус.

1. Вземете автобусна линия Volabus № 100, в посока Brignole FS. Еднопосочен билет струва 3 евро и се купува от шофьора. Автобусът тръгва от летището на всеки 30 минути.

2. Слезте на спирка Piazza Acquaverda, в близост до централна жп гара Genoa Piazza Principe и на около 1 км. от пристанището. Времето за което стигате от летището до Piazza Acquaverda е 30 минути.

3. Круизните терминали Ponte dei Mille и Ponte Andrea Doria са най-близко разположените терминали до спирката. До тях може да стигнете пеш за около 15-20 минути, но тъй като теренът е труден за вървене препоръчваме да вземете такси, което ще Ви закара от Piazza Acquaverda до Вашия круизен терминал за 2 до 5 минути и около 5 евро на човек.
Минимално време за придвижване: 40 минути (при вариант с автобус+такси)

- Такси
По-лесно до пристанището ще се придвижите, ако вземете такси директно от летището. Според броя на пътниците в една кола, трансферът излиза средно 18 и 25 евро на човек. За да няма недоразумения е добре предварително да попитате шофьора за сумата, която ще ви вземе.

Такситата спират точно пред изхода на зала Пристигащи и обикновено са в жълти или бели цветове, с името на компанията и лесно видим знак Taxi. Някои популярни таксиметрови компании са Solotaxi, Autonoleggio Serra Riccò и ProntoTaxi RS Autonoleggio.
Минимално време за придвижване: 20 минути

- От центъра на Генуа - жп гара Genova Piazza Principe, Генуа

Ако пристигате в Генуа с влак (например от Милано), ще спрете на централната гара Genoa Piazza Principe (нарична още Genova Porta Principe), която се намира на около 1 км. от круизните терминали Ponte dei Mille и от Ponte Andrea Doria на пристанището. До тях може да стигнете

- Пеш
Лесно ще се ориентирате за посоката, тъй като пристанището се вижда от гарата. Имайте предвид, че пътят до него включва преминаване през натоварени пътища и подлези, което може да се окаже трудно с багаж.
Минимално време за придвижване: 15-20 минути

- Такси
Вместо да ходите пеш, по удачно би било да вземете такси от жп гара Principe в Генуа до терминала, от който тръгва Вашият круиз. Цената за човек в посока е около 5 евро. Минимално време за придвижване: 2-5 минути

« обратно

 

Creative Commons LicenseКак да стигнем до Генуа? by Борис Боев is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Creative Commons License Как да стигнем до Генуа? by Anastasia Kazakova is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри