Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

През февруари 2018-та година имахме възможността на плаваме в Средиземно море, с Costa Diadema, по мaршрут Рим - Савона – Марсилия – Барселона – Палма де Майорка – Палермо (Сицилия) – Рим. Посетихме едни от най-атрактивните средиземноморски дестинации за една седмица, имахме възможността да се насладим на всички дневни и вечерни забавления на борда на кораба, но едно от най-впечатляващите и зареждащи преживявания беше посещение на вътрешността на кораба, което е и причината за появата на тази статия.

Специално организирана визита за нашата скромна групичка в кухнята на Costa Diadema – най-големият и луксозен кораб от флотилията на Costa. Може и да не звучи кой знае колко атрактивно – кухня като кухня, но в тази кухня (за разлика от моята вкъщи) се готви 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината за изхранването на около 5500 гладни пасажери (пътници и персонал общо). Готвачите са 40 броя, чистачите са 60, не разбрах хората, които правят заготовките колко са, но не са никак малко. В кухнята се готви, аранжира и се разпределя храната по масите в ресторанта, а предварителната подготовка на продуктите – миене и рязане се извършва на друго място. Работните смени на персонала са 11-часови, като всеки си има определено работно място, задължения и посуда, които не се променят.

храна на круизен кораб круизни кораби храна

Чистотата на помещенията е приоритет. Бяхме единствените допуснати вътре и то след като предварително се съгласихме да сложим престилка, калцуни, шапка и маска.

За маршрута на Costa Diadema зареждат всяка седмица от Барселона пресни плодове и зеленчуци от проверени и доверени доставчици, всичко останало снабдяват от Савона. Пресмятат предварително необходимото количество храна за месец напред във времето на базата на броя пътници, които се очаква да се качат на борда, тяхната националност (когато имат немски групи зареждат повече бира и наденици :), както и броят на децата. Средната седмична консумация на яйца, мляко и останалите хранителни продукти се измерва в тонове. Флотилията на Costa приготвя и сервира около 54 милиона порции годишно.

кухня на круизен кораб храна на круиз

Кантар, който изчислява излишната храна от Costa DiademaCosta е една от първите круизни компании, които работят усилено в посока ежедневното редуциране на количеството хранителни остатъци. Costa Diadema е първият кораб, на който през 2016-та година са въведени иновации, които позволяват на персонала да работи по-ефективно и целенасочено в посока съкращаване на количеството храна, която се изхвърля. Програмата се казва "4GOODFOOD" и резултатите след 11 месеца пробен период показват, че Costa Diadema съумява да намали с над 50% количеството изхвърлена храна от кухнята си. За опазването на природата това е равносилно на намаляването на 1189 тона въглероден диоксид или замърсяването причинено от 231 коли за цяла година. След успеха на Diadema се очаква в скоро време тези иновации да се приложат и в кухните на другите кораби от флотилията на Costa. Целта на круизната компания за момента е да достигне 50% намаляване на изхвърлената храна за цялата флотилия до 2020-та година.

На специални кантари, които представляват част от контейнерите за отпадък, се изчислява с точност до грамове излишната храна. Така готвачите могат да калкулират с колко да намалят количеството сготвена храна и да предотвратят използването на прекалено много енергия и ресурси. Тоест, когато установят, че са изхвърлили три килограма картофи днес, следващият път ще направят нова калкулация на необходимото количество картофи и ще редуцират излишъка. Електронните кантари помагат на готвачите да измерят коректно и да наблюдават ежедневно количеството излишна храна. Персоналът използва тъч скрийн, за да отбележи вида на храната, която изхвърлят, електронната везна измерва точното количество и изпраща информацията към главния готвач с точната парична сума на изхвърленото. Данните се анализират ежедневно. Такива кантари в момента притежават около половината от корабите от флотилията на Costa. Почти 2400 служители от кухните на Costa са минали през специално обучение във връзка с ползването на електронните кантари.

 

 
 
От 2018-та година Costa Diadema работи в съдружие с италианската хранителна банка, за да използва круизна групапълноценно и благородно излишъка от храна, която остава на борда, помагайки на бездомните деца на брега. Проектът, който се осъществява всяка събота, когато Diadema акостира на пристанището в Савона, включва събиране на сготвената, но несервирана храна от борда на кораба и предаване на неправителствена организация, която доставя храната на децата. Предната вечер храната е поставена в алуминиеви контейнери, запечатани и надписани и съхранени в хладилно помещение.
По този начин се осигурява изхранване на повече от 280 деца всяка седмица. Вече се работи по разширяване на тази практика и към други кораби от флотилията на Costa и на други основни пристанища в Средиземно море.

 

 

 

 

 

Екипът на CRUSIT поздравява Costa за проекта, който са стартирали и им пожелаваме още по-големи постижения през следващите години.

 


« обратно

обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.