'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Средиземно море, освен че разделя три континента, е едно от най-привлекателните места за хората още от древността. Неслучайно по бреговете му са се развивали почти всички западни цивилизации отпреди 6 хилядолетия и до днес. Със своя климат, който обхваща южните части на умерената зона и северните тропически ширини, със сравнително спокойните си води през цялата година и със стотици забележителни в природно, културно и историческо отношение градове, Средиземно море е една от най-желаните и търсени туристически дестинации по света.

Круизите в Средиземно море са едни от най-популярните в света, наред с тези в Карибите. Особено през лятото, от всички големи круизни пристанища в Средиземно море отплават десетки, дори стотици круизни кораби.

Какви са средиземноморските круизи?

Като цяло, маршрутите за круизи в Средиземно море се делят на такива в Западното Средиземноморие и такива в Източното Средиземноморие. Най-масовите круизи са с продължителност 7 нощувки, което гарантира от една страна по-добри цени, от друга за туристите е по-лесно да организират своите отпуски за около седмица, но има и 4-5 дневни, както и 12-14 дневни маршрути.

Държавите, които се посещават по време на един типичен круиз в Западното Средиземноморие са Италия, Франция, Испания, Тунис, Малта. Понякога се включват Мароко или Португалия на запад.

Като емблематични точки, които почти винаги биват включени са Рим, Ливорно, откъдето се стига бързо до Флоренция и Пиза; Марсилия, Барселона, Малага, Палма де Майорка, остров Сицилия, град Тунис. Маршрутът може да бъде разнообразен със спиране на остров Корсика, или пък Ибиса, Канарските острови и/или остров Мадейра, Казабланка в Мароко, Валета в Малта, красивите южноиталиански градчета Салерно или Соренто, или по-малките но все така пленителни брегове на Ница или Вилфранш във Франция.

Най-популярните начални пристанища за круизите в Западното Средиземноморие са Генуа и Чивитавекия (пристанището на Рим) в Италия и Барселона в Испания. Круизи тръгват и от Неапол, Ливорно, Марсилия, Малага и Палма де Майорка.

Другата група средиземноморски круизи обхващат Източното Средиземноморие, където посещаваните държави най-често включват Италия, Хърватска, Гърция и нейните острови, Турция, Кипър, Израел и Египет и по-рядко, като продължение на някои маршрути черноморски държави като България и Украйна.

Най-значимите пристанища при източносредиземноморските маршрути са Венеция, Бари, Дубровник, Атина, островите Крит, Миконос, Санторини и Родос в Гърция, Истанбул, Измир и Кушадасъ в Турция, Хайфа и Ашдод в Израел, и Александрия в Египет. Все по-често бива включвана и ливанската столица Бейрут, която привлича все повече туристи.

Най-популярните начални пристанища за круизите в Източното Средиземноморие са Венеция, Генуа или Рим в Италия, Пирея в Атина, Истанбул в Турция. По-рядко круизи тръгват и от остров Корфу в Гърция или от Александрия в Египет.

Какво ни прави толкова добри