Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

иконка круизи Избор на круиз

Защо да избера круиз за своята почивка?

 

Круизните пътувания винаги са били мечтано преживяване, от създаването им като вид луксозна почивка преди повече от век до ден днешен. В съзнанието на всеки изникват впечатляващите фигури на огромните презокеански лайнери, превозващи усмихнати и щастливи, добре облечени хора, които видимо се наслаждават на изисканата обстановка, безупречно обслужване и безметежни дни на откритите палуби, прекарани на слънце и морски бриз. И тази идилична картинка съвсем не е плод само на рекламните брошури и уменията на филмовите режисьори. Очарованието на круизите се крие в това, че на живо нещата са дори по-омагьосващи от рекламите, филмите и разказите на приятели. Но какво са круизите? Круизите са преди всичко вид почивка, една добра възможност да прекарате седмица или две далече от града, работата и повтарящото се ежедневие. Но круизите са една от най-завладяващите почивки, защото същността им съчетава и почивка, и екскурзия, и пътуване до нови места. Комбинацията от развлечения на кораба, опознаването на няколко нови места и техните забележителности, история и култура правят круизите най-любимата форма за вашата ваканция. Въпреки че се различават по лукс, дължина на маршрута и големина на кораба, круизите имат и много общи черти. Круизът е ваканция или почивка на голям кораб, където сте настанени и обслужвани първокачествено, храната и обстановката са изискани, а вариантите на забавления варират от една зала за тихи игри до огромните плаващи курорти като кораба Symphony of the Seas на Royal Caribbean, например - най-големият круизен кораб строен някога, със седем квартала, истински зелен парк с живи дървета, храсти и цветя, театър за 2000 души, воден амфитеатър за 750 души, аквапарк, изкуствени вълни за сърф, стени за спортно катерене, тенис корт, баскетболно и волейболно игрище, дискотеки, барове и дори ледена пързалка на борда на кораба. Разгледайте всичките причини да изберете круиз за вашата ваканция в статията ни: „Пътуване с круиз“.

 

Кога е най-подходящото време за круиз?

 

Това е въпрос, чийто отговор зависи от много фактори и не е много лесно да се отговори на него. Почитателите на красивите природни картини и есенни листопади смятат, че круизите в Канада и Нова Англия са най-добри през септември и октомври, докато влюбените във водните спортове, както и семействата с деца предпочитат да плават в региона през лятото, по време на училищните ваканции и когато водата е топла и става за плуване. За Аляска оптималните дати също варират в зависимост от вашите предпочитания; някои искат да наблюдават дивата природа/животни, други да ловят риба, за трети – определящо е топлото време, а за някои е най-важно да се насладят на Северното сияние. За повечето круизни региони има периоди на върхово потребление (висок сезон), на умерено търсене (среден сезон) и на ниско търсене (нисък сезон). Не е чудно, че лятото е най-високият сезон, независимо от метеорологичните условия на дестинациите. Тогава най-активни са семействата и нашата препоръка е, ако и вие използвате летните месеци за ваканция, да резервирате круиза си възможно най-рано, защото някои круизни компании ограничават общият брой на децата на кораба като пускат определен брой каюти с възможност за настаняване на трима или повече души. Много от круизните компании са свели ниският сезон до минимум благодарение на бума на нови круизни дестинации и умелото препозициониране на корабите до места, на които хората искат да плават. Круизните кораби не са „закотвени“ само в един район. Не им се налага да чакат да дойде подходящия сезон за да плават – просто могат да „следват слънцето“ и да плават в районите, предпочитани от клиентите. В нашата статия „Кога е най-подходящото време за круиз“ сме изброили регионите, в които все още се наблюдават различия в сезоните, заедно с предимствата и компромисите, които трябва да направите, плавайки в тези части на света.

 

Колко са дълги круизите?

 

Зависи от времето, с което разполагате. Круизните пътувания могат да бъдат два, пет, седемдневни, двуседмични, едномесечни или дори с продължителност над 100 дни за околосветските пътувания, които круизни компании като MSC и Costa предлагат.

 

Колко по-рано да организирам пътуването си на круиз?

 

Last minute терминът звучи много привлекателно. И при круизните компании има last minute оферти, но те рядко са толкова красиви, колкото изглеждат. Основният проблем произтича от това, че преди да се качите на кораба, трябва да стигнете до него. Дори да видите страхотна оферта за след четири дена, тогава вероятно самолетните билети до началното/крайното пристанище ще са прекалено скъпи. А авиокомпаниите в България НЕ предлагат last minute оферти. Затова ви препоръчваме да резервирате своя круиз отрано. Стремете към златната среда – нито прекалено рано, нито прекалено късно. 3-5 месеца предварително е достатъчно рано, а и често точно в този период круизните компании обявяват своите големи промоции. Освен по-добрата цена, ранното резервиране може да ви осигури лукса да изберете разположението на каютата си – нещо, което хотелите не предлагат, но при круизите е част от удоволствието. Все пак, имайте предвид, че понякога по време на промоции, круизните компании изключват възможността за избор на конкретна каюта на кораба.

 

Какво ще стане, ако изпусна кораба си?

 

Ако има нещо, което трябва да следите никога да не ви се случва докато сте на круиз, то това е да пристигнете късно за отплаването на кораба от пристанището. Круизният кораб няма да ви чака, той отплава в определения за тръгване час. Все пак, ако сте на брегова екскурзия, организирана от круизната компания и поради някакви непредвидени обстоятелства групата ви закъснява – корабът ще ви изчака. Ако обаче закъснението е изцяло по ваша вина, ще трябва да организирате придвижването си до следващото пристанище на ваши разноски. Круизните компании имат служители на пристанището, които ще ви помогнат с организацията на цялото ви пътуване до следващата точка от маршрута на кораба ви.

 

Круизите не са ли само за пенсионери?

 

Отдавна вече круизите не са това, което бяха преди. Круизните компании строят вече кораби основно насочени към млади двойки, приятелски групи или семейства с деца. Предлагат все повече забавления за всички възрасти и за всякакви интереси. Големите круизни флотилии разполагат с невероятни кораби, които предлагат безброй забавления и екстри, целящи да покрият критериите и желанията на всички възрасти – от най-малките пасажери до най-възрастните на борда. Круизните компании се надпреварват в предлагането на все по-атрактивни забавления – аквапаркове с водни пързалки, басейни, 4D кино, зала за боулинг, спортни зали, дискотеки, барове, шоу програми, ледени пързалки и т.н. За последните 6 години, две от най-големите круизни компании - Norwegian Cruise Lines и Royal Caribbean International са горди с това, че средната възраст на превозените от тях пасажери е паднала до почти 40 години. А и точно тези две компании работят толкова усилено в тази насока, че дори някои по-възрастни хора предпочитат да почиват другаде, заради непрекъснатия купон на корабите на NCL и Royal Caribbean. >

 

Круизът подходящ ли е за меден месец?

 

Изборът на дестинация за меден месец може да затрудни сериозно всяка младоженска двойка. Круизите са идеални за сватбено пътешествие, тъй като комбинират в себе си всички елементи на перфектната почивка - пълната релаксация, безброй забавления, посещение на различни страхотни места. А и романтика. Ако все още се чудите дали круизът е добра идея за прекарване на медения ви месец, то нашите причини със сигурност ще премахнат всичките съмнения, които може да имате. Прочетете повече в статиите ни: „Девет причини да прекарате медения си месец на круиз“ и „Идеи и съвети за младоженци“.

 

Заслужава ли си да пътувам извън туристическия сезон?

 

По презумпция като се замислим за почивка, свързана с море, веднага насочваме търсенето си към месеците юни, юли, август. Нормално е да е така – всички са в отпуск, децата са във ваканция, времето е прекрасно. В същия момент обаче, още милиони хора мислят абсолютно същото. Това води до високи цени, огромно търсене, тълпи и нерви. Затова, заслужава си да пътувате извън високия сезон ако имате тази възможност. Компромисните варианти са месеците, директно преди и след високия сезон, но най-ниските цени по правило са през зимата. Разбира се, става дума за Средиземноморските круизи, тъй като круизите в Северно море не биха били привлекателни извън най-топлите месеци на годината. Да пътувате през есента или през зимните месеци на средиземноморски круиз може да ви се струва не толкова бленувано с ослепително синьо безоблачно небе и снимки по бански на палубата, но възможността да останете очаровани е голяма! Времето в цялото Средиземноморие е меко дори в студените месеци, туристите са много по-малко, забележителностите – много по-атрактивни, когато можете да ги посетите без да се редите на опашка с часове, а цените на круизните пътувания са доста по-ниски и още по-често има промоции.

 

Ще ми бъде ли скучно на круиз?

 

На круиз е невъзможно да ви стане скучно! Може да имате нужда от карта, за да се ориентирате в днешните огромни кораби, които предлагат различно забавление на всеки ъгъл. В днешно време, тези плаващи “градчета” включват огромен избор от удобства и безброй забавления. На кораба може да гледате кино, театрален спектакъл, да поплувате, да се насладите на разнообразната храна, да се пуснете по водни пързалки, да потренирате във фитнеса или да релаксирате на шезлонг до басейна с коктейл в ръка. Някои големи круизни кораби като клас Оазис на Royal Caribbean имат и цели водни паркове, зип лайн, стени за катерене, скайдайвинг симулатори, луксозни градини, игрища за баскетбол, площадки за кънки и много много други екстри и забавления. Противно на някои остарели вярвания, че на кораба няма какво да се прави, днес круизите сa най-разнообразната, забавна и изпълнена с вълнения почивка. Децата често пъти не искат да слязат от корабите, за да разгледат бита и културата на брега, а възрастните бързат да се приберат на време, за да не изпуснат вечерните шоута на живо. Ако обичате непрекъснатия купон, неизброимите забавления и разнообразието - това е вашата почивка.

 

 

иконка цена и плащане Цена и плащане

Скъпо ли е да отида на круиз?

 

Цената на круизните пътувания варира от изключително изгодни и евтини (приблизително 30 евро на нощувка на човек) до много скъпи на луксозните круизни компании. Не забравяйте, че в обявената цена на круизното ви пътуване се включва настаняването на борда, изхранването, всички дневни и вечерни забавления на борда, ползването на плувните басейни и джакузита. Днес може да пътувате на круиз за по-малко от 500 лева, като това съвсем няма да е за сметка на качеството на ваканцията ви. Круизните кораби стават все по-многобройни и все по-големи, което е логично от една страна да увеличи конкуренцията, от друга да оптимизира разходите и така в резултат, към днешна дата е много вероятно да резервирате луксозен едноседмичен круиз, който ще ви отведе до 5 различни средиземноморски града за сума, по-ниска от тази, която бихте платили за една добра почивка на българското Черноморие или в съседна Гърция.

 

Как да резервирам евтин круиз?

 

Да, има такова нещо като евтин круиз, което не означава по-лош, нито по-нискокачествен или посредствен, в сравнение със скъпите корабни пътешествия. Означава само, че вие сте били подготвени, информирани и сте направили правилните стъпки в правилния момент. Събрахме за вас на едно място нашия опит и знания, за да ви помогнем едновременно да се насладите на едно уникално преживяване, като в същото време спестите изхарчването на една немалка сума. И така, как се резервира евтин круиз? Прочетете начините в нашата статия: „10 съвета как да си резервирате евтин круиз“.

 

Какъв е редът и какви са начините на плащане при резервация на круиз?

 

30% от общата стойност на пътуването са дължими при потвърждение на онлайн заявката за резервация или при сключване на договор в наш офис. Остатъкът от сумата се дължи не по-късно от 40 дни преди началната дата на пътуването. Плащането може да се извърши в брой или с дебитна/кредитна карта в офис на агенцията или по банков път на посочените в потвърждението/договора банкови сметки.

 

Мога ли да плащам в брой на круизния кораб?

 

Всички направени разходи и покупки на борда на кораба се заплащат в края на пътуването. За целта в началото на круиза на всеки пътник се открива бордна сметка, в която се натрупват сумите за разходите, направени на борда на кораба, по време на цялото пътуване (изключение: чиповете за казиното се заплащат в евро или с кредитна карта на касата на казиното). За да си откриете бордна сметка е необходимо да посетите рецепцията на кораба след качването ви на кораба. Бордната сметка представлява сума, в рамките на която може да извършвате разходи на борда, като плащанията на борда се извършват чрез бордната карта. Сумата по бордната сметка може да се гарантира с пари в брой или с кредитна карта. Минималната сума за откриване на бордна сметка е около 200 евро за каюта за 7-дневните круизи. Възможно е да гарантирате и по-голяма сума в случай, че очаквате вашите бордни разходи да надвишат минималната сума. В предпоследната вечер от круиза ще получите подробна информация за начислените в бордната ви сметка суми. Заплащането на окончателната сметка може да бъде в брой или с кредитна карта (American Express, Master Card, Visa). В случай, че през последния ден на борда желаете да правите покупки от магазините ли да поръчвате напитки е необходимо да заплащате дължимите суми в брой или с кредитна карта в момента на покупката.

 

Трябва ли да оставям бакшиши на круиз?

 

Не е необходимо да давате на обслужващия персонал директно бакшиш за добре свършена работа. За удобство на пасажерите круизните компании въведоха така наречената такса обслужване на борда, която е задължителна за всички пътуващи. Всички събрани в края на круиза бакшиши се разделят поравно между камериерите и персонала в бара и ресторанта. Таксата обслужване обикновено не е включена в цената на круизното пътуване, а се заплаща на място на кораба. Всяка една круизна компания определя размера на таксата обслужване, като тя е възможно да варира според региона, в който плава кораба. За удобство на пътниците, бакшишите се начисляват автоматично към вашата бордна сметка в края на пътуването. Ако разбира се сте особено доволни от някого можете да го възнаградите допълнително.

 

 

Има ли сейф на кораба?

 

Да, във всяка каюта има сейф за съхранение на ценностите ви. Препоръчваме да го използвате.

 

 

 

 

иконка каюти Каюти

Какво означава гарантирана каюта на круиз?

 

При резервиране на гарантирана каюта запазвате единствено категорията на каютата, с която искате да плавате (вътрешна, външна или балконска), а не избирате конкретен номер на каюта. Самата каюта и разположението й се определя автоматично около две седмици преди отплаването и това се отразява на круизния ви билет. Разпределението на гарантираните каюти на борда се извършва автоматично от круизните компании и не можем да влияем на разположението на каютите. Ако държите на конкретна палуба, пътувате с приятели и желаете да сте настанени в близост едни до други, изберете стандартните каюти за вашето пътуване.

 

Колко човека могат да бъдат настанени в една каюта на круиз?

 

Най-търсените и съответно предлагани каюти са предназначени за двама човека. Единичните каюти са много ограничени на почти всички круизни флотилии. За удобство на семействата с деца или по-големи приятелски групи корабите разполагат с тройни и четворни каюти. Тези каюти са много търсени по време на ваканциите на децата, така че резервирайте рано, ако имате нужда от такава каюта. Предлагат се и семейни каюти и апартаменти, които събират до осем човека.

 

Каква е разликата между вътрешна и външна каюта на круизен кораб?

 

иконка багаж Багаж

Какво да нося на круиз?

 

Искаме да изкарате една незабравима и вълнуваща круизна ваканция! Но преди да се отдадете на заслужена почивка има няколко неща, които да не забравяте със себе си, за да бъде вашето плаване изпълнено само с положителни емоции. Вижте нашия списък с препоръчани неща за круизното Ви пътуване в статията ни: „Какво да носите когато отивате на круиз“.

 

Какво да не нося на круиз?

 

Подобно да проверката на летищата ще минете през същата процедура на круизния терминал. За да не си създавате излишни главоболия просто избягвайте носенето на опасни предмети. Не качвайте на борда огнестрелни и запалителни вещи. Прочетете какво още да не носите в нашата статия тук: „8 неща, които да не носите на круизно пътешествие“.

 

Какви документи трябва да нося със себе си на круиз?

 

Круизната компания препоръчва на пътниците да се осведомят предварително какви документи ще са им необходими за пътуването. Задължително изискване е да притежавате международен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на приключване на пътуването. За някои от посещаваните дестинации е възможно да се нуждаете от входни визи, които трябва да си осигурите преди началото на пътуването. Когато заминавате, проверете дали сте взели всичките си документи: международен паспорт, круизен билет, ваучер за екскурзиите по време на круиза (ако сте заявили такива предварително), застраховка и др.

 

Има ли ограничения в размера на багажа за круиз?

 

Круизните компании нямат ограничение в броя и количеството на багаж, който качвате на борда. Трябва да се съобразите с ограниченията на авиокомпанията, която ще ви превози до началната точка. Това обикновено означава – 23 килограма чекиран багаж на човек (все пак проверете предварително) и десетина ръчен. Не си взимайте огромни куфари – пространството в каютата е ограничено и може да нямате място за тях.

 

Позволено ли е да нося ютия на круиз?

 

От съображения за сигурност използването на ютия или маша за коса са забранени на борда.

 

Мога ли да нося алкохол на круиз?

 

Качването на алкохол на круизните кораби е забранено, но като всяко правило и това има своите изключения. Круизни компании като Princess, Royal Caribbean, Celebrity Cruises позволяват качването на една бутилка 750 мл.вино (еднократно на възрастен), но ако бутилките са две ще ви таксуват $15 за втората. MSC и Costa Cruises не позволяват качване на борда с алкохол.

 

Да си нося ли сешоар на круиз?
 
Няма нужда, защото във всяка каюта има по един сешоар. Обикновено се намират в чекмеджето на тоалетката.
 

 

иконка деца Деца и домашни любимци

Круизите подходящи ли са за деца?

 

Круизите са рай за децата, съответно и за родителите покрай тях. Има басейни, пързалки, сладоледи, целодневни забавления. Круизната компания наема огромно количество професионални аниматори, чието задължение е да се грижат за безопасността и веселото изкарване на децата. Помещенията и забавленията за децата са съобразени с тяхната възрастова група и са разпределени по интереси (стаи за най-малките, специални помещения и пространства за тийнейджърите, LEGO стаи за малките 6-9 годишни деца и т.н.) Всичко това е включено в цената на круизното пътуване. При децата под 3 години е малко по-сложно – имат налични детегледачки, които може да наемете, като заявите в кои часове грижата ви е необходима, но те се заплащат допълнително. Ако детето ви е малко и още спи следобеден сън не забравяйте да споменете това на камериерите – те ще съобразят почистването на каютата ви с часовете му за сън. Можете да прочетете повече за круизните пътувания с деца в двете ни статии: „С деца на море или с деца на круиз“ и „С деца на круиз? За вас почивка, за тях забавление!

 

Мога ли да пътувам бременна на круиз?

 

Жени, навлезли в шестия месец от бременността си, не се допускат на борда на кораба. В случай, че пътувате до петия месец от бременността си, трябва да представите на корабния лекар бележка от личния си лекар, че здравословното и физическото ви състояние позволяват да пътувате.

 

 

Мога ли да пътувам с бебе на круиз?

 

Пътуването с бебе на борда е напълно възможно. Родителите ще се радват, ако не на спокойствие и здрав нощен сън, то поне на невероятни удобства и условия за гледане на бебето си. Две съществени неща трябва да знаете ако планувате круизна почивка с невръстното си дете – на борда на повечето круизни компании не се предлага специална бебешка храна – плодови или зеленчукови бурканчета, мляко на прах и т.н. Ако детето ви е захранено с всичко – няма да имате проблеми, но ако ви е необходима специална храна за него по-добре се снабдите с нея предварително (или от градовете, които посещавате по време на плаването). Важна е и точната възраст на бебето – круизните компании имат различни условия спрямо минималната възраст на пасажерите. Тя варира в зависимост от компанията и маршрутите, но обикновено минималната възраст за повечето круизни компании е навършени 6 месеца.

 

Мога ли да пътувам с домашен любимец на круиз?

 

От съображения за сигурност на борда на круизните кораби не се допуска качването на домашни любимци.

 

 

иконка здраве Здраве

Има ли опасност от морска болест на круиз?

 

Не се притеснявайте предварително за морската болест - практически, дори и да сте от хората, на които им става лошо при пътуване с автомобил, ако сте на борда на голям пътнически кораб, по-скоро често ще губите каквото и да е усещане, че се движите, какво остава за дискомфорт от клатене на кораба. Все пак ако това наистина се случи - отидете на рецепция, персонала там ще направи някое от следните неща – ще ви даде хапче, ще ви предложи да не седите в каютата си, а да се качите на палубата и да зареете поглед към хоризонта или ще ви предложи да хапнете зелени ябълки и/или джинджифил. Не стойте в каютата си, ако ви е лошо – положението ви само ще се влоши. Предлагаме ви да се качите на откритите палуби и да хапвате лека храна.

 

Къде се клати най-малко на круизен кораб?

 

Ако имате възможност да избирате каюта при закупуването на круизното ви пътуване ви съветваме да изберете такава, която се намира по-близо до средата на кораба. Също така е важно да знаете, че круизните кораби са напълно стабилизирани и шанса да усещате силно клатене или вълнение е много малък.

 

Ще кача ли излишни килограми на круиз?

 

В цял свят днес хората се грижат за здравето си повече от когато и да било. Круизните компании знаят това и въпреки че наистина храната е първокачествена и в изобилие, на повечето кораби се предлагат диетични менюта, съобразени с многообразните хранителни нужди и навици на пътници от цял свят, а на някои кораби има и цели ресторанти, сервиращи само диетична, нискокалорична и природосъобразна храна. Не на последно място - круизът е една комбинация от активна и пасивна почивка. Всекидневните разходки от по няколко часа в градовете, в които спира вашия кораб са много по-здравословни от седенето пред компютъра в офиса или излежаването на плажа.

 

Има ли лекар на круизните кораби?

 

На борда на почти всички круизни кораби има лекарски екип, който може да се погрижи за вас в случай на нужда и оборудван медицински кабинет. Тъй като услугите им не са безплатни ви съветваме още преди заминаването си да си направите медицинска застраховка, която ще покрие разходите ви ако се наложи да ползвате услугите им. Носете си и аптечка с най-належащите лекарства, за да не се налага да си ги купувате от борда на кораба на по-високи цени. В случай, че е необходимо да използвате медицинските услуги на борда и разполагате с медицинска застраховка от тип “Помощ при пътуване” трябва да уведомите застрахователната си компания за това и да изискате директна връзка от страна на застрахователя с корабния лекар с оглед поемане на съответните разходи.

 

 

иконка храна Храна

Храната хубава ли е на круизите?

 

Храната на борда варира от круизна компания до круизна компания, но във всяка една е сигурно, че ще намерите разнообразие и прекрасни предложения за вашите лични предпочитания. Освен вкусна, здравословна и разнообразна, храната е и в неограничени количества.

 

Какви са ресторантите на круизите?

 

Не всички пътници разбират, че повечето круизни кораби разполагат с доста места за хранене – едно, две от тях се квалифицират за „основни ресторанти”, които са и безплатни, но това далеч не изчерпва местата, на които можете да се нахраните. Много от корабите разполагат с разнообразни места за хранене – бюфети, тематични ресторанти (азиатски, суши, италиански, испански) – някои от тях се заплащат допълнително, други – не, някои изискват символична сума за вход. Не забравяйте да си направите предварителна резервация ако все пак желаете да хапнете нещо екзотично.

 

Какво означава ранна и късна смяна за вечеря на круиз?

 

Вечерята на борда на повечето круизните кораби се провежда на 2 смени, като часовете варират според посещаваните през деня пристанища. Обичайно първата вечеря се провежда между 18:00 и 20:00 часа, а втората от 20:30 до 22:30 часа. Всеки пасажер получава определена маса за вечеря в основния ресторант. Необходимо е да спазвате часовете за вечеря в основния ресторант, тъй като 15 минути след обявения час ресторантът се затваря. Повечето круизни кораби имат и отворен бюфет на вечеря, в който се сервира същата храна като в ресторантите, но нямате задължението да ходите в определен час. Не всички круизни компании имат конкретно време за вечеря, в което трябва да се вместите, така че можете да се храните когато на вас ви е удобно. Закуската и обяда не се провеждат на смени и не са с фиксиран час – може да избирате дали да се храните на бюфета или в основния ресторант. Единственото условие е да се съобразявате с работното време на заведенията за хранене.

 

Има ли румсървиз на круиз?

 

Повечето круизни компании предлагат 24-часово румсървиз обслужване и то безплатно. Може да си поръчате всичко от менюто по всяко време в денонощието и ще ви бъде доставено в каютата. Обичайно е да се оставя символичен и малък бакшиш, на персонала.

 

Има ли All Inclusive пакети на круиз?

 

Има, всички круизни компании предлагат различни пакети напитки на борда. Прочетете видовете пакети в статията ни: „Круиз на All Inclusive?

 

Ще седим ли с непознати хора на маса в ресторанта на круиз?

 

Може да заявите маса в ресторанта и само за двама, но в по-масовите круизни компании не винаги е възможно да се изпълни желанието ви. В повечето случаи масите са предназначени за четири, шест или осем човека. Ако пътувате по-голяма компания вероятно ще бъдете настанени заедно.

 

 

иконка забавления Програми, забавления и екскурзии

Какво представлява ежедневната програма на круиз?

 

Всяка вечер получавате в каютата си бюлетин с програмата за следващия ден. Програмата включва началните часове на бреговите екскурзии, часовете на пристигане и отплаване на кораба, забавленията и дейностите за деня, часовете за хранене, вида на облеклото за вечерта и друга полезна информация.

 

Какви забавления има на борда на круизните кораби?

 

Много от големите круизни флотилии разполагат с възхитителни кораби, които предлагат безброй забавления и екстри, насочени към всички възрастови групи – от най-малките пасажери до най-възрастните на борда. Круизните компании се надпреварват в предлагането на все по-атрактивни забавления – аквапаркове с водни пързалки, басейни, 4D кино, зала за боулинг, спортни зали, аниматори, които са на целодневно разположение на малчуганите, шоу програми, дискотеки, барове, казина и т.н. Има и нови круизни кораби, които предлагат много повече от това! Разгледайте уникалните неща, които може да правите на борда на корабите на Royal Caribbean в нашата селекция „8 страхотни неща, които може да правите само на кораб на Royal Caribbean!“ 

 

Има ли нощни забавления на борда на круизните кораби?

 

Вечерните забавления на борда са разнообразни и вълнуващи. Освен шоу програмите, които се провеждат всяка вечер, можете да посетите дискотеките, баровете, да послушате музика на живо, да потанцувате, да пеете. Можете да отидете на казино, на бар, може да вечеряте късно или да гледате кино. Повечето круизни компании организират тематични вечери – бяло парти, капитанска вечер, коктейлно парти, бал с маски и други.

 

Трябва ли да си купя от бреговите екскурзии на круиз?

 

Нищо не трябва да правите докато сте на круиз освен да се забавлявате! Организираните брегови екскурзии са чудесен начин за пълно опознаване на посещаваните места по вашия круизен маршрут. Те са направени така, че да ви е безкрайно лесно. Не мислите за нищо, водят ви за ръка, слагат ви етикети, за да няма и най-малкия шанс да се загубите, гидовете обикновено са обаятелни и много информирани. Бреговите екскурзии, обаче, в повечето случаи се доплащат. Добрата новина е, че организираните брегови екскурзии не са задължителни. Можете да спестите пари като разгледате сами града, в който сте акостирали. Вземете си карта и пътеводител за мястото, използвайте градския транспорт, проучете предварително къде най-много си заслужава да се отиде, кои забележителности трябва да посетите и как най-лесно и евтино се стига до тях. Информацията онлайн е неизчерпаема. Разбира се, трябва да отделите време за предварително проучване, както и да сте авантюристично настроени хора, с добра ориентация и свободно говорим чужд език, за предпочитане английски, но това допринася за още по-пълно изживяване не само на конкретния град, но и на цялата ваканция. Все пак, ако разберете, че най-интересната забележителност е на час път с кола от пристанището или пък е строго специфична и изискваща специална подготовка, ви препоръчваме да си купите брегови екскурзии от предлаганите от круизната компания.

 

Как и кога да се запиша на брегова екскурзия на круиз?

 

По време на всеки круиз може да се включите в разнообразни брегови екскурзии, организирани от круизната компания. Бреговите екскурзии се провеждат с екскурзовод на английски, немски, френски, италиански или испански. Предварително трябва да заявите на какъв език желаете да ви бъде водена екскурзията. Бреговите екскурзии може да се закупят предварително от офисите на Usit Colours или на място на борда на кораба. Препоръчваме Ви да заявите желаните от Вас брегови екскурзии през първия или най-късно до втория ден от пътуването. Бреговите екскурзии, които се поръчат на кораба се заплащат чрез бордната сметка на пасажерите. В случай, че слизате на брега самостоятелно /неорганизирано/ задължително трябва да предвидите достатъчно време за връщане на кораба. Всички пасажери трябва да са на борда най-късно до 1 час преди обявения час на отплаване от съответното пристанище.

 

 

иконка басейн Басейн

Басейните на круиз с топла вода ли са?

 

Водата в басейните на круизните кораби не е топла. Басейните се пълнят с морската вода от региона, в който плавате.

 

Трябва ли да си нося хавлиена кърпа за басейна на круиз?

 

В каютата ще намерите хавлиени кърпи за ползване около басейна. Те ще бъдат събрани вечерта преди напускане на кораба.

 

 

иконка облекло Облекло

Има ли изисквания за облекло на круиз?

 

През деня е препоръчително да се носи леко и удобно облекло. Може да вземете със себе си и банския си костюм, в случай, че времето позволява да бъдете около басейна. Не се позволява влизането с бански в ресторантите и общите помещения. За тези, които желаят да похапнат около басейна, домакините са предвидили бюфет на открито. Проверете и прогнозата на времето и носете с вас удобни дрехи и обувки подходящи за сезона, не забравяйте шапка, тъмни очила, слънцезащитен крем, връхна дреха. По време на бреговите екскурзии се препоръчва да носите удобни обувки, както и лека връхна дреха. Обърнете внимание, че облеклото Ви по време на екскурзиите трябва да бъде съобразено с религиозните и културни особености на посещаваната държава. По време на всеки круиз има неофициални, полуофициални и официални вечери. Детайлите за това ще бъдат съобщавани в ежедневната програма. Официалното облекло включва тъмен костюм с вратовръзка за мъжете и вечерна рокля или костюм за дамите. По време на полуофициалните вечери облекло е костюм и вратовръзка за мъжете или спортно-елегантен стил, а за жените рокля или костюм.

 

Има ли опция за пране и гладене на борда?

 

Може да се възползвате от услугите пране и гладене срещу допълнително заплащане. Ценоразпис на услугите ще намерите в каютата.

 

 

иконка друго Друго

Мога ли да сключа брак на круиз?

 

За авантюристично настроените има и сватбени церемонии, които се извършват на борда на кораба. Съчетаването на церемонията с меден месец е вълнуваща и вдъхновяваща перспектива. Тръпката е голяма, но трябва да имате в предвид, че церемониите са чисто символични и нямат религиозна стойност, а брачното свидетелство, лично подписано от капитана на кораба, няма легитимност.

 

Има ли зона за пушачи на круиз?

 

Всички кораби разполагат със зони за пушачи (части от някои барове, обособени части от външните палуби и др.). Пушенето в ресторантите и каютите не е разрешено. Моля, обърнете внимание, че дори и да имате каюта с балкон, пушенето на него не е позволено.

 

Има ли интернет на борда на круизните кораби?

 

Повечето круизни кораби предлагат интернет пакети, които обаче се заплащат допълнително и варират според условията на круизната компания. Препоръчваме да не забравяте да си изключвате мобилния интернет докато плавате в открити води.

 

 

Имате въпрос, на който не виждате отговор? Пишете ни в чата или на имейл cruises@usitcolours.bg и ние ще помогнем!

 

обновена: | публикувана:
Creative Commons License Често задавани въпроси (FAQ) by Crusit is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.