Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Да, има такова нещо като евтин круиз, което не означава по-лош, нито по-нискокачествен или посредствен, в сравнение със скъпите корабни пътешествия. Означава само, че вие сте били подготвени, информирани и сте направили правилните стъпки в правилния момент. Събрахме за вас на едно място нашия опит и знания, за да ви помогнем едновременно да се насладите на едно уникално преживяване, като в същото време спестите изхарчването на една немалка сума.

И така, как се резервира евтин круиз?

 

 

 

 

Обърнете внимание на първото и последното пристанище

Изберете първото и последното пристанищеЗа да се качите на круизния кораб, първо трябва да стигнете до него. Това не е древна арабска поговорка, а елементарен факт, който често пропускаме, привлечени от страхотната цена на някой круиз. И все пак, преди да стъпите на борда, трябва да стигнете до пристанището.

Ето защо, първото нещо, за което трябва да внимавате при търсенето на вашия евтин круиз, е началното и крайното пристанище по маршрута да са един и същи град. Това е и по-често срещаният вид круизи, но има и такива, които тръгват от Венеция, а слизането е в Рио де Жанейро, например. 

Освен да бъде един и същи град, началната и крайната точка на круиза е добре да са градове, до които може да стигнете възможно най-евтино.

В България едни от най-продаваните круизни пътувания са с начална точка от Генуа или Венеция, но до тези градове няма директни полети и самолетните билети не винаги излизат изгодно. Ако си изберете подобен маршрут, за по-изгодно придвижване може да изберете да летите до най-близкия град с директни полети, като например Бергамо или Милано, но тогава трябва да предвидите тръгването поне ден по-рано, за да се придвижите успешно и навреме, независимо от изпречилите ви се препятствия като закъснения на полети, изпуснат влак или друго.

Или пък просто се насочете към маршрути с начало от Барселона, Рим, Бари, Копенхаген, Истанбул, Атина, Дубай. Това са градове, до които можете да стигнете лесно с кола (Истанбул, Атина) или с директен полет с нискобюджетна авиокомпания (Wizz Air, Ryanair).

 

Търсете популярни маршрути на популярни места

Ако търсите изгоден круиз, насочете се там, където предлагането е най-голямо, а именно най-търсените круизни региони. За нас, в Европа, това място е Средиземно море. Средиземноморските круизи се предлагат в огромно разнообразие от маршрути, продължителност, размери и класове кораби. Буквално за всеки има по нещо. Тъй като очакваното търсене за средиземноморски круизи е голямо, круизните компании подготвят най-големите си кораби, и то по няколко от тях именно за тези маршрути. И именно заради силната конкуренция, и заради огромното количество каюти за продаване, често се случва превозвачите да обявяват промоции.

 

 

 

 

Следете промоциите 

Това не е по-различен съвет от тези, свързани с пазаруването по принцип. Търсете или чакайте промоциите. Много круизни компании, дори и най-големите, имат моменти, в които не успяват да си напълнят корабите или пък искат да ги напълнят максимално рано, за да са сигурни в успешния си сезон, затова обявяват промоции, при които често каютите се продават на половина от стандартната им цена. Следете нашия сайт, профилите ни в социалните мрежи, абонирайте се за получаване на нашия бюлетин. Когато се зададе промоция, ние никога не пропускаме да разгласим новината.

Имайте предвид, че много често трябва да имате готовност за светкавична реакция и готовност за за заплащате на част (15-30%)  от стойността на круиза като депозит. Най-добрите оферти се разграбват понякога за по-малко от час, а и самите промоции често са ограничени само в рамките на деня. Но в името на търсенето на най-изгодния круиз си струва да сте подготвени.

 

 

Пътувайте извън сезона

По презумпция като се замислим за почивка, свързана с море, веднага насочваме търсенето си към месеците юни, юли, август. Нормално е да е така – всички са в отпуск, децата са във ваканция, времето е прекрасно. В същия момент обаче, още милиони хора мислят абсолютно същото. Това води до високи цени, огромно търсене, тълпи и нерви.

Затова, ако имате възможност, пътувайте извън високия сезон. Компромисните варианти са месеците, директно преди и след високия сезон, но най-ниските цени по правило са през зимата. Разбира се, става дума за Средиземноморските круизи, тъй като круизите в Северно море не биха били привлекателни извън най-топлите месеци на годината.

Да пътувате през есента или през зимните месеци на средиземноморски круиз може да ви се струва не толкова  бленувано с ослепително синьо безоблачно небе и снимки по бански на палубата, но възможността да останете очаровани е голяма!

Времето в цялото Средиземноморие е меко дори в студените месеци, туристите са много по-малко, забележителностите – много по-атрактивни, когато можете да ги посетите без да се редите на опашка с часове, а цените на круизните пътувания са доста по-ниски и още по-често има промоции.

 

Организирайте пътуването си по-рано

Last minute терминът звучи много привлекателно. Чували сме, имаме приятели, които се хвалят как във вторник си купили почивка със заминаване в събота на една трета от цената. И при круизните компании има last minute оферти, но те рядко са толкова красиви, колкото изглеждат. Основният проблем произтича от първа точка по-горе – преди да се качите на кораба, трябва да стигнете до него. 

Дори да видите страхотна оферта за след четири дена, тогава вероятно самолетните билети до началното/крайното пристанище ще са прекалено скъпи. А авиокомпаниите в България НЕ предлагат last minute оферти. Не вярвайте на тези слухове.

Разбира се, има една малка ниша круизни пътувания, тези до чието начално пристанище може лесно и бързо да достигнете с автомобил, при които появата на last minute оферта би била решение. Тези пристанища около България, обаче, се ограничават предимно до Атина и Истанбул.

Затова резервирайте своя евтин круиз отрано. Стремете към златната среда – нито прекалено рано, нито прекалено късно. 3-5 месеца предварително е достатъчно рано, а и често точно в този период круизните компании обявяват своите големи промоции. Освен по-добрата цена, ранното резервиране може да ви осигури лукса да изберете разположението на каютата си – нещо, което хотелите не предлагат, но при круизите е част от удоволствието. Все пак, имайте предвид, че понякога по време на промоции, круизните компании изключват възможността за избор на конкретна каюта на кораба. 

 

Научете малките трикове при избора на каюта

Круизните кораби предлагат общо взето три вида каюти – вътрешни, външни и такива с балкон. Вътрешните нямат прозорец, външните имат, но той не се отваря, а каютите с балкон имат цяла стъклена витрина от външната страна, която осигурява прекрасна гледка и излаз на малък балкон с масичка и столове, на които да прекарвате безгрижни минути, наслаждайки се на изгреви и залези.

Логично, най-евтините каюти са вътрешните. А струват ли си? Съвсем определено да. Наистина няма дневна светлина, но това е валидно и за по-голямата част от целия кораб. Размерът също не е по-малък. Всъщност квадратурата на вътрешните и външните каюти обикновено е идентичен. Единствено тези с балкон предлагат малко повече полезна площ. Но тъй като често разликата в цената между вътрешна каюта и такава с балкон е значителна, изборът на вътрешна каюта спестява пари. Освен това, често в рамките на един и същи тип помещения също има различни цени. Те зависят най-често от разположението им в кораба. По-високите етажи често са по-скъпи.

Не се притеснявайте да резервирате най-евтината налична каюта. Ще получите същото нещо, без доплащането за надморска височина. Спестените пари може да похарчите за каквото намерите за добре. За напитки в баровете на кораба, за масаж в СПА центъра на кораба, за обяд в приятни ресторантчета в градовете, които посещавате или за организирани брегови екскурзии. Изборът е само ваш.

 

Разглеждайте самостоятелно градовете по маршрута

Организираните брегови екскурзии са чудесен начин за пълно опознаване на посещаваните места по вашия круизен маршрут. Те са направени така, че да ви е безкрайно лесно. Не мислите за нищо, водят ви за ръка, слагат ви етикети, за да няма и най-малкия шанс да се загубите, гидовете обикновено са обаятелни и много информирани. Бреговите екскурзии, обаче, в повечето случаи се доплащат. Ако темата не беше за това как нашият круиз да ни излезе най-евтино, нямаше да се поколебаем да ви препоръчаме екскурзиите, които се предлагат на борда. 

Добрата новина е, че организираните брегови екскурзии не са задължителни. Спестете пари като разгледате сами града, в който сте акостирали. Вземете си карта и пътеводител за мястото, използвайте градския транспорт, проучете предварително къде най-много си заслужава да се отиде, кои забележителности трябва да посетите и как най-лесно и евтино се стига до тях. Информацията онлайн е неизчерпаема. Разбира се, трябва да отделите време за предварително проучване, както и да сте авантюристично настроени хора, с добра ориентация и свободно говорим чужд език, за предпочитане английски, но това допринася за още по-пълно изживяване не само на конкретния град, но и на цялата ваканция. 

Все пак, ако разберете, че най-интересната забележителност е на час път с кола от пристанището или пък е строго специфична и изискваща специална подготовка, потърсете туристическа агенция на място и се запишете на екскурзия там. В много от пристанищните градове, ще забележите такива агенции на брега веднага след слизане от кораба. Така пак ще спестите пари, в сравнение с цените на екскурзиите на кораба, но ще имате и гаранцията, че сте в ръцете на някого, който добре познава местните особености. 

А ако все пак се притеснявате да се впуснете сами в приключението по самостоятелното изследване, със спестените пари от каютата може да си купите брегови екскурзии от предлаганите от круизната компания.

 

Пътувайте с група

Наред с всички бонуси като ранно записване и избор на каюта, един от много добрите варианти за евтин круиз е да пътувате с организирана група. Туроператорите предварително договарят с доставчиците на услуги голям брой каюти и условия за автобусен или въздушен транспорт, и то достатъчно рано във времето. Големият обем и ранното му договаряне често, ако не и винаги, осигуряват цена за цялата почивка, която трудно бихте постигнали самостоятелно или дори да я постигнете, тя няма да има добавената стойност на организираната група.

Често цените за групите включват и други важни елементи като трансферите между пристанището и летището, придружаващ представител, предварително договорени брегови екскурзии на специални цени и други. Друго предимство е, че често организираните групи съвпадат с популярни национални или международни празници, които иначе биха били скъпи, и обикновено изключваме като период при търсене на евтин круиз. 

 

 

Внимавайте с допълнителните разходи

Радостта от многото спестени пари може да бъде кратка, ако пропуснете да проверите и колко и какви допълнителни разходи ще има във вашия круиз. Дори и след като сте резервирали самолетните си билети, евентуално хотелска стая за една вечер и самия круиз, с това разходите не приключват на всяка цена. В цената на круизното ви пътуване е включено изхранването на борда, и основни напитки по време на хранене като вода, чай и кафе. Останалите напитки на борда се заплащат. Ако сте от хората, които консумират много алкохолни и безалкохолни напитки, най-добре се ориентирайте към круизни компании, които предлагат All Inclusive пакети срещу доплащане.

Ако пък нямате намерение да осъмвате в баровете на кораба и пътувате само двама или сте семейство с деца, почти задължително по-евтиният вариант за вас е да си купувате напитките на място, без предварително закупени пакети. Изпитано е многократно и знаем, че работи. Не пропускайте да проверите каква е стойността на таксата за обслужване на кораба, която по правило дължите в последния ден на круиза. По желание, може да я внесете предварително, за да не мислите за това по време на почивката си.

Информирайте се за възможностите и цените за телефонни разговори и ползване на интернет на борда на кораба. По правило тези услуги са скъпи, въпреки че с всяка следваща година стават все по-достъпни. СПА услугите на борда, масажите, курсовете по йога и пилатес, специализираните и тематичните ресторанти и всякакви други допълнителни услуги на кораба също се заплащат. Хубавото е, че няма нищо задължително и можете да контролирате разходите си през цялото време.

 

И все пак размерът има значение

И последно споделяме с вас един невинаги валиден трик, но често помага. Най-големите отстъпки се намират на най-големите кораби. Колкото повече налични каюти, толкова по-голям е шансът част от тях да останат непродадени в очакваните срокове и круизните компании да обявят промоция.

В същото време обаче, по-малките кораби са по-евтини в натоварените сезони, защото често търсенето им е по малко, заради по-ограничения брой забавления, които осигуряват на борда. Много често, обаче, круизите на малките кораби са златна мина. Получавате по-ниска цена и по-атрактивни маршрути, от тези на големите кораби, заради размерите на корабите, които им позволяват да акостират в на по-малки и често по-малко гъмжащи от туристи места.  

 

 

 

 


 

« обратно

обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.