'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Когато правите нещо ново за пръв път има голяма вероятност да останете разочаровани. Хубавото на круизните пътувания е, че шансът това да се случи е много малък. Въпреки това има възможност като теглите чертата накрая да установите, че сте изхарчили повече отколкото сте искали, че сте видяли по-малко отколкото сте очаквали или просто пътуването ви не се е оказало това, което сте си представяли.

 

 

 

 

 

 

Вече сте си избрали маршрут.  Какво следва?
 

1. Резервиране на полет

Резервиране на полетОсвен ако не сте от щастливците, които живеят до брега на Средиземно море например, ще е необходимо да отделите част от своето време (и средства), за да организирате пътуването си до началната точка на круиза. Резервирайте си полет възможно най-рано, за да излезе на добра цена. Внимавайте с часовете на кацане и на излитане – най-добре е да летите в деня преди началото на круизното ви пътуване. Така ще предотвратите стреса от евентуално закъснение на полетите или при загуба на багаж. Същият съвет важи с еднаква сила и за връщането ви – не си резервирайте полет ако нямате поне шест часа между акостирането на кораба и чекирането за полета ви на връщане.

 
 

2. На круиз се пътува с международен паспорт

Не го забравяйте и проверете навреме дали валидността му отговаря на условията на круизните компании – изискването е паспорта ви да е валиден поне 6 месеца след ПРИКЛЮЧВАНЕ на круизното пътуване. Проверете и дали в маршрута ви няма държава, за влизането в която ви е необходима туристическа виза.
 

3. Опаковане на багажа

Опаковане на багажаСега си мислите, че не е важно, но когато датата на круизното ви пътуване наближи куфарът ще ви изглежда все по-малък, а нуждите – все по-големи. И не си мислете, че мъжете са лесни – и те не са. Круизните компании нямат официално ограничение в броя куфари или килограми, с които можете да се натоварите на кораба, но преди да отваряте от радост шампанското – изчакайте лошата новина. Трябва да се съобразите с ограниченията на авиокомпанията, която ще ви превози до началната точка. Това обикновено означава – 23 килограма чекиран багаж на човек (все пак проверете предварително) и десетина ръчен. Не си взимайте огромни куфари – пространството в каютата е ограничено и може да нямате място за тях.

»    Не носете алкохол в багажа си! Качването на круизния кораб с алкохол е забранено и колкото и да си мислите, че сте изобретателни, а аз съм сигурна, че сте, с годините опит круизният персонал се е нагледал на всякакви трикове – уиски в шампоанчета, водка в бутилки от минерална вода или мента в шише за вода за уста...Осъзнавам, че ви дадох няколко добри идеи, но не ги използвайте или поне не ни издавайте.

»    Залепете си багажната лента, надпишете я и си заключете  куфара! Преди да се отправите към салона за чекиране ще трябва да оставите багажа си на определеното за целта място на круизният терминал. След като мине задължителната проверка, стюардите ще оставят багажа ви пред каютата – едва ли другите пасажери ще се осмелят да поровят в него, но защо е необходимо да се притеснявате допълнително за това? Круизната компания не носи отговорност за загубени или откраднати вещи.

След като ще останете за няколко часа без куфар в деня на отплаването на кораба ви би било добра идея да сложите чифт резервни дрехи в ръчния си багаж, бански костюм и слънцезащитен крем (за да отдъхнете на басейна), дрехи (за да се насладите на вечерята си в чисти дрехи), презервативи (за да се насладите на друг вид неща), лекарства, фотоапарат, зарядно за телефон и каквото още сметнете за необходимо за първите ви часове на кораба. Ако пътувате с деца предвидете достатъчно памперси, лигавници, резервни дрехи и играчки.
 

4. При регистриране на кораба

е необходимо да представите кредитна карта – не, няма да стане с дебитна, така че подсигурете си поне една кредитна карта на каюта. Ще блокират определена сума от нея, за да можете да се възползвате от всякакви хубавини на кораба без да се налага да вадите пари в брой за всяко отделно нещо. По всяко време на круизното ви пътуване ще можете да следите колко пари и с какъв замах харчите. А в последният ден ще теглите чертата и ако сте от късметлиите, на които круизната компания трябва да върне пари, то това ще се случи в рамките на две-три седмици след приключване на пътуването ви.
 

5. Качвайки се на кораба ви взимат международния паспорт

За по-бързо и безпрепятствено преминаване през различните пристанища ви дават бордна карта, която играе ролята на ключ за каютата, личен документ, разплащателна сметка и всъщност е много, много важна мултифункционална ценност, без която няма да можете да се качите обратно на кораба, така че – носете я със себе си винаги. Голямо улеснение е да си носите бадж, в който можете да поставите картата си и тя да ви бъде винаги под ръка без да се притеснявате, че с увеличаване на количеството коктейли се увеличава и шанса да бъде загубена някъде на кораба.
 

6. Проверете какво се включва в цената на круиза и се възползвайте максимално

Заплащайки цената на круиз вие плащате нощувките си на кораба, пристанищните такси, пълен пансион изхранване, ползването на басейни и джакузита на откритата палуба, фитнес зала, дневни и вечерни шоу забавления. Редовно следете дневния бюлетин и се възползвайте от разнообразието от забавления, които се предлагат на кораба. В цената не е включен бакшиш за персонала, който ще ви бъде начислен към круизната сметка, алкохола на борда и бреговите екскурзии. 
 Процедурите от спа центъра на кораба се заплащат допълнително, като обикновено цените са по-евтини когато корабът е акостирал на пристанище.
 

7. Облеклото на кораба

Облеклото на корабаЕдно от основните притеснения сред пътуващите за пръв път на круиз е облеклото на борда. И тук идва същественият въпрос – „Какво да облека?” или по-рядко задаваният, но в повечето случаи по-важен: „Какво ще облекат другите?”. Различните круизни компании имат различни изисквания за вечерното ви облекло. За някои е достатъчно просто да бъдете облечени, други са малко по-строги, трети изискват да носите официално облекло, затова проверете предварително. Проверете и прогнозата на времето и носете с вас удобни дрехи и обувки подходящи за сезона, не забравяйте шапка, тъмни очила, слънцезащитен крем, връхна дреха. Трябва да имате в предвид и изискванията към облеклото в различните страни, които посещавате. Препоръчваме във всички случаи да имате поне едно по-официално облекло за капитанската вечер.


 

 

8. Брегови екскурзии

не забравяйте да ги организирате предварително. Някой неподготвен круизен пътешественик може да не успее да си организира качествено и ползотворно посещение на отделните спирки по маршрута на кораба. Но тъй като вие не сте от тях трябва да проверите предварително какво можете да видите самостоятелно и за какво ще ви е необходима брегова екскурзия организирана от круизната компания. Ако си изберете такава – резервирайте си я предварително или най-късно в деня на качване на кораба.
 

9. Час на отплаване на кораба

Сещате ли се за тези хора, които тичат по терминалите на летищата с развята чанта и изписан ужас на лицето? По подобен начин изглеждат и хората, които закъсняват за отплаването на кораба. Само, че първите имат по-голям шанс да бъдат изчакани при евентуално закъснение и да си хванат полета. Настройте часовника си на времето на кораба и се съобразявайте с него. Внимавайте особено когато акостирате в страни с различна часова зона.
 

10. Ресторантите на борда

Ресторантите на бордаНе всички пътници разбират, че повечето круизни кораби разполагат с доста места за хранене – едно, две от тях се квалифицират за „основни ресторанти”, които са и безплатни, но това далеч не изчерпва местата, на които можете да се нахраните. Много от корабите разполагат с разнообразни места за хранене – бюфети, тематични ресторанти (азиатски, суши, италиански, испански) – някои от тях се заплащат допълнително, други – не, някои изискват символична сума за вход. Не забравяйте да си направите предварителна резервация ако все пак желаете да хапнете нещо екзотично.
 

 

 

 

11. Събуждането сутрин

Ако в каютата си нямате часовник с аларма (да, знам, че настръхнахте и сте на почивка, но бреговите екскурзии стартират рано), нагласете телефона си на airplane mode, за да избегнете нежелания роуминг и ползвайте алармата на телефона си.
 

12. Морска болест 

Не се притеснявайте предварително за морската болест – изчакайте най-напред да ви сполети. И ако това наистина се случи – отидете на рецепция, персонала там ще направи някое от следните неща – ще ви даде хапче, ще ви предложи да не седите в каютата си, а да се качите на палубата и да зареете поглед към хоризонта или ще ви предложи да хапнете зелени ябълки и/или джинджифил.
 Ако сте загрижени за морската болест, която може да ви сполети, вземете превантивни мерки още преди да усетите първите симптоми и не се двоумете пред възможността да използвате и други методи за лечение (двойно уиски, водка с портокалов сок или защо да не импровизирате сами?).
 

13. Медицинска грижа

На борда на кораба има лекарски екип, който може да се погрижи за вас в случай на нужда. Тъй като услугите им не са безплатни ви съветваме още преди заминаването си да си направите медицинска застраховка, която ще покрие разходите ви ако се наложи да ползвате услугите им. Носете си и аптечка с най-належащите лекарства, за да не се налага да си ги купувате от борда на кораба на по-високи цени.
 

14. Важно за родителите

Важно за родителитеНе за всички родители, само за тези, които са така смели да вземат децата си със себе си на круизното си пътешествие. На първо място – няма да съжалявате, нито те, нито вие. На второ – проверете какви забавления се организират за децата. Круизните кораби разполагат с различни детски клубове, които са съобразени с възрастта на детето и/или са разделени по интереси. Ако детето ви е малко и още спи следобеден сън не забравяйте да споменете това на камериерите – те ще съобразят почистването на каютата ви с часовете му за сън.

 

 

 

15. Последен ден

Както повечето хубави неща в живота, така и круизните пътувания все някога приключват. А за да стане това без неприятни емоции е важно да знаете няколко основни неща. В последната вечер на круизното ви пътуване ще получите разпечатка на разходите, които сте направили по време на плаването. Проверете я още тогава, за да имате време да оспорвате ако нещо не е описано коректно. 

Повечето круизни компании ще поискат от вас да приготвите куфара си още предната вечер и да го оставите пред каютата си. Не забравяйте да оставите в ръчния си багаж важните документи, фотоапарата, четката си за зъби и последно, но със сигурност не по важност – дрехи за следващият ден! Ще се изненадате колко хора слизат по пижами от круизните кораби :)
 

Creative Commons License
15 неща, които трябва да знаете, преди да отидете на круиз by Анастасия Казакова is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Какво ни прави толкова добри