Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Хубавото на круизните пътувания е, че шансът да объркате нещо, дори да тръгвате за круиз за първи път, е много малък. Въпреки това има минимална възможност, като теглите чертата накрая, да установите, че сте изхарчили повече отколкото е било необходимо, че сте видели по-малко отколкото сте очаквали или просто пътуването ви не се е оказало това, което сте си представяли. Затова сме подготвили за вас 15 съвета за начинаещия круизен пътешественик.

 

 

 

 

 

 

Вече сте си избрали круиз. Какво следва?
 

1. Резервиране на полет

Резервиране на полетОсвен ако не сте от щастливците, които живеят до брега на Средиземно море например, ще е необходимо да отделите част от своето време (и средства), за да организирате пътуването си до началната точка на круиза. Резервирайте си полет възможно най-рано, за да излезе на добра цена. Внимавайте с часовете на кацане и на излитане – най-добре е да летите един ден преди началото на круизното ви пътуване. Така ще предотвратите стреса от евентуално закъснение на полетите или при загуба на багаж. Същият съвет важи с еднаква сила и за връщането ви – не си резервирайте полет, ако нямате поне шест часа между акостирането на кораба и регистрацията за полета ви на връщане.

 


 

 

2. Международен паспорт

Не го забравяйте и проверете навреме дали валидността му отговаря на условията на круизните компании – изискването е паспортът ви да е валиден поне 6 месеца след ПРИКЛЮЧВАНЕ на круизното пътуване. Проверете и дали в маршрута ви няма държава, за влизането в която ви е необходима туристическа виза. Ако има такава или такива, обърнете се към своя круизен консултант за съдействие.

 

 

 

 

 

 

3. Стегнете багажа отрано

Опаковане на багажаСега си мислите, че не е важно, но когато датата на круиза наближи, куфарът ще ви изглежда все по-малък, а нуждите – все по-големи. И не си мислете, че мъжете са лесни – и те не са. Круизните компании нямат официално ограничение в броя куфари или теглото им, но ако пътувате със самолет до началното пристанище, така или иначе ще трябва да се съобразите с ограниченията на авиокомпанията, която ще ви превози. Това обикновено означава – 20 до 23 килограма регистриран багаж на човек и десетина килограма ръчен. Проверете добре условията за багажа на избраната авиолиния. Не взимайте огромни куфари – пространството в каютата е ограничено и може да нямате място за тях.

» Не носете алкохол в багажа си! Качването на круизния кораб с алкохол не е желателно, въпреки че с годините опитните круизни пътешественици са изработили какви ли не трикове – уиски в малки шишенца за шампоан, водка в бутилки от минерална вода, мента в шише за вода за уста и какво ли още не. Ако много държите все пак да вземете една бутилка уиски, сложете я в големия куфар, а не в ръчния багаж. При някои круизни компании това няма да е проблем, но имайте предвид, че ще се наложи да консумирате алкохола в каютата си. Все пак, препоръчваме ви, ако сте алкохолна компания, най-добре да си закупите предплатен пакет напитки. По-лесно, по-удобно и далеч по-разнообразно е.

» Залепете си багажната лента, надпишете я и си заключете куфара! Преди да се отправите към салона за чекиране, ще трябва да оставите багажа си на определеното за целта място на круизния терминал. След като мине задължителната проверка, стюардите ще оставят багажа ви пред каютата – това е стандартната практика на всички круизни компании. Единствено, ако сте в каютата си, когато багажът бъде доставен, камериерът ще почука на вратата и ще ви го предаде. Оставете му малък бакшиш.

Тъй като ще останете за няколко часа без куфар в деня на отплаването на кораба, би било добра идея да сложите чифт резервни дрехи в ръчния си багаж, евентуално бански и слънцезащитен крем (ако круизът ви е на топло, може директно да отидете на басейна), общи лекарства, фотоапарат, зарядно за телефон и каквото още сметнете за необходимо за първите ви часове на кораба. Ако пътувате с бебета и малки деца, предвидете достатъчно памперси, резервни дрехи и играчки.
 

 

4. При регистриране на кораба

При регистриране на кораба - кредитна картаПригответе си круизния билет, паспорта и евентуално кредитната карта. При някои круизни компании, регистрирането на кредитна карта за разходите на борда се извършва още преди качването на борда. При други това става на по-късен етап. За съжаление дебитни карти не се приемат, затова е най-добре да имате кредитна. Една определена сума, около 250 €, ще ви бъде блокирана като гаранционен депозит, за да може да се възползвате от всички услуги на кораба безпроблемно. По всяко време на круиза ще може да следите колко пари сте изхарчили до момента. На модерните кораби това става на определен телевизионен канал в каютата или дори през мобилно приложение, на останалите трябва само да минете през рецепцията и да помолите за извадка на разходите ви към момента. В последния ден ще получите крайната сметка, след което реалната сума на разходите ви ще бъде изтеглена от картата, а гаранционният депозит ще ви бъде освободен. Не се тревожете, ако не видите сумата на депозита налична в картата си веднага. Това понякога отнема няколко седмици, но такава е стандартната практика.

 

 

5. Може да ви задържат международния паспорт при качване на кораба

Качвайки се на кораба ви взимат международния паспорт - бордна картаВ зависимост от круизната компания и региона на круиза, при регистрацията за качване на борда, международният ви паспорт може да бъде задържан от служителите на компанията. Няма повод за паника. Единствената цел на тази практика е по-бързото и безпрепятствено слизане на различните пристанища по маршрута. Така се избягва индивидуалната проверка от граничните служби, което би забавило движението на пасажерите значително. Предмството на това паспортът да бъде прибран от круизния персонал е, че може да сте спокойни, че е на сигурно място. Ще ви бъде върнат в последната вечер от круиза, без да имате шанс да го изгубите някъде междувременно. Ролята на документ за самоличност ще играе бордната карта, която ще получите. Тя също така е и ключ за каютата, и официално разплащателто средство на борда, така че я носете винаги със себе си. Без бордната карта не може да слезете, нито да се качите обратно на кораба по време на круиза. Ако изгубите бордната си карта, преиздаването ѝ отнема няколко минути на рецепцията.

 

 

6. Ежедневният бюлетин

 Ежедневният бюлетинНа борда на всички круизни кораби, всяка вечер камериерът оставя в каютата мини-вестник с всичко най-важно за следващия ден. Единствено в първия ден от круиза, програмата е за настоящия ден. Този ежедневен бюлетин е вашият най-важен спътник през цялото пътуване. В него може да видите всичко, което касае живота на кораба, часовете на пристигане и отплаване в следващото пристанище, прогнозата за времето там, има ли специални изисквания за облеклото за вечеря, пълната програма на всички дейности, курсове и шоу програми през деня, работното време на всички барове и ресторанти, както и описание на бреговите екскурзии за предстоящия ден, заедно с техните цени. Запознавайте се със съдържанието на бюлетина всяка вечер, а на сутринта, като излезете от каютата, го вземете със себе си - безценен помощник е. 

ВАЖНО! Езикът, на бюлетина по подразбиране е английски. Ако владеете други езици по-добре, може да заявите езика, който предпочитате още по време на резервацията на круиза или на вашия камериер. Обикновено изборът е между немски, френски, испански, руски, японски, а в по-редки случаи и други езици.

 

7. Проверете какво е включено в цената на круиза и се възползвайте максимално

Проверете какво се включва в цената на круиза и се възползвайте максималноЗаплащайки цената на круиз, вие плащате нощувките си на кораба, пристанищните такси, изхранване на пълен пансион, ползването на басейни и джакузита, фитнес зала, дневни и вечерни шоу забавления. Редовно следете дневния бюлетин и се възползвайте от разнообразието от забавления, които се предлагат на кораба. В цената не е включена таксата за обслужването на борда, която ще ви бъде начислена към круизната сметка за разходите, направени за напитките на борда, бреговите екскурзии, покупките от магазините, специализираните ресторанти и СПА центъра на кораба, които също се заплащат допълнително, ако решите да се възползвате от тях. Знайте, че обикновено цените на СПА процедурите са по-ниски, докато корабът е акостирал на пристанище.

 

 

 

 

8. Облеклото на кораба

Облеклото на корабаЕдно от основните притеснения, сред пътуващите за пръв път на круиз, е облеклото на борда. И тук идва същественият въпрос – „Какво да облека?” или по-рядко задаваният, но в повечето случаи по-важен: „Какво ще облекат другите?”. Различните круизни компании имат различни изисквания за вечерно облекло. За някои е достатъчно просто да бъдете облечени с нещо различно от потник и джапанки, други са малко по-строги, трети изискват да носите официално облекло, затова проверете предварително. Ако имате неясноти, обърнете се към своя круизен консултант, който ще ви даде необходимата информация. Също така, на борда на повечето круизни компании, освен традиционната официална гала вечер (т.нар. капитанска вечер), често се провеждат и тематични вечери - вечер в бяло, вечер в цветовете на знамето на съответната страна и други. Проверете и прогнозата за времето и носете удобни дрехи и обувки, подходящи за сезона и мястото, не забравяйте шапка, тъмни очила, слънцезащитен крем, връхна дреха. Трябва да вземете под внимание и нормите за облеклото в различните страни, които посещавате. Препоръчваме във всички случаи да имате поне едно по-официално облекло за капитанската вечер.

 

 

9. Брегови екскурзии

Брегови екскурзииСъветваме ви да ги изберете и резервирате предварително. Круизният ви консултант ще ви помогне с напътствия и полезна информация. Ако оставите всички брегови екскурзии за резервиране направо на кораба, цената няма да се промени, но има известна вероятност местата за най-желаните и популярни екскурзии да се изчерпат, преди да успеете да резервирате. Ако решите да не използвате някоя от многобройните екскурзии, предлагани от круизната компания, проучете предварително какво интересно може да видите във всяка от точките по маршрута, за да може да оползотворите максимално добре времето, прекарано там.

ВАЖНО! Всички брегови екскурзии по правило се провеждат на английски език! В по-редки случаи може да има и екскурзии на френски или немски език.

 

 

 

10. Час на отплаване на кораба

Час на отплаване на корабаСещате ли се за тези хора, които тичат по терминалите на летищата с развята чанта и изписан ужас на лицето? По подобен начин изглеждат и хората, които закъсняват за отплаването на кораба. Не бъдете от тях. Следете внимателно кога е най-късният час за прибиране обратно на борда в ежедневния бюлетин или при слизане от кораба. На брега винаги има табела с надпис ALL ON BOARD и конкретен час. Обикновено този час е 30 минути преди часа на отплаване. Най-лесният съвет е да си настроите аларма на телефона за поне час и половина преди часа на отплаване, за да ви напомни, че е време да се връщате. Внимавайте при преминаване между часови зони! Когато това се случва, времето на новото място е задължително отбелязано в ежедневния бюлетин. Четете го всяка вечер.

 

 

 

 

11. Ресторантите на борда

Ресторантите на бордаНе всички пасажери разбират, че повечето круизни кораби разполагат с разнообразни места за хранене – едно-две от тях се квалифицират като „основни ресторанти”, към тях се включва и бюфетът, в който може да се храните когато и колкото пъти поискате, без да има каквито и да било ограничения в облеклото. Основните ресторанти  и бюфетът са включени в цената на круиза. Това обаче, далеч не изчерпва местата, на които можете да се нахраните. Много от корабите разполагат със специализирани ресторанти – тематични ресторанти (азиатски, суши, италиански, испански, бразилски, мексикански и др.) – обикновено те са по-малки, изискват предварителна резервация и са срещу заплащане или по меню, или с еднократна такса. На по-големите кораби, с повече на брой специализирани ресторанти, се предлагат дори пакети за 2,3 или 4 вечери, което ви гарантира освен разнообразие, и добра отстъпка. Най-важното е да не забравите, че посещението им става само с предварителна резервация.

 

 

 

12. Морска болест 

Морска болестНе се притеснявайте предварително за морската болест – по всяка вероятност няма да ви сполети. Ако това все пак се случи, отидете на рецепция, персоналът там ще направи някое от следните неща – ще ви даде хапче, ще ви предложи да се качите на някоя от откритите палуби и да зареете поглед към хоризонта или ще ви предложи да хапнете зелени ябълки и/или джинджифил. Всичко това помага.

Ако по принцип имате проблеми с вестибуларния апарат, вземете превантивни мерки още преди да усетите първите симптоми и не се двоумете пред възможността да използвате и други методи за лечение (понякога едно малко уиски помага). 

Така или иначе всички модерни круизни кораби разполагат с подводни стабилизатори, които намаляват риска от клатене, съответно и морската болест се проявява сравнително рядко.

 

 

13. Медицинска грижа

Медицинска грижаНа борда на всеки кораб има лекарски екип, който може да се погрижи за вас в случай на нужда. Тъй като услугите там не са включени в цената на круиза, ви съветваме още преди заминаването си да си направите медицинска застраховка, която ще покрие разходите ви, ако се наложи да ползвате услугите на лекар на борда. Добра идея е да сложите в багажа аптечка с най-общите лекарства против болка, възпаление и висока температура. Често такива се продават и в магазина на борда, но са на доста по-високи цени, отколкото ако си ги купите предварително.

 

 

 

 

 

14. Важно за родителите

Важно за родителитеТова се отнася само за тези, които са достатъчно смели да вземат децата си на круиз. На първо място – няма да съжалявате, нито те, нито вие. На второ – проверете какви забавления се организират за децата. Круизните кораби разполагат с различни детски клубове, които са съобразени с възрастта на детето и/или са разделени по интереси. Ако детето ви е малко и още спи следобеден сън, не забравяйте да споменете това на камериерите – те ще съобразят почистването на каютата ви с часовете му за сън.

 

 

 

15. Последният ден

Последен денКакто повечето хубави неща в живота, така и круизите приключват. А за да останат само хубавите емоции от преживяното, е важно да знаете няколко основни неща. В последната вечер на пътуването ще получите разпечатка на разходите, които сте направили по време на плаването. Проверете я на момента, за да имате време да оспорите, ако нещо не е описано коректно. Навсякъде работят хора и навсякъде стават грешки. 

Повечето круизни компании ще поискат от вас да приготвите куфара си още вечерта преди напускане на кораба и да го оставите пред каютата си. Не забравяйте да оставите в ръчния си багаж важните документи, фотоапарата, телефона, четката си за зъби и последно, но със сигурност не по важност – дрехи за сутринта! Ще се изненадате колко хора слизат по пижами от круизните кораби :)
 

 

 

 


 

Прочети още...

Няколко полезни тайни за круизите
Какво да носите, когато отивате на круиз?
Кога е най-подходящото врме за круиз?
 
 
обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.