Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Един от най-често отправяните въпроси към нашите круизни специалисти, отново и отново, е „Кога е най-подходящото време за круизна ваканция?“ в Европа или на Карибите, или САЩ/Канада, Хавай, Аляска, Южна Америка. Това е въпрос, чийто отговор зависи от много фактори и не е много лесно да се отговори на него. Почитателите на красивите природни картини и есенни листопади смятат, че круизите в Канада и Нова Англия са най-добри през септември и октомври, докато влюбените във водните спортове, както и семействата с деца предпочитат да плават в региона през лятото, по време на училищните ваканции и когато водата е топла и става за плуване. За Аляска оптималните дати също варират в зависимост от вашите предпочитания;някои искат да наблюдават дивата природа/животни, други да ловят риба, за трети – определящо е топлото време, а за някои е най-важно да се насладят на Северното сияние.

Кои са факторите които ви влияят, за да изберете най-подходящото време за круиз? Планирате почивката си съобразявайки се с училищните ваканции или я съчетавате с почивните дни около националните празници; или най-важното е да избягате от ниските температури през зимата? А, може би, сте гъвкави по отношение на сезона и искате да хванете най-бюджетната оферта? Отговорите на тези въпроси ще определят най-доброто време за вашата круизна ваканция.

За повечето круизни региони има периоди на върхово потребление (висок сезон), на умерено търсене (среден сезон) и на ниско търсене (нисък сезон). Не е чудно, че лятото е най-високият сезон, независимо от метеорологичните условия на дестинациите. Тогава най-активни са семействата и нашата препоръка е, ако и вие използвате летните месеци за ваканция, да резервирате круиза си възможно най-рано, защото някои круизни компании ограничават общият брой на децата на кораба като пускат определен брой каюти с възможност за настаняване на трима или повече души.

Много от круизните компании са свели ниският сезон до минимум благодарение на бума на нови круизни дестинации и умелото препозициониране на корабите до места, на които хората искат да плават. Круизните кораби не са „закотвени“ само в един район. Не им се налага да чакат да дойде подходящия сезон за да плават – просто могат да „следват слънцето“ и да плават в районите, предпочитани от клиентите.

По-долу сме изброили регионите, в които все още се наблюдават различия в сезоните, заедно с предимствата и компромисите, които трябва да направите, плавайки в тези части на света.
 

Аляска

Аляска

Висок сезон: от юни до август

Предимства и недостатъци: Това е периода в който температурите са най-високи – от 10 до 22 градуса, а също така и възможностите за разглеждане на дивата природа са най-благоприятни. Недостатъкът: търсенето на круизи за този район е толкова високо, че трябва да резервирате месеци (най-добре би било година) по-рано, за да си гарантирате посещение на най-интересните дестинации срещу най-добра цена. Имайте предвид, че наличието на множество круизни компании предлагащи круизни плавания в района предполага доста тълпи и задръствания в малките градове по маршрутите.
 

Нисък сезон: май и септември

Предимства и недостатъци: Предимствата на ниския сезон са по-малко тълпи и по-добри цени на круизните пакети. Причината: по-ниските температури – от 0 до 15 градуса, както и вероятността да вали сняг. По време на майските плавания валежите са по-редки, отколкото на летните маршрути и пейзажите са по-впечатляващи с още заснежените върхове на планините. През септември със сигурност ще закупите сувенири на много по-ниска цена, а вероятността да видите Северното сияние е голяма. Какво трябва да имате предвид избирайки този период за вашия круиз? По-голяма е вероятността за отменяне на брегови екскурзии, особено тези с лодки и хеликоптери.

 

Австралия

Коали в Австралия

Висок сезон: от края на ноември до март

Предимства и недостатъци: Зимата при нас е лято в Австралия. Това предполага почти перфектни метеорологични условия на повечето пристанища включвани в маршрутите: Сидни, Аделаида, Пърт в западната част на Австралия и субтропичния климат в североизточния регион на Куинсланд. Това обаче е и сезона на тайфуните и някои от пристанищата като Бризбейн и Кернс могат да бъдат засегнати; възможно е през някой от дните в открито море да плавате в по-бурни води. Австралийците традиционно почиват през декември и януари, което предполага повече тълпи през тези месеци.
 

Среден/Нисък сезон: от май до септември

Предимства и недостатъци: Въпреки, че климатичните условия в Австралия варират в широки граници, зимните температури там рядко са екстремни. Тълпите са по-малко, а вероятността за добри цени на круизните пакети е голяма, особено за големите кораби и за круизите обикалящи Големия бариерен риф в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Недостатъкът: круизите до Тазмания често са ограничени по време на дъждовните месеци: юни, юли и август.

 

Канада и Нова Англия

Канада

Висок сезон: септември и октомври

Предимства и недостатъци: Този сезон е свързан основно с есента. През това време на годината могат да се видят пейзажи спиращи дъха; листата на дърветата са оцветени в различните нюанси на есенните краски. Това е и времето обаче, когато цените и на борда на сушата са най-високи. За сметка на това температурите на въздуха са много приятни и подходящи за дълги разходки в градовете, на които акостират круизните кораби. Повечето деца по това време на годината вече са се завърнали в училище и можете да се насладите на „по-тихи“ плавания. Имайте предвид, че температурите през октомври, особено ако круиза е в по-северните части, могат да паднат значително.
 

Среден/ Нисък сезон: от май до август

Предимства и недостатъци: Летните температури в Канада са много приятни и това е най-подходящото време за семейни ваканции, както и за ваканции на запалените по водните спортове.

 

Карибите

Кариби

Висок сезон: от края на юни до август, седмиците по Коледа и Нова година, от февруари до средата на април

Предимства и недостатъци: Двете основни групи хора, които предпочитат високия сезон са семействата с деца, които са в лятна ваканция и северняците, които търсят бягство от студа. Детските програми на корабите са в разгара си и се предлагат дори на кораби, които, обикновено, не наблягат на детските забавления на борда. Цените са високи, както и цените на самолетните билети по време на коледните и новогодишните празници. Корабите плават при почти 100% заетост на каютите, така че може да очаквате тълпи по пристанищата и много, много деца на борда.
 

Нисък сезон: краят на април и май, от септември до началото на януари (без Коледа и Нова година)

Предимства и недостатъци: Най-голямото предимство е липсата на тълпи, както на кораба, така и на сушата. През есента круизните компании често пускат много изгодни last minute оферти. Въпреки всичко, сезонът на ураганите – от юни до ноември – си е неудобство, което може да създаде други неудобства. Заради лошо време може да се промени маршрутът на круизния кораб, но също така може да се промени и крайната точка на плаването, което добавя още едно предизвикателство – как да се придвижите до градът от който излита самолетът ви за обратния полет към дома.

 

Хавай

Хавай

Висок сезон: от края на декември до април

Предимства и недостатъци: Зимните месеци, особено периода на ваканциите по Коледа и началото на януари са най-популярни за посещение на Хавайските острови. Тогава и цените на самолетните билети са най-високи, особено ако летите до Хонолулу. Откъм атмосферни условия, това не е най-подходящото време за посещение на островите. Въпреки, че температурите са високи, това е дъждовният сезон за региона: от декември до март. Най-много круизни кораби плават в района в края на зимата и началото на пролетта, тъй като това е най-подходящото време за наблюдение на китове. Лятото също може да се пътува до Хавай и отново, това е „семейният сезон“. Единствената компания, която предлага летни круизи в района е Norwegian Cruise line. Ако планувате летен круиз до хавайските острови, имайте предвид, че през август е доста горещо и влажно и е възможно да плавате в по-бурни води.
 

Среден/ Нисък сезон: май и юни, от септември до средата на декември

Предимства и недостатъци: Хубаво време и по-малък брой пътници на корабите може да уцелите в края на пролетта. Ураганите рядко засягат островите; най-осезаеми са през септември като носят със себе си жеги, висока влажност на въздуха, бурно море и никакви условия за шнорхелинг и гмуркане. В края на септември и през октомври има голям избор от кораби плаващи в района. Причината е, че след края на сезона в Аляска и преди позиционирането на корабите в друг край на света (където е висок сезон), компаниите правят по няколко круиза на хавайските острови.

 

Средиземно море

Висок сезон: от май до септември

Предимства и недостатъци: И европейските и американските семейства с деца предпочитат летните круизи (особено през август) и това е причината пътниците на борда да са един хубав културен микс, а забавленията за деца да са безброй. Трябва да сте готови на компромис с по-големите тълпи, по-високите цени и доста високите температури, които са фактор при разходките и бреговите екскурзии. Тъй като в Европа август е най-отпускарският сезон, много ресторанти, магазини и заведения в градовете от маршрута е възможно да са затворени. Септември месец е доста популярен за круизи в Западното средиземноморие, защото температурите все още са доста приятни, а децата вече са на училище.
 

Среден/ Нисък сезон: от октомври до април

Предимства и недостатъци: Круизите в ранната пролет и късната есен се предлагат на конкурентни цени и, разбира се, корабите не са толкова препълнени. Времето е много добро като само през март и ноември се случва да е дъждовно. Много кораби на круизните компании плават целогодишно в района и обикалят по-топлите дестинации като Испания, Мароко, Канарските острови.

 

Мексиканско крайбрежие

Мексико

Висок сезон: от февруари до средата на април (също и Коледа и Нова година)

Предимства и недостатъци: И за този район Коледа, Нова година и първите месеци от годината са най-популярни за ваканции, особено за семейства с деца. Времето е сухо с температури около 22 – 27 градуса по Целзий, а февруари и март са първите възможни месеци за наблюдение на китове. Забележка: летният сезон също е подходящ за круизи в този район, но корабите са по-малко, защото повечето круизни компании предлагат маршрути в Аляска по това време.
 

Среден/ Нисък сезон: януари, май, октомври, ноември

Предимства и недостатъци: През есента пътуват предимно по-възрастни пасажери. Цените са по-ниски, няма големи навалици и почти няма деца. Недостатъкът е, че времето в този период от годината е непредсказуемо и варира от горещо и влажно до доста хладно (5-10 градуса по Целзий).

 

Северна Европа

Фиордите в Норвегия

Висок сезон: от юни до август

Предимства и недостатъци: Северна Европа е най-прекрасна през летните месеци. Пристанищата от маршрута включват градовете с излаз на Балтийско море, Норвежките фиорди и градове и острови от Обединеното Кралство. Температурите са много приятни, понякога въздухът е влажен, а небето в повечето дни е слънчево. Градовете сякаш се „изнасят“ по улиците, всички са навън, било то, за да пийват бира на крайбрежната улица, или за да се разхлаждат с морски бани. Летните круизи в Северна Европа, обаче, са може би най-скъпите европейски круизи.
 

Нисък сезон: май и септември

Предимства и недостатъци: Децата по това време все още са, или са се завърнали в училище. Пристанищата не са толкова натоварени, а времето, както през пролетта, така и през есента, е много приятно и съчетано с разцъфналите дървета (май) и оцветените в есенни цветове склонове (септември), ниският сезон за Северна Европа е изключително подходящ за плаване. Разбира се, възможни са по-големи температурни амплитуди на въздуха.Към която и дестинация да се насочите, който и сезон за плаване да изберете - резервирайте вашият круиз онлайн или в някой от нашите офиси.

Вижте всички круизни маршрути тук!
 


 

« обратно

 

обновена: | публикувана:
Creative Commons License Кога е най-подходящото време за круиз? by Борис Боев is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.