Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Или как да говорим като истински моряци! 


Ходенето на круиз може да е като пътуването в напълно непозната страна. Нови порядки, непознати термини, стандарти на хранене и т.н. Изведнъж стаята ви се превръща в каюта, прозорецът на кораба – в илюминатор, ключът от стаята ви e бордна карта.

Акостирам установявам плавателен съд на пристанището.

Анемометър  уред, с който се измерване на скоростта на вятъра.

Апартаментите на борда на круизните кораби са големи каюти с балкон, които са с отделна всекидневна и често допълнителни спални, понякога с две нива тип мезонет и предлагат повече пространство и  удобства.

Атриум – отворено пространство, разположено в централната част на кораба. Там обикновено се намират рецепцията и бюрата за резервиране на брегови екскурзии.

Aхтерпик – кърмова надстройка над главната палуба на кораб.

Бек – Носовата част на горната палуба на кораб, идваща от форщевена до носовата надстройка или фок-мачтата.

Борд Странична стена на корабен корпус.

Бордна карта (Cruise Card) – това е пластмасова карта, която получавате на качване на круизния кораб. Тя служи за ключ от каютата ви и за разплащателно средство на борда. Зареждането на вашата карта се осъществява на първия ден от плаването ви и за целта е необходима регистрация с кредитна карта или внасяне на депозит в брой. Размера на депозита варира при различните круизни компании.

Боцман – старши матрос. Боцманът е ръководител на моряците.

Брегова екскурзия – организирано от круизната компания посещение на обект с екскурзовод, включващо и превоз на туристи от пристанището до туристически обект и обратно.

Бриз Морски вятър, който денем духа към сушата, а нощем към морето.

Буй – Плаващ навигационен знак, който има различни предназначения. 

Ватерлиния – черта на борда на кораб, до която той нормално потъва във водата.

Водоизместимост – количеството изместена /изтласкана/ от кораба вода, теглото на която съгласно закона на Архимед е равно на теглото на кораба. Бива обемна – равна е на обема на подводната част на кораба в кубични метри и масова – равна е на масата на изместената от кораба вода в тонове. Характеристика за големината на кораба.

Възел – (от английски knot, означение kn или kt) е единица за скорост, равна на една морска миля в час. Понеже има различни определения за морска миля и възелът може да има различни стойности. Според международната дефиниция за морска миля, един възел е равен на точно 1 852.3 m/h.

Вътрешна каюта – това са най-малките по размер и квадратура стаи на борда на кораба, без прозорец и са разположени от вътрешната част на кораба.

Външна каюта – известни още като каюти с прозорец. Стая с прозорец или илюминатор (кръгъл прозорец), предоставящи изглед (към морето). Обикновено по размер е колкото вътрешната каюта.

Галс – Положение на кораба относно посоката на вятъра. Например: ляв галс – вятърът духа от левия борд.

Гарантирана каюта – при резервиране на този вид каюта се запазва единствено категорията на каютата, в която искате да плавате (вътрешна, външна или балконска), а не се избира конкретен номер на каюта. Самата каюта и разположението ѝ се определя автоматично около две седмици преди отплаването и това се отразява на круизния билет на пасажерите. 

Главна палуба – хоризонтално разположена конструкция, която се опира на бордовете и е от носа до кърмата.

Горна палуба – най-горната непрекъсната палуба, която е по цялата дължина на съда (кораба).

Дек – Виж "палуба".

Дрейф Отклоняване на плавателния съд от курса му, поради въздействието на вятър или течение.

Дрил (Drill) – инструктаж за безопасно плаване. В първия ден от круизното ви пътуване се провежда, задължителното за всички пасажери, обучение за безопасност. Инструктажът съдържа важна информация относно разположението на спасителните лодки, поставянето на спасителната жилетка, звуковата сигнализация при опасност, употребата на цигари на борда и т.н.

Илюминатор – кръгло прозорче с дебело стъкло на кораб, яхта и пр. Затваря се херметически.

Капитанска вечер – наричана още гала вечер. Това е официалната вечер на борда на кораба, когато капитанът и неговите помощници с най-висок ранг се представят на пасажерите. Изискването за облекло е официално, обикновено се предлага шампанско и възможност за снимка с капитана.

Карина - подводната част на кораб.  

Каюта – отделно помещение за пътници или команден персонал на плавателен съд.

Каюта с балкон или веранда – каюта с частна веранда, която ви позволява да излезете навън без да сте на обществена палуба.

Кей – място в пристанището, където спират корабите.

Кил – основната надлъжна част на кораб или лодка, около която се изгражда корпусът на един кораб. Килът минава в средата на кораба от носа до кърмата и служи за основа (фундамент) в строежа на кораба.

Койка – сгъваемо легло над основното в някои типове каюти

Кок – главният готвач на кораба

Круизи свободен стил (Freestyle Cruising) – термин въведен за пръв път от NCL през 2000 г. Основната идея е възможността на пасажерите да са облечени в ежедневни, удобни дрехи дори и по време на вечерите в ресторантите, както и възможността да вечерят когато, където и с когото си поискат.

Кърма – задната част на корпуса на кораб или лодка. В тази част на плавателния съд обикновено се намират механизмите за управление, затова в миналото тук са се помещавали капитанът и неговите помощници.

Лаг – уред за измерване на скоростта и изминатото разстояние от кораба.

Матрос моряк, който не е от командването

Метр д’отел – салонен управител

Морска миля – морска мярка за разстояние, равна на една минута от меридиана при 45 градуса ширина или 1852 метра (за разлика от земната миля, която е равна на 1609.35 метра).

Мостик – оградена част от палубата на горната рубка, където се намират приборите за управление на кораба или корабното оръжие, постовете за свръзка и наблюдение.

Основни ресторанти – всеки круизен кораб разполага с един или няколко основни ресторанта, в които пасажерите могат да се хранят на закуска, обяд или вечеря. Менюто се сменя всеки ден. Цената на ястията в основните ресторанти е включена в цената на круизното ви пътуване. 

Палуба (също наричана дек) – е архитектурен елемент на кораб. Представлява горната повърхност на плавателен съд. Горната палуба на кораба определя здравината и издръжливостта на кораба, докато долните палуби определят нивата и служат за разположение на двигателния отсек (машинно), товари и каютите на пътниците и екипажа. Палуба, която не обхваща цялата дължина или ширина на съда, а само части от него се нарича платформа. 

Позициониращ круиз – еднопосочен круизен маршрут, който стартира и приключва на различни пристанища. Обикновено круизният кораб тръгва от един регион и приключва курса си в друг. 

Променад-дек – палуба за разходка на кораб, обикновено закрита.

Рул – кормило на кораб.

Рулеви – длъжност на кораб (плавателен съд); матросът, отговарящ за управление на руля.

Румпел – ръкохватка или сектор за задвижване на руля.

Специализирани ресторанти (с японска, китайска, италианска, мексиканска и т.н. кухня) – за разлика от основните ресторанти на борда, храната в специализираните се заплаща допълнително. За посещение на специализиран ресторант се изисква предварителна резервация. За някои ресторанти се заплаща такса резервация и храната от менюто е безплатна, а за други, ястията се заплащат съгласно цените в менюто. Детайли относно начина на ползване на специализираните ресторанти и заплащането на храненето в тях може да получите на борда на круизния кораб.

Стабилизатори – съвременните круизни кораби са оборудвани със стабилизатори - големи подводни перки от двете страни на корпуса, за да противодействат на всяко залюляващо движение и минимизират всякакво люлеене и движение на кораба. 

Тендерна лодка – тендерните лодки са предназначени за извозване на пасажерите от кораба до пристанището, когато акостирането на самото пристанище не е възможно. Билетите за лодките не се заплащат от пасажерите. Лодките са плавателни съдове, който събират около 150 души, извозването до брега става изключително бързо.

Тонаж – мярка за вместимост на кораб. при търговските и круизните кораби, с този съкратен термин най-често се назовава полезният вътрешен обем на кораба или с други думи всяко кухо пространство, което може да бъде оползотворено за стоки, товари или превоз на пътници. Измерва се с мерната единица бруторегистър тон (на английски GRT). Един бруторегистър тон е равен на 100 кубични фута или 2.83 кубични метра. Малко повече от една стандартна душ-кабина.

Трансфер – организиран от круизната компания превоз на туристи от пристанището до туристически обект и обратно.

Трюм – помещение в долната част на кораб за машините, складовете за гориво, за храна и т.н.

Щурвал – вал, съединяващ щурвалното колело с механичното устройство, осъществяващо преместването на руля.

Щурман – професионално звание на хора, които са свързани с управлението на воден или въздушен транспорт. Числи се към командния състав на кораба.

Ют – палуба над главната палуба на кърмата на кораба.

 

обновена: | публикувана:
Creative Commons License Малък речник на морските термини by Crusit is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.