'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Как да стигнем до Атина?

До Атина (и пристанищата) може да се пътува сравнително икономично и лесно с кола, автобус и самолет, като разликата между тях се изразява най-вече във времето и цената на придвижване.

Със самолет

Това е най-удачният вариант за пътуване до гръцката столица, особено, ако желаете да стигнете до там бързо. Директни полети до Атина от София и обратно се предлагат от четири авиокомпании и отнемат между 1 и 1.5 чáса. В зависимост от деня в седмицата, може да има между един и четири полета дневно, в различно време, като в понеделник и петък полети до Атина има дори в 6 ч. сутринта. Това позволява в тези дни да се лети в деня на круиза, без да се налага нощувка.

Ако все пак желаете да разгледате този античен град и няма къде да отседнете, ние ще Ви помогнем да изберете подходящ хотел в Атина и ще го резервираме за Вас с отстъпка в размер на 5%.

 

Средните цените за двупосочни самолетни билети до Атина варират между 110 и 180 евро на човек. В тази връзка е важно да знаете, че ако сте клиент на Юзит Калърс за круиз, то Вие ще ползвате допълнително намаление при покупка на самолетен билет за круиза в размер на 50% от таксата обслужване на билета.

 

Самолетен билет до Атина за всяка една авиокомпания може да резервирате в офисите на Юзит Калърс или на телефон 0700 15115, на цената на градски разговор.

 


 

С автобус

Ако цените на удобните за Вас полети до Атина са високи, може да помислите за пътуване с автобус. Автобусни трансфери до Атина, както и до едното пристанище - Пирея има всеки ден – сутрин и вечер. Пътуването до там е 12-13 чáса (с няколко спирки за почивка), а цената за двупосочен билет за възрастен е между 150 и 180 лв. Към момента няма директни автобуси до другото пристанище Лаврион. 

 


 

С автомобил

Атина се намира на около 800 км. от София, като по-голямата част от трасето е магистрала. Пътят отнема средно 8-10 часа, без да броим спирките по желание.

Когато калкулирате общите разходи при пътуване с автомобил, вземете под внимание и магистралните такси, които са общо 20.25 евро в една посока.

Предимство на този вариант е, че по пътя може да разгледате интересни и красиви места като Солун и Лариса.

Паркинг:
 

Пирея

Точно до терминала за круизи на пристанището в Пирея, Атина, са изградени големи подземни паркинги. Стандартната цена за паркиране на лек автомобил е 20 евро на ден, но често паркингът прави "промоции" с цена 8-10 евро на ден. Тези оферти са обявени само на място, затова не може да разчитате на тях предварително. 

Някои от хотелите в Пирея също позволяват да оставите автомобила си за цялата продължителност на круиза срещу 12-16 евро/ден, дори и да имате само 1 нощувка в хотела (да кажем преди отплаването). 


Лаврион 
Охраняем паркинг в близост до пристанището предлага паркоместа на много изгодни цени, в които е включен и безплатен трансфер до самия круизен терминал.
- до 4 ч. - 1 евро/час
- 1 ден - 5 евро 
- 3 дни - 12 евро
- 7 дни - 30 евро

 

Вече сме в Атина. Как да стигнем до пристанището?

Крайна цел – круизният терминал

Атина разполага с три пристанища – Пирея (Pireas), Рафина (Rafina) и Лаврион (Lavrio). Пирея е най-голямото и основно атинско пристанище и до скоро то бе използвано най-често за круизи в Средиземноморието и Гръцките острови. В последните години обаче значението на Лаврион като пристанище за круизни кораби нараства и то става все популярна точка на отплаване. 

 

Придвижване до Пирея

Терминалите на пристанище Пирея, предназначени за круизни кораби са Terminal A (Gate E11) и Terminal B (Gate E12).

Опциите за придвижване до тях са:

 

От летище Eleftherios Venizelos, Атина

 

Метро/ електрически влак

Придвижването с метро в Атина е лесно и сравнително бързо. За да стигнете до Пирея от летището е необходимо да смените 2 линии. Цялото пътуване отнема средно 75 минути.

 

1. Качете се на метро от линия 3 в посока Аеgaleo. На спирка Monastiraki се прехвърлете на линия 1 (IBAS – електрически влак) в посока Pireas (вашата крайна спирка). Билетите се купуват от киоск на летището и струват общо 8 евро на човек в посока и 7 евро, ако сте група от 2-ма или 3-ма.

2. Слезте на последната спирка от линия 1 – Pireas, в Пирея, намираща се между пристанищни изходи Е5 и Е6. Разстоянието от там до круизните терминали е около 1.5 км. и може да се мине:

a. Пеш – ако багажът и условията Ви позволяват да вървите

b. С автобуси номер 843 или 859 – специален пешеходен мост Ви води от от спирката на метро спирката до главния асфалтов път, където е и автобусната спирка. Цената за билет е 1.20 евро, но ако имате билет за метро от последните 70 минути, то няма нужда да плащате допълнително.


Минимално време за придвижване: 90 минути.

 


 

Автобус

 

Специален автобус Airport Express #96 предлага най-евтината и удобна опция за придвижване от летището в Атина до пристанището в Пирея. Автобусът оперира 24 ч. всеки ден, включително и по празници.
 

1. Автобусът спира пред изходи 4 и 5 на зала Пристигащи. Качете се в посока Pireas и слезте на последната спирка (Plateia Karaiskaki) до пристанището в Пирея. Превозът отнема средно около 90 минути и струва 6 евро/човек.

2. От спирката на Airport Express до изходите за круизи, може да стигнете пеш (за около 30 минути) или с автобус номер 843 (вижте точка 2 от “придвижване с метро/влак”, по-горе).

 

Минимално време за придвижване: 105 минути.

 


 

Такси

 

Удобството на придвижване с такси от летището до пристанището в Атина струва средно между 30 и 60 евро на човек.

Такси може да вземете от изходи 4 и 5 на зала Пристигащи на летището до терминалите за круизи в Пирея.

Важно е да знаете, че поради риск да попаднете на некоректни шофьори, е добре предварително да попитате колко ще струва трансферът до Вашата крайна цел и да сте сигурни, че шофьорът е занулирал апарата.


Минимално време за придвижване: 60 минути.

  

От центъра на Атина – гара (площад) Syntagmatos
 

Площад Platea Syntagmatos е разположен в самия център на Атина. Около него се намират, автобусни, метро и жп спирки от градската транспортна система.

 

Автобус

Нов експресен автобус X80 се движи между Platea Syntagmatos и круизните терминали в Пирея. Билетът струва 4 евро в посока, може да се купи от шофьора и е валиден за 24 часа. Автобусът се движи от 7:00 до 21:30, на всеки 30 минути. Има спирки на някои туристически обекти като Акропола, затова ако имате време, може лесно да ги посетите. 


Минимално време за придвижване: 80 минути.

 


 

Метро/електрически влак

 

Придвижването в една посока с метро от Syntagmos до Пирея струва 1,20 евро на човек.
 

1. Качете се на метро линия 3 в посока Aegaleo за една спирка до Monasitraki.

2. Прехвърлете се на линия 1 към Pireas. Слезте на спирка Pireas.

3. От спирката на метрото може да вървите пеш (20-25 минути) или да вземете автобуси номер 843 или 859 до круизния терминал (вижте точка прочетете в точка 2 от инструкциите за придвижване от летището с метро/електрически влак по-горе.


Минимално време за придвижване: 50 минути.

 


 

Такси

 

Такси от центъра на Атина до терминала за круизи би струвало средно 25 евро и отнема около 40 минути до 1 час.


  

 

Придвижване до Лаврион (Lavrio)
 

Пристанище Лаврион се намира в едноименно пристанищно градче на около 65 км югоизточно от Атина и 50 от международното летище. Опциите за транспорт са:

 

От летище Eleftherios Venizelos, Атина

 

Автобус

Бюджетния вариант за транспорт от летището в Атина до пристанище Лаврион се осигурява от регионалната автобусна компания KETL. Автобусите се движат по маршрут Летище Eleftherios Venizelos - Маркопуло - Лаврион, между 6:30 и 22:00 ч., на всеки 30 минути. В Маркопуло се прави смяна на превозното средство и пътниците се прехвърлят от една линия на друга, но пак на същата автобусна компания. Цената на билет за цялото пътуване е 4 евро.

 


 

Такси

Такси от летището до пристанище със сигурност е най-удобният вариант, но разбира се по-скъп. Трансфер в една посока излиза около 50 през деня до 70 евро при нощни тарифи. Отнема приблизително 30-40 минути.
 


 

 

От центъра на Атина – гара (площад) Syntagmatos

Центъра на Атина е на голямо разстояние от Лаврион и между двете няма изградена удобна транспортна връзка. Има опция с автобуси, с прекачвания, която отнема над 2 ч. Затова ако трябва да се придвижите до Лаврион от центъра на Атина, препоръчваме да използвате такси. 

 

Такси

Цената на такси от централната част около Syntagmatos е около 70 евро през деня и 90 през нощта (24:00- 5:00 ч). Пътуването отнема около 80 минути, стига да не попаднете в задръстване.

 

« обратно
 

 

Creative Commons License Атина by Диляна Георгиева is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри