Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Когато пътувате на круиз е необходимо да подготвите документите си предварително. Задължително трябва да носите със себе си валиден международен паспорт, изтичащ след не по-малко от 6 месеца от датата на приключване на пътуването. Не забравяйте да проверите дали за някоя от страните, които посещавате, е необходимо да изкарате виза. Тук ще разберете къде ще ви трябва такава. 

Необходимо е издаване на предварителна виза за български граждани, ако по маршрута имате посещение на някоя от следните държави: Австралия, САЩ, Индия, Канада, Китай, Мозамбик, Тайланд, Куба, Пуерто Рико, Южна Африка. 

Може да си издаде на място виза при посещение на някоя от следните държави: Бахрейн, Виетнам, Египет, Индонезия, Йордания, Камбоджа, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинея, Ямайка. 

За Русия е необходимо закупуване на брегова екскурзия от круизната компания. Ако не желаете да ползвате тази услуга, трябва да си издадете виза предварително.

Заплащането на визите се извършва на място при влизане в съответната страна или към круизната компания по време на Вашето плаване. 

Чуждестранните граждани може да проверят визовите изисквания, валидни за техните държави, на страниците на техните консулски отдели, външно министерство или съответните служби.

Визови и здравни изисквания

Австралия

Коала

Визови изисквания

При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате паспорт с минимум шест месечна валидност след датата на влизане в страната и входна виза. Препоръчваме на българските граждани да подават документи за австралийска посетителска (eVisitor) виза минимум два месец преди датата на планираното пътуване, тъй като в различните периоди на годината визовата обработка отнема различно време.

Нови разпоредби за краткосрочни визи
От 23 март 2013 г. Департаментът по имиграция и гражданство на Австралия въведе нови разпоредби при получаване на австралийски визи за краткосрочно пребиваване.

 • Visitor виза (подклас 600), която има четири направления – Tourists, SponsoredFamily, Businessvisitors, ApprovedDestinationScheme;
 • еVisitor (подклас 651) – позволяваща туризъм и бизнес;
 • Electronic Travel Authority (подклас 601) – позволяваща туризъм и частни посещения; 

Подробна визова информация можете да откриете на сайта на Департамента по имиграция и гранична защита на Австралия на адрес https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder. Сайтът предоставя възможност за електронно подаване на заявления за визи.

Визови такси
Визите eVisitor (подклас 651) и Electronic Travel Authority (подклас 601) са безплатни.
Можете да кандидатствате на виза за Австралия тук: https://www.eta.immi.gov.au/ETAS3/etas
 

Здравни изисквания

Министерство на външните работи на Република България няма задължителни препоръки за вземане на мерки преди пътувания в Австралия.

Австралия

Бахрейн

Бахрейн

Документи за пътуване и визов режим

Международен паспорт, който е валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Гражданите на Република България могат да получат входни визи за Бахрейн на граничния пропускателен пункт при пристигане в страната. Визата е с двуседмична валидност. Възможно е също така за бахрейнска виза да се кандидатства предварително чрез електронно заявление онлайн или чрез подаване на заявление в дипломатическо представителство на Бахрейн в чужбина. Подробна информация за визовите изисквания в Кралство Бахрейн на английски език можете да намерите на адрес: https://www.evisa.gov.bh/.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
 

Здравни изисквания

Не се изискват специални имунизации.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевград и РЗИ Русе.

Бахрейн

Виетнам

Виетнам

Документи за пътуване и визов режим

За пътуване до Виетнам е необходимо да се снабдите с виза. За виза можете да кандидатствате в посолството на Виетнам в София. Формуляр за виза можете да изтеглите от страницата на посолството на Социалистическа република Виетнам в София. Може да се издаде виза и при влизане в страната от круизната компания срещу 47 USD (цената на визата е възможно да варира между различните круизни компании).

Ако желаете да си издадете виза предварително може да кандидатствате и електронно тук: https://vietnamvisa.govt.vn/apply-online/

Време за обработка на документите: от 3 до 7 работни дни.

Видове визи
Еднократна входна, входно-изходна и транзитна виза - 45 USD
 

Здравни изисквания

Не се изискват специални имунизации.

Виетнамските болници не отговарят на нивото на европейските. В страната има няколко чуждестранни медицински клиники. За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Изискванията за репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и трудно се организират, ако застрахователната полица не покрива всички щети.

Маларията се среща в централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието. От друга страна, тропическата треска се среща в градове като Ханой. За болестите, които се пренасят на хората чрез комари не може да бъде получена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на болести, предизвикани от ухапване от комари, е като се използват светли дрехи с дълги ръкави.

Продължават спорадичните случаи на холера (Ханой и съседните провинции), птичи грип, бяс и японски енцефалит.

Виетнам
 
Египет

Египет

Египет

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване за Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. 

Не е нужно да се издава предварително виза за Египет освен ако круизното ви пътуване не стартира оттам. Необходимата виза за пребиваване в страната, може да бъде издадена и на място при влизане в Египет.

За транзитно преминаване през Суецкия канал не е необходимо издаването на виза.
 

Здравни изисквания

При пътуване от България или от европейска страна за Египет не са необходими имунизации и на границата и не се изисква имунизационна книжка. Но при влизане в Египет от Судан и повечето африкански държави, се изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка.

Индия

Индия

Индия

Документи за пътуване и визов режим

За притежателите на обикновен паспорт е необходима виза за влизане на територията на Република Индия. Виза може да бъде заявена пред посолството на Република Индия в София или електронно, чрез достъп до интернет страницата https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Пътуващите за Индия следна да имат паспорт с валидност от минимум 6 месеца, считано от датата на влизане в страната. При наличие на валидна индийска виза в паспорт с изтекла валидност, визата може да бъде използвана, ако се представи нов валиден паспорт.

Алгоритъм на действие за e-Tourist виза

 1. Попълване на електронен формуляр;
 2. Заплащане на такса от 48 щ.д. за граждани на Република България;
 3. Получаване на одобрение;
 4. Задължително разпечатване на хартия на полученото одобрение;
 5. Пристигане на едно от определените 24 летища в страната, на които се обработва е-Tourist виза -  Ахмедабад, Амритсар, Багдогра, Бангалор, Каликут Ченай, Чандигарх, Кочин, Коимбатор, Делхи, Гаяа, Гоа, Гувахати, Хайдерабад, Джайпур, Калкута, Лукноу, Мангалор, Мумбай, Нагпур, Пуне Тиручирапали, Тривандрум, Варанаси; и три пристанища – Кочин, Гоа, Мангалор.
 6. Събиране на биометрични данни от граничните служители;
 7. Полагане на виза;
 8. Влизане на територията на Република Индия.

Приложими условия спрямо заявителите на е-Tourist виза

 • Паспортът на лицето трябва да има валидност поне 6 (шест) месеца след датата на влизане в страната;
 • Визата може да се заяви между 4 и 120 дни преди самото пътуване, например, ако гражданин заяви виза на 1 септември, възможни дати за пътуване са 5 септември до 2 януари;
 • Валидността на визата ще бъде 60 дни, считано от датата на пристигане;
 • Влизане на територията на Република Индия може да бъде осъществено единствено през горецитираните 24 летища и 3 пристанища. Излизане от Република Индия може да бъде осъществено от всяко ГКПП;
 • Цел на пътуването може да бъде туризъм, среща с приятели или роднини, краткотрайно лечение, бизнес;
 • Пътуващите трябва да имат билет отиване и връщане или билет, с който да продължат пътуването си, както и достатъчно средства за престоя си в Република Индия;
 • Върху таксата от 48 щ.д. се начисляват 2.5 % банкови такси. Таксата не подлежи на връщане независимо от решението по заявлението;
 • е-Tourist виза може да се ползва само два пъти в годината;
 • Издадената е-Tourist виза, е-Business виза са двукратни, e-Medical виза е трикратна. Електронните визи не подлежат на удължаване или промяна на основанието и не са валидни на определени територии с ограничен достъп http://mha1.nic.in/foreigDiv/PAP.html
 • В случай на нужда за допълнителна информация могат да бъдат използвани телефон 0091 11 24300666 или e-mail - indiatvoa@gov.in
   

Здравни изисквания

Индийската страна не изисква задължителни ваксини, освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).

Дизентерия, хепатит, ХИВ/СПИН, инфекциозни болести, малария, денге-треска и др. са разпространени заболявания в Индия.

Йордания

Йордания

Йордания

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани могат да получат визи както чрез Почетното консулство на Йордания в София или което и да е йорданско посолство зад граница, така и на самите йордански гранични пунктове.

По време на круизно пътуване не е необходимо да си изкарвате предварително виза. На пристанището в Акаба се Ви бъде поставен печат в паспорта.
 

Здравни изисквания

Не се изискват специални имунизации.

Камбоджа

Камбоджа

Камбоджа

Документи за пътуване и визов режим

Необходима е виза за влизане в Кралство Камбоджа, която може да бъде издадена и на място при влизане в страната.

Камбоджанските власти издават визи на място при пристигане на летищата в Пном Пен и Сием Риеп срещу такса от 20 щатски долара /едномесечна туристическа виза/ или 25 щатски долара /едномесечна бизнес виза/, като за целта е необходимо да имате валиден международен паспорт.

Ако желаете да си издадете виза предварително може да кандидатствате за електронна виза по интернет на https://www.evisa.gov.kh/

На сайта на Министерство на външните работи и международно сътрудничество на Кралство Камбоджа има линк за e-visa.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
 

Здравни изисквания:

Не се изискват специални имунизации.

Канада

Канада

Документи за пътуване и визов режим

Българите, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години. 

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече. 

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес. 

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи. 
 

Здравни изисквания

Министерство на външните работи на Република България няма задължителни препоръки за вземане на мерки преди пътувания в Канада.

Китай

Китай

Китай

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават китайска виза, предварително получена от посолството на Китай в София или в други дипломатически и консулски представителства на КНР в чужбина. 

Съгласно разпоредбите на Закона за напускане и влизане в Китайската народна република, от 2017 г. на границите на Китай се въвежда снемане на пръстовите отпечатъци на чужденците на възраст от 14 до 70 години включително.

При кандидатстване за китайска виза са необходими: валиден задграничен паспорт, попълнен визов формуляр, две снимки. Възможно е да се проведе и интервю. Паспортът следва да е валидeн най-малко 6 месеца след датата, на която се планира напускане на КНР. Няма специални изисквания за брой празни страници в паспорта.

За частни и бизнес посещения се изисква покана от съответния китайски гражданин или фирма.

Считано от 28 декември 2017 г. за гражданите на 53 държави, включително и България, е в сила 144-часов режим (6 дни) за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (през Beijing Capital International Airport и Beijing West Railway Station), Тиендзин (през Tianjin Binhai International Airport и Tianjin International Cruise Home Port) и провинция Хъбей (през Shijiazhuang Zhengding International Airport и Qinhuangdao Port). Остава в сила досегашният 144 часов (6 дни) режим за транзитно преминаване през Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Дзянсу и Джъдзян), както и 72-часовия режим за безвизово транзитно преминаване за Гуанджоу (Baiyun airport), Чънду (Shuangliu airport), Чунцин (Jiangbei airport), Шънян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi airport), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui airport) и Харбин (Taiping airport).

При транзитно преминаване през територията на изброените градове задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешено. Друго условие за пътниците е, че е необходимо да влязат и напуснат страната през едно и също летище. Пътуващите с влак или други превозни средства не могат да ползват безвизовото транзитно преминаване, с изключение на Шанхай. На чуждестранните пътници, които ползват 72-часов режим за безвизов престой, не се разрешава да напускат територията на съответните административни райони. 

От юли 2005 г. българските граждани могат да влизат на териториите на Макао и Хонконг (специалните административни райони на Китай) без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Желаещите да посетят Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва да са се снабдили с двукратна (или многократна) входна виза за Китай преди началото на своето пътуване. В извънредни случаи може да се подадат документи за входна виза за Китай на място в Хонг Конг, но тогава се изискват същите документи, които са били представени за издаването на китайската виза у нас или в друго дипломатическо или консулско представителство на КНР. В тази връзка препоръчваме на българските граждани преди своето пътуване до КНР да се уверят внимателно колко влизания и какъв период на престой позволява издадената им китайска виза. 
 

Здравни изисквания

Няма специални медицински и здравни изисквания за пътуване до Китай.

Кралство Тайланд

Тайланд

Документи за пътуване и визов режим

Необходима е виза за влизане в Кралство Тайланд. В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на влизане в Кралство Тайланд.

Usit Colours съдейства за издаването на визи за Кралство Тайланд с цел туризъм.

Какви видове визи има за Тайланд?

Визa преди заминаване за Тайланд

Еднократна виза за Тайланд:
Еднократната виза ви позволява да влезете в страната еднократно и да останете в нея до 60 дни. След издаване на визата, разполагате с три месеца, през които можете да влезете в Тайланд с нея.
 
Цената на услугата на Usit Colours® e €60 или 117 лв.


Многократна виза за Тайланд:
Ако желаете да влизате и напускате Тайланд многократно, трябва да си извадите многократна виза. Тя също важи за период от 60 дни, но може да се ползва до шест месеца след издаването си.

Цената на тази визова услуга е €200 или 391 лв.

Виза за круизно пътуване, което включва Тайланд:

Ако сте на круиз, който започва, завършва или минава през Кралство Тайланд, отново ви е нужна виза за страната. От значение е броят влизания в държавата:

Еднократно влизане в страната (една спирка от круизен маршрут) = €55 / 108 лева;
Две круизни спирки в страната = €85 / 166 лева;
Три круизни спирки в страната = €115 / 225 лева;

При круизни пътувания е желателно пътуващите да минат предварителна консултация със служител на Usit Colours относно точната калкулация на визовата услуга, тъй като има специфики, ако Тайланд е първа или последна точка от плавателния маршрут.

Какво включва цената?

 • пълна консултация за всички документи, необходими за кандидатстване, според Вашия профил
 • обработка на документите пред посолство на Тайланд и консулска такса
 • изпращане на готовата виза към Вас

Как става подаването на документи за виза за Тайланд?
Документи за туристическа виза за Тайланд се подават във всички офиси на Usit Colours в страната , в рамките на работното време.

Какви документи са необходими и какво трябва да знаете за да кандидатствате за туристическа виза за Тайланд?
При подаване на документи за туристическа виза в офис на Usit Colours, трябва да имате налични:

 • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца, считано от датата на влизане в Кралството.
 • Копие от резервация за двупосочен самолетен билет.
 • Снимка паспортен формат
 • Вярно попълнена визова анкета (предоставя се в офисите на Usit Colours при задействане на услугата)
 • Ваучер за хотелско настаняване или копие от направена резервация за такова.

За колко време става готова визата?

Стандартна услуга:

Вашата виза ще е готова до 3 работни дни, считано от деня на подаване. С получаването на визата от нас и изпращането ѝ до вас с куриер, целият процес ще отнеме около 7 работни дни.

Експресна услуга:

Вашата виза ще бъде готова в същия ден. Така в рамките на 3 работни дни ще можете да получите обратно готовия документ.

За експресната услуга има допълнителна такса от €10 / 20 лева на паспорт. 

Здравни изисквания

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевград и РЗИ Русе.

Във връзка със зачестилите случаи на нарушения на местното визово законодателство в т.ч. по отношение на упражняване на право на труд в страната от чужденци влезли с туристически визи, МВнР напомня следното:

Българските  граждани, пътуващи за Кралство Тайланд нямат право да пребивават на територията на държавата с категория виза, различна от заявената при кандидатстване за виза цел на пътуване, т.е. следва да получат в предварителен порядък подходяща виза, съобразена с целта на пребиваване, в съответствие с изискванията на тайландските власти.

Кралство Тайланд
Куба

Куба   

                                             

Визови изисквания

Република Куба е във визов режим за български граждани. Ето какво трябва да знаете:

 • За круизи са необходими толкова входни визи /tarjeta del turista/, колкото пъти круизът посещава Куба, след като я е напуснал;
 • Входната виза е еднократна и е валидна за едно влизане в страната. Максималната продължителност на визата е 30дни; 
 • Визата се състои от 2 еднакви отрязъка: входен, който се взима от митническите власти при пристигането в страната и изходен, който се предоставя  при напускане на страната срещу представяне на международен паспорт и самолетен билет 
 • Визата е валидна за влизане в страната най-късно 6 месеца след датата на издаването и за плащането ѝ. Периодът на валидност НЕ е указан на визата, а се удостоверява с документа за плащане, така че всеки турист трябва да пази и да може да предостави, при необходимост, двата документа: туристическа виза и касов ордер за заплащането ѝ;
 • Визата се издава на лица с българско гражданство или с документ за постоянно или временно пребиваване в България;
 • Виза може да се закупи и от следните националности с цел туризъм в Република Куба: всички националности от Европейския съюз, албанци, сърби, турци и украинци. 
 • Руските и Македонски граждани НЕ се нуждаят от визи за туристически престой в Република Куба.
 • НЕ се допуска издаването на виза за лица без документ за пребиваване в България или на следните националности: САЩ, Куба, Близък Изток и Азия
   

Документи, удостоверяващи туристическия престой в страната, които се предоставят от кандидатстващия за виза:

 • коректно попълнен формуляр с 1 /една/ снимка и данни за настаняването в Куба – хотел или частна квартира, както и полетни детайли 
 • двупосочен самолетен билет 
 • застраховка за пътуването 
 • копие на паспорта /минимална валидност 3 месеца от датата на връщане
 • ако заинтересованият е непълнолетно лице, представя разрешение за врeменно напускане на страната, подписано от двамата родители и заверено от нотариус и от МвнР на България.
   

Цени и срокове за изготвяне на визите, чрез посредничеството на Usit Colours:

 • За клиент, закупил круиз от crusit.bg - 47 USD на човек;
 • Индивидуални и до 6 човека - срок до 3 работни дни
 • При групи над 6 човека - срок до 7 работни дни

*Цените са крайни на човек и включват 20% ДДС
 

ВАЖНО!
Консултации за различни от по-горе посочените случаи и националности се правят с Консулски отдел при Посолството на Република Куба в София: 
Адрес: гр. София 1113, ул. „Константин Щъркелов” 1
Телефон: +359 2 872 09 96; +359 2 872 20 14
Консулска служба: Вт и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: secretaria@embacuba-bg.com

Чуждестранни граждани, може да проверят визовите изисквания, валидни за техните държави на страниците на техните консулски отдели, външно министерство или съответните служби.
 

Здравни изисквания

Министерство на външните работи на Република България няма задължителни препоръки за вземане на мерки преди пътувания в Република Куба.

Независимо от липсата на задължителни имунизации в страните от Карибския район и от Централна Америка при пътуване до тях следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Националния център по заразни и паразитни болести препоръчва следните имунизации за пътуване в този географски регион:  Хепатит А и В, тетанус и дифтерия, коремен тиф.

Мадагаскар

Мадагаскар

Мадагаскар

Документи за пътуване и визов режим

Пътуващите в Мадагаскар български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Мадагаскар в Москва. Може да се получи виза и на място при пристигане в страната.

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Мадагаскар.
 

Здравни изисквания

Не се изискват специални имунизации.

Ниско ниво на здравеопазване.

Водата не се пие, употребява се за миене само след преваряване.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Мозамбик

Мозамбик

Мозамбик

Документи за пътуване и визов режим

Пътуващите за Мозамбик български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза за престой до 90 дни, която могат да получат в посолството на Мозамбик в Москва.

Посолство на Мозамбик в Москва, Руска федерация
Адрес: Ul. Guilyarovskovo, 20, 129090, Moscow, Russia
Тел.: +7 95 284 4007; +7 95 284 8325
Факс: +7 95 200 4235

След влизане в страната визата може да бъде продължена за престой до 6 месеца от датата на влизане в страната.

В страната се влиза само с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Мозамбик.
 

Здравни изисквания

Изисква се имунизация срещу жълта треска.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Оман

Оман

Оман

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани, наред с гражданите на повечето държави от ЕС, както и на някои други страни могат да получат еднократни визи с едномесечна валидност на входния гранично-пропускателен пункт в Оман срещу такса от 20 омански риала (около 40 евро).

Всички, които преминават през страната за период, по-кратък от 24 часа, нямат нужда от виза.
 

Здравни изисквания

Според публикации в здравните източници и предписанията за пътуващи предварителни ваксинации, различни от общоприетите, при пътуване за Оман не е наложително. Препоръчват се обаче ваксини срещу хепатит А и тифус, ако се предвижда пребиваване в провинциални райони при по-близък контакт с местната битова среда.

Папуа Нова Гвинея

Папуа Нова Гвинея

Папуа Нова Гвинея

Документи за пътуване и визов режим

Международен паспорт, валиден най-малко до 6 месеца от датата на пътуването, и виза. Българските граждани могат да получат туристическа виза, която е валидна за 60 дни престой, при влизане в страната на летището в столицата Port Moresby. Таксата се заплаща в местна валута и е в размер на 100 кина.

Пътуващите на круиз не е необходимо да си изваждат виза предварително.
 

Здравни изисквания

Няма изискване за специални ваксини, освен за жълта треска при предстоящо посещение на заразен район. Независимо от това, препоръчително е да сте предварително ваксинирани срещу дифтерия, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и В, както и тиф.

Пуерто Рико

Пуерто Рико

Сан Хуан

Документи за пътуване и визов режим

За пътуване до Пуерто Рико на българските граждани са нужни същите документи и виза, както за посещение в САЩ.  Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от датата на влизане и да има адекватен брой празни страници.
 

Здравни изисквания

Няма специални медицински и здравни изисквания за пътуване до Пуерто Рико.

Република Южна Африка

Република Южна Африка

Документи за пътуване и визов режим

Считано от 15.08.2014 г. българските граждани кандидатстващи за виза за  Република Южна Африка с цел туризъм, посещение на роднини и приятели или бизнес следва да се явят лично пред консулския отдел за подаване на необходимите документи и кратък въпросник за целите на пътуването. 

Как става подаването на документи за виза за ЮАР?
Документи за туристическа виза за ЮАР се подават лично на адреса на посолството - гр. София, ул. Бачо Киро 26.

Какви документи са необходими и какво трябва да знаете за да кандидатствате за туристическа виза за ЮАР?
При подаване на документи за туристическа виза, трябва да имате налични:

 • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца, считано от датата на напускане на Южна Африка.
 • Копие от резервация за двупосочен самолетен билет.
 • 2 снимки паспортен формат
 • Вярно попълнена визова анкета (предоставя се в офисите на Usit Colours при задействане на услугата).
 • Ваучер за хотелско настаняване или копие от направена резервация за такова. В случаите когато се пътува за посещение на роднини или познати, то те задължително трябва да имат южноафриканско гражданство и да са изпратили на кандидатстващия копие от документа си за самоличност, заверен с оригинала и официална покана на името на пътуващия/те където ясно да е означен адресът на пребиваване на последните и че разноските по престоя им са за сметка на канещата страна. Поканата трябва да е подписана, подпечатана и заверена в общината, където канещият е регистриран.
 • Подробно извлечение от банкова сметка на пътуващия или кредитна карта задължително с подпис и печат от обслужващата банка на всяка страница. Трябва съвсем точно да са отразени входящите и изходящи парични потоци за последните 3 месеца. Крайното салдо трябва да е положително и да надвишава сумата от 500 евро на седмица престой. Разпечатката следва да бъде на английски език или преведена от лицензирана преводаческа агенция.
 • Служебна бележка от местоработата на пътуващите. Задължително на английски език с подпис и печат на фирмата. В служебната бележка трябва да е ясно упомената заеманата от пътуващия длъжност, от кога е на този пост, каква е месечната му заплата за последното полугодие и че за датите на престоя в ЮАР той ще бъде в редовен годишен отпуск (платен или неплатен).
 • При пътуване с деца ако пътуват само с един родител или без родители трябва да се представи нотариално заверено пълномощно на английски с разрешение за напускане на страната, заедно с акта за раждане на детето също преведен на английски и заверен с апостил.

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници.
 

Здравни изисквания

По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска - yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ, и осигурява доживотен имунитет. Образецът на сертификата от съответната държава следва да е одобрен от Световната здравна организация. От 2016 г.пътуващите за или от Замбия, Танзания, Еритрея, Сомалия, Руанда, Сао Томе и Принсипи не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска. За да проверите кои страни са с риск от предаване на жълта треска и страните, които изискват ваксинация срещу жълта треска натиснете ТУК.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза в нейното посолство в София. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо - Йоханесбург, Лансерия - Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака - Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци. Подробна информация за визовия режим за чужденци и изискванията за издаване на визи можете да откриете ТУК.

ВАЖНО! Във връзка с измененията на Имиграционния закон на Р Южна Африка считано от 01 октомври 2014 г. за всички деца до 18 години при влизане, излизане и транзитно преминаване на територията на Южна Африка е задължително да бъде представено преведено на английски език удостоверение за раждане на детето, което да съдържа имената на двамата родители. Удостоверението за раждане или копие на удостоверението за раждане следва да бъдат легализирани с апостил и  със заверен превод на английски език.

Ако детето е придружено само от единия родител освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да представи и преведено на английски език нотариално заверено и легализирано писмено съгласие от липсващия родител детето да пътува за/ извън Южна Африка, копие на документ за самоличност на липсващия родител  и телефон за връзка с него. Преводът на английски език следва да е заверен.

Ако детето пътува придружено от трето лице или само,освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин,  следва да се представят нотариално заверени и легализирани декларации – съгласие от двамата родители, копие на личните им документи и телефон за връзка с тях. За непридружените деца трябва да се представи и писмо от лицето, което посреща детето в Южна Африка с посочен адрес, на който ще пребивава детето и копие на личен документ на посрещача. Подробна и актуална информация относно имиграционното законодателство можете да намерите на сайта на МВР на РЮА http://www.dha.gov.za/.
 

Практически съвети
Преди да отпътувате за Южна Африка, информирайте се за телефоните и адреса на посолството в Претория.
По време на престоя си в страната е препоръчително да оставите на посолството телефон/адрес за връзка в случай на необходимост.
 

Препоръчва се също така:

 • да се движите с повишено внимание и за предпочитане на групи;
 • да избягвате носенето на големи суми пари в брой, лаптопи, скъпи камери, мобилни телефони и бижута по улиците;
 • да оставяте на съхранение в сейфовете в хотелите пари и скъпи вещи;
 • вечер да избягвате да се движите пеша;
 • при нападение в никакъв случай да не се оказва съпротива.
   

За колко време става готова визата?
Вашата виза ще е готова след 7 работни дни, считано от деня на подаване.

Валидна за едно влизане в страната в рамките на 30 дни, считано от датата на издаване. Дните престой се определят според представените резервации за самолетни билети и хотелско настаняване.

Русия

Русия

Виза за Русия

Документи за пътуване и визов режим

Необходимо е да притежавате валиден задграничен паспорт и виза за Руската федерация.
Минималната препоръчителна валидност на паспорта е 6 месеца, считано от датата на изтичане на срока на действие на визата.

От 01 октомври 2019 година българските граждани имат възможност да подават документи и да получават  еднократни делови, хуманитарни и туристически визи във вид  на електронен документ (електронни визи) за посещението на гр.Санкт Петербург, Руската Федерация на специализирания сайт на Министерството на външните работи на Руската Федерация на адрес: https://electronic-visa.kdmid.ru/


Електронната виза се издава безплатно въз основа на  заявление на лицето, попълнено в електронен вид на посочения сайт не по-късно от четири календарни дни преди планираната дата на заминаване, заедно с прикачена цветна  снимка във вид на електронен файл. Никакви други документи за получаването на електронна виза не се изискват.


Електронните визи се издават с валидност тридесет дни,  считано от датата на издаването и позволяват пребиваването на територията на Руската Федерация до осем денонощия от  момента на влизането.


Електронната виза за посещение на гр.Санкт Петербург важи за влизане на територията на Руската Федерация и напускане на Руската Федерация само през следните гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), намиращи се на територията на гр.Санкт Петербург и Ленинградска област: по въздух: „Санкт Петербург“ (Пулково);   по море: „Висоцк”, Голямо пристанище - Санкт Петербург (Морска гара); Пътническа морска гара - Санкт Петербург“ наземни ГКПП: „Ивангород“,    Брусничное”, „Торфяновка”, „Светогрск”.


Влизане и напускане въз основа на електронна виза с железопътен транспорт по  настоящем не е възможно.

Здравни изисквания

Министерство на външните работи на Република България няма задължителни препоръки за вземане на мерки преди пътувания в Русия.

Съединени американски щати

Съединени американски щати

Сан Франциско

Документи за пътуване и визов режим

Колко струва визата за САЩ?
Цената на визата за САЩ, платима към Американското посолство, е $160. Услугата по подготовка на документи за кандидатстване за американска виза на Usit Colours е 49 лв., в случай че сте закупили самолетния си билет от агенцията.
За разлика от други агенции, ние предлагаме и отделна услуга по подготовка на документи за кандидатстване за виза, като цената е 69 лв.
 

Какво включва цената?
попълване на задължителния формуляр за кандидатстване за виза за САЩ – DS-160
запазване на час и дата за интервю в Американското консулство
пълна консултация за всички документи, необходими за кандидатстване, според Вашия профил
oрганизиране на обратна доставка на паспорта Ви до офис на TNT
 

Как става подаването на документи за виза за САЩ?
Документи за туристическа виза за САЩ се подават в офиси на Usit Colours. Подаването трябва да е лично, освен в случаи, когато кандидатства семейство.
 

Какви документи и информация са необходими за попълване на формуляр DS-160 и насрочване на интервю и какво трябва да знаете?
При подаване на документи за туристическа виза в офис на Usit Colours, трябва да имате налични:

 1. Копие от вносна бележка за платена консулска такса за американска виза в банка УниКредит Булбанк – таксата е в размер на $160, които са дължими само в български левове и не се възстановява. За да бъде заплатена, трябва да посетите този адрес и да разпечатате и попълните платежна бележка. Моля обърнете внимание, че има срок на валидност на таксата, т.е. добре е да се отиде до клон на УниКредит Булбанк в деня, в който разпечатате бележката от горепосочения линк. В случай че имате затруднения с отварянето на бележката, може да получите копие в офис на Usit Colours. Имайте предвид, че ако нямате предварително разпечатана бележка, няма да може да получите такава в клон на банката.
 2. Валиден международен паспорт – представя се оригинал; за български граждани валидността на паспорта трябва да покрива планирания престой в САЩ, като няма минимален срок на валидност след датата на отпътуване от страната.
 3. Снимка за виза, с размери 5 x 5 см. – квадратна – от последните 6 месеца. Изисква се хартиено и електронно копие. Моля да ни изпращате електронната снимка на мейла на офиса, в който ще подавате документи, а не да я носите на диск или флашка.   
 • размери: 51 mm x 51 mm, минимално допустими размери : 600 pixels (ширина) x 600 pixels (височина). И максимално допустими 1200 pixels (ширина) x 1200 pixels (височина). Снимката не трябва да бъде повече от 240 KB.
 • лицето трябва да бъде в пълен анфас и да заема около 50% от общата площ на снимката. Размерът на лицето на снимката трябва да бъде между 25 и 35 мм.
 • снимката трябва да бъде направена на светъл едноцветен фон.

​  4. Допълнителна информация за пътуващите:

 • име, адрес, телефонен номер и статут на лицето, което желаете да посетите в САЩ или име, адрес и телефонен номер на хотела, в който ще отседнете
 • име и дата на раждане на родители и съпруг/а, деца
 • име, адрес и приблизителни дати на посещение на средни и висши учебни заведения, които сте посещавали (само за мъже)
 • име, адрес и телефон на фирмата/организацията в която работите/учите в момента
 • име, адрес, телефон на предишни местоработи и приблизителни дати на назначение и приключване на работата
 • дати на последните Ви 5 влизания в САЩ (ако е приложимо)
 • копия на предишни американски визи или дати на издаване на същите (ако е приложимо).
   

Какви документи е нужно да се предоставят в Американското посолство?

 1. Потвърждение за попълнен на английски формуляр DS-160
 2. Всички останали документи, представени и комплектовани от Usit Colours по указан от консулството начин.
 3. Потвърждение за дата и час на интервю, предоставено от Usit Colours
 4. Международен паспорт
   

Необходимо ли е лично да се явите на интервюто?
Кандидатстването за американска виза изисква лично явяване на интервю в посолството на САЩ в България. Вариант за кандидатване за туристическа виза само по документи и без интервю съществува единствено за български граждани, които са над 80 г.; са под 14 г. и двамата им родители притежават валидни американски визи; подновяват своята туристическа виза за САЩ, ако тя е издадена след 2007. Дори и да покриват тези критерии, някои кандидати може да бъдат извикани за интервю. Интервюта за виза за САЩ се провеждат от понеделник до петък в Посолството на САЩ в София. Важно да знаете, когато планирате своето пътуване до САЩ, е че обикновено налични свободни дати за интервю има след 1 до 4 седмици.
 

Какво представлява американската виза?
Визата за САЩ представлява стикер, който се поставя на страница в паспорта Ви. На нея са указани датите, на които можете да влезете в САЩ. Важно е да знаете, че това е входяща виза, т.е. последният възможен ден, в който можете да влезете в Америка е крайната дата на визата. Друга особеност на американската виза е, че при пристигане в Щатите, след отговор на няколко въпроса от страна на имиграционните власти на летището, ще бъде определен срокът, в който можете да останете в страната при конкретно посещение. Имайте предвид, че решението дали да даде или откаже виза е изцяло в правомощията на интервюиращия консул. Usit Colours дава максимална информация за документите, необходими при кандидатстване, с цел повишаване на възможността за получаване на виза.
 

Каква е цената на американска виза за бебе, тийнейджър, пенсионер и др.?
Независимо от възрастта, всеки кандидат за американска виза заплаща такса, без значение дали ще трябва да се явява на интервю или ще кандидатства по процедурата drop box. Таксата се определя в зависимост от типа виза. За туристическа е в размер на $160, които се заплащат в левове.
 

Как протича процесът за кандидатстване за американска виза в Американското посолство? 
Първо преминавате проверка на входа на посолството, която е подобна на тази по летищата. Ще трябва да оставите изключен телефона си на охраната. Не носете остри предмети, течности и големи багажи, защото ще забавят проверката. След като влезете в сградата на посолството, ще трябва да дадете документите си на първо гише, след което ще бъдете поканени да дадете пръстови отпечатъци. След това можете да седнете и да изчакате да Ви извикат за интервю на някое от гишетата.
 

На какъв език е интервюто за виза? 
Интервюто за американска виза може да бъде както на английски, така и на български. Ако не се чувствате сигурни в езика, поискайте да бъде на български. Ако все пак отивате по работа, която предполага владеенето на езика, Ви препоръчваме да говорите на английски.
 

За колко време става готова визата и колко време е валидна?
2-3 работни дни е стандартното време за разглеждане на документи и полагане на виза в паспорта, след одобрение при интервю. В някои случаи се налага по-специален обстоен преглед, който продължава средно до 30 дни. Валидността на визата се определя от интервюиращия консул. Формулярът за кандидатстване не предполага избор на продължителност от страна на кандидатстващия.
 

Как се получава?
Паспортът Ви ще бъде изпратен от Американско консулство до 1 работен ден след полагане на визата. Доставката се извършва от куриерска компания TNT, като можете да получите паспорта си от централния им офис в града, който сте избрали при запазване на дата и час за интервю. Обикновено TNT изпращат мейл, когато визата е получена в офиса им. Получаването на паспорта не се заплаща. Ако желаете да получите паспорта си на посочен от Вас адрес, се заплащат 10 лева за куриерска такса към TNT.

Ямайка

Ямайка

Папагал в Ямайка

Документи за пътуване и визов режим

На българските граждани е нужна виза, за да посетят Ямайка до 30 дни с възможност за удължаване на престоя до 90 дни. Тя струва USD 20.00. Mоже да бъде изкарана при пристигане в страната.

Пътуващите на круиз не е необходимо да си изваждат виза предварително. Таксите за пътниците на круизни кораби обикновено са включени в стойността на круиза.
 

Здравни изисквания

Не се изискват специални имунизации.

обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.