'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Круизите в Северна Европа са "екзотиката" на нашия континент. Това са студените и сурови земи, които са много по-малко познати и посещавани от туристи, от всички останали държави в западната и централната част на континента, или пренаселените и издържащи се предимно от туризъм средиземноморски държави. Но Северна Европа е красива и различна. Точно защото е отдалечена, непозната и почти обвита в мистерии, всеки, който вече е пообиколил Париж, Лондон, Барселона, Прага и Виена, в един момент неизбежно обръща поглед далеч на север.

Круизите в Северна Европа са изключително популярни и търсени и резервациите за тях обикновено се правят дори една година предварително. Освен заради желанието на хиляди хора да посетят непознатата Европа, за тези толкова ранни резервации има и други обективни причини.

На първо място е климатът - в Северна Европа е студено. Дори много студено. По тази причина сезонът на круизите там е много по-кратък от тези в Средиземно море и на всички други по-топли места. В най-добрият случай круизи в Северна Европа има от май до септември. През останалото време температурите са подходящи само за местните жители и не се харесват нито на туристите, нито на круизните кораби.

Освен това, пристанищата и местата през които минават корабите са такива, че в Северна Европа не могат да плават най-големите кораби, с капацитет над 3000 пасажери. Броят им също не може да бъде голям. Това означава по-малко места за круизи.

Какви са круизите в Северна Европа?

Най-масовите круизи в Северна Европа са с продължителност 7 нощувки, по-малко разпространени са кратките круизи само с три нощувки на борда. Предлагат се и круизи с двуседмична продължителност. Като цяло маршрутите в Северна Европа се делят на такива в Балтийско море и такива по крайбрежието на Норвегия. Това разбира се е много общо казано – много маршрути съчетават фиордите с Балтийско море или отиват до Исландия или дори до Гренландия. Двата вида маршрути предлагат много различни емоции и преживявания, но със сигурност и двата напълно си заслужават.


Балтийските или Скандинавските круизи ще ви предложат посещение на приказни замъци, невероятни културни забележителности и цялостно потапяне в една екзотична за нашите ширини дестинация. Държавите, които се посещават по време на един типичен скандинавски маршрут са Швеция, Естония, Финландия, Русия, Дания, Германия.
Емблематични точки, които почти винаги биват включени са Копенхаген (Дания), Стокхолм (Швеция), Хелзинки (Финландия), Талин (Естония), Санкт Петербург (Русия), Кил или Хамбург в Германия. Обикновено тези круизни маршрути стартират от пристанищата на Копенхаген, Кил или Хамбург.

Какво ни прави толкова добри