'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Сигурно сте чували, че круизите са доста изискан тип почивка - мъже във фракове, жени с бални рокли, сервитьори с бели ръкавици, изискани дами с дантелени кърпички и чадърчета, господа с пури, разкош, злато, кристали, махагон...ако си представяте това, вероятно сте гледали "Титаник" поне няколко пъти  или просто сте били на круиз на някой от корабите, запазили и до ден днешен традицията на официалното облекло, изисканите порядки и фиксираните часове на хранене.

Ако обаче сте от типа хора с тениска и джинси, ако сте обували стегнати и лъскави обувки само на абитуриентския си бал и на няколко сватби, ако си представяте перфектната вечеря с пица и бира с приятели, ако изпадате в ужас при вида на 12 прибора за хранене, поставени от трите страни на чинията ви на масата, изобщо ако сте нормален човек, живеещ в бързия ни свят днес, най-верятно мисълта за вратовръзка и десетки правила, и то по време на почивката ви, няма да ви се понрави особено много.

До този извод са стигнали и собствениците на круизната компания NCL - Norwegian Cruise Line - през 2000 г., когато за първи път въвеждат термина Freestyle Cruising. В началото на 21 век това се посреща като революционен подход, дори и с известни критики, заради опасността свободният стил да урони или поне да накърни реномето и блясъка на круизите. Оказва се, че Freestyle не само не наврежда на имиджа на круизите, а напротив - следва небивал бум в популярността на NCL, което довежда до построяването на 8 нови кораба от 2001 г. досега, всички предварително проектирани за Freestyle Cruising, а последните две попълнения към флотилията - свръх-модерните NCL Breakaway и NCL Getaway ще бъдат включени в голямото семейство на NCL съответно през пролетта на 2013 и 2014г. В допълнение, NCL изваждат от флотилията си всички по-стари, не-freestyle кораби, с което през 2008г. NCL стана круизната компания с най-новите, най-модерните и до един подчинени на мотото Freestyle Круизни компании.

Идеята за Freestyle круизите става дотолкова популярна, че все повече компании въвеждат отделни аспекти от идеите на NCL на все повече свои кораби. На борда на почти всички кораби на големите круизни компании вече се предоставя повече свобода в облеклото и избор на места и начини за хранене и забавление.

И все пак по какво точно се различава един Freestyle круиз от традиционните круизи?

Порядки на хранене

Традиционни круизи - храненията се извършват в основния ресторант на кораба, като вечерята задължително се предлага на две смени - ранна (или основна) вечеря - около 18:30 или късна вечеря - между 20:00 и 21:30. Още от първата вечер бивате настанени на една маса и оставате на нея до края на пътуването. Същата маса, същият ресторант, същите хора. Масите в основните ресторанти на круизните кораби са за 2, 4, 6, 8, 10 или 12 човека. Обикновено големината на масата, на която се храните е съобразена с това дали сте с компания приятели или организирана туристическа група, но въпреки това има и голям шанс да се храните с напълно непознати хора, неговорещи разбираеми за вас езици. За вечеря трябва да сте добре облечени - в официалните вечери на борда, обикновено една или две за едноседмичен круиз, задължително мъжете трябва да са с костюм и вратовръзка или дори фрак, а жените с коктейлна или официална вечерна рокля, а през останалото време в ресторантите се допуска и по-неформално облекло, но в никъкъв случай дънки, маратонки или джапанки, тениски или потници.

Freestyle круизи - както вероятно се досещате, почти всичко е точно обратното. Всъщност дори е измислено по-добре. Freestyle концепцията на NCL не отрича, нито изключва традиционния стил на круизите, а просто ги обогатява с възможността за избор. Именно свободният избор е в основата на Freestyle круизите. Основният ресторант не е само един, а няколко различни по големина, обстановка и характер - от тапас до тепаняки. Часове на хранене има, но са дотолкова гъвкави и в широки граници, че съвсем откровено си важи правилото - ядеш когато искаш, където искаш. Идеята е да се чувствате като в курорт на сушата, където всяка вечер можете да вечеряте в различен ресторант, но с бонус - всички ресторанти са първокласни и всички "основни" ресторанти са безплатни. Ако безплатните ресторанти, бюфети, кафенета и грил-ресторанти не са ви достатъчни, като допълнение имате избор от до 21 различни специализирани места за хранене като стекхаус, френски гурме ресторант, азиатска кухня, чураскария (ресторанти, в които се сервира "чураско" - бразилски шишове с различни късове месо - свинско, телешко, пилешко, наденички и т.н.), италиански ресторант, тепаняки и др. Тези ресторанти трябва да резервирате предварително и да заплатите еднократна такса между 10 и 35 долара, след което храната е в неограничени количества. Време за хранене практически няма. Основните ресторанти са отворени часове наред, има денонощни бюфети, както и денонощен рум сервиз, ако тотално ви домързи да излезете от каютата ви. Облеклото при NCL също е въпрос на избор. Ако искате, изтупайте се за вечеря, ако не, джинси и хавайска риза също става. Е, има известни норми, все пак едва ли ще се чувствате на място в изискан ресторант по шорти на тасманийски дяволчета и избеляла тениска на Anihilator, но и така да се явите, едва ли ще ви върнат.

 

Настаняване

Традиционни круизи - тук обикновено се предлагат двойни вътрешни и външни каюти, каюти с балкон и няколко вида апартаменти.

Freestyle круизи - почти невъзможни за запомняне варианти и категории каюти. Като се започне от специалната секция на борда на Norwegian EPIC със 128 единични каюти със специално отделена за тях обща "всекидневна", специални свързани каюти за семейства, спа каюти, малки и големи апартаменти и се стигне до градинските и семейните вили, които представляват умален, но луксозно и модерно обзаведен вариант на средностатистически дву- и тристаен апартамент, с възможност за настаняване на до 6 човека. В какъвто и формат и брой хора да пътувате, на корабите на NCL има каюта точно за вашите нужди.

 

Забавление

Традиционни круизи - вечерните забавления следват стандартна схема - две основни шоу програми в най-голямата зала на кораба, обикновено това е театърът, след което може да продължите вечерта в някой от баровете. 

Freestyle круизи - тук забавлението е непрекъснато и почти денонощно. Като се започне от възможността за цирково представление докато вечеряте в ресторанта, мине се през различните дискотеки, десетки барове (на борда на Norwegian EPIC се намира единственият леден бар, с постоянна температура от -8 градуса по Целзий), най-големият аквапарк на борда на кораб с три уникални водни пързалки, боулинг писти, специализирани програми за деца и тийнейджъри, които ви позволяват да си почивате както намерите за добре, докато децата ви се забавляват не по-малко и то в сигурни ръце, единствено при NCL - Wii видео игри с екран, висок два етажа, музика на живо, пиано бар, както и традиционните казино и библиотека, специални екскурзии на борда, наречени "Поглед зад кулисите", които ви отвеждат в кухнята, в машинното отделение или на капитанския мостик, дегустации на вино и още, и още...

Успяхме ли да ви убедим колко страхотно нещо е да сте на Freestyle круиз? Искате ли следващия ви или пък първия ви круиз да е на борда на Norwegian EPIC? Това няма да е никак трудно. През цялото лято на 2012г. най-големият и модерен кораб на Norwegian Cruise Line и сред най-големите и модерни в света изобщо, с капацитет 4100 пасажери, плава в Средиземно море, по класически маршрут със 7 нощувки, с тръгване от Барселона. По този начин може да съчетаете уникален круиз и кратка екскурзия до Барселона. Препоръчваме ви да пристигнете в столицата на Каталуня поне два дни преди круиза и да останете поне ден след това. Така ще имате време да опознаете града, а и са се качите на борда свежи и отпочинали. Цените са напълно конкурентни на останалите масови круизни компании като Royal Caribbean, MSC Cruises, COSTA и Princess, например, а срещу това получавате Freestyle круиз в оригинал и в най-добрата възможна форма - на Norwegian EPIC. А дори да ви се стори скъпо, но много искате да опитате от вкуса на Freestyle, от NCL предлагат и по-кратки версии на круиза, за 4, 3, че дори и за 1 нощувка, при което тръгването може да бъде и от Чивитавекия край Рим,  но нашето откровено мнение е, че за 1 или 3 дни не си заслужава, защото разходите за път до началното пристанище са почти същите, а качите ли се на борда на кораба, няма да ви се иска круизът да свърши

Една от най-хубавите страни на круизите на NCL, която незнайно защо рядко се споменава, е че това е компанията с едни от най-добре направените маршрути. Във всеки град, в който се спира, престоят е между 11 и 13 часа, което ви дава възможност наистина да се разходите без да бързате, да седнете на спокойствие в местен ресторант край брега или пък да полежите в някой парк или на плажа, без да бързате и да препускате. И това ако не е Freestyle.

От другите кораби на NCL през 2012 още три са в Европa

Norwegian Jade - капацитет 2800 пасажери - най-видният представител на класа кораби преди EPIC, ще плава по 8 дневен маршрут в Източното Средиземноморие - в Адриатическо и Егейско море, с тръгване от красивата и лесна за достигане от България Венеция.

Norwegian Sun - капацитет 1936 пасажери - един от по-малките кораби на NCL, който през лятото на 2012 ще извършва круизни маршрути в Северна Европа с тръгване от Копенхаген.

Norwegian Spirit - капацитет 1966 пасажери - елегантен кораб, който предлага всички екстри на Freestyle круизите. През лятото ще плава по интересeн 12-дневeн маршрут, обхващащ цялото Средиземноморие - от Барселона до Измир. Отплаването е от Барселона, а слизането от кораба става във Венеция, откъдето тръгва следващия круиз в обратна посока и завършва отново в Барселона. След този любопитен круиз, през есента и цялата зима, Norwegian Spirit ще прави круизи до Канарските острови и остров Мадейра, с начално и крайно пристанище Барселона.

Останалите 6 кораба - Norwegian Dawn, Norwegian Gem, Norwegian Jewel, Norwegian Pearl, Norwegian Star и Norwegian Sky през цялото лято ще правят круизи около Северна Америка - Източно крайбрежие, Бахамите, Карибите, Западното крайбрежие и Аляска, с тръгване от почти всеки голям американски град на брега - Маями, Тампа, Ню Йорк, Бостън, Лос Анджелис и Сиатъл.

Корабът Pride of America, единственият, който не съдържа в името си думата Norwegian e известен с това, че еиднственият круизен кораб, който извършва круизи целогодишно около Хавайските острови с отплаване от Хонолулу.


« обратно

 

Creative Commons License Круизи свободен стил by Борис Боев is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Какво ни прави толкова добри