Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Важно уточнение, което трябва да направим още в началото е, че информацията за влизане в Италия, България, както и обстановката и изискванията на борда на MSC Cruises, са актуални към март 2021 г.

Както знаете, мерките и изискванията се променят динамично, както при нас, така и в другите страни. Затова задължително се запознайте с актуалната обстановка, преди да предприемете пътуване или се обърнете към вашия Crusit консултант за съдействие.

 

Пътуване: 22 февруари - 1 март 2021 г.

Маршрут: Рим > Неапол > В открито море > Валета > Палермо > В открито море > Генуа > Рим

Кораб: MSC Grandiosa

 

Вижте видеото тук »Какво ни трябва, за да влезем в Италия?

Какво ни трябва, за да влезем в Италия?

1. Отрицателен тест за Covid-19, направен до 48 часа преди влизането в страната - PCR или бърз антигенен тест

Избрахме да направим бърз антигенен тест 24 часа преди полета ни, за да може да използваме същия резултат при качването на кораба, което се падаше 48 часа след тестването.

Важно: Когато се тествате в лаборатория за Covid-19, без значение дали ще правите PCR или бърз антигенен тест, задължително предупредете при регистрацията, че резултатите ви трябват за пътуване в чужбина и са ви спешни. Помолете за 2 копия, тъй като това е официалното изискване на круизната компания, макар и преди качване на борда на кораба да ви задържат само едното.

При издаване на резултатите трябва да представите документ за самоличност, с който смятате да пътувате (лична карта или паспорт). Това, което трябва да получите, са принтираните лабораторни резултати, както и версията им на английски, в която е въведен номерът на документа, с който ще пътувате, с подпис и печат от лабораторията.

Повечето лаборатории са наясно какво се изисква, така че е достатъчно да им кажете, че резултатите ви трябват за пътуване в чужбина.

Не забравяйте да проверите дали всичко е вярно и налично

  • Принтиран документ с резултата ви (на български)
  • Принтиран документ с резултата на английски, номер на документа, с който ще пътуване, подпис и печат от лабораторията

И при излизане от България, и при влизане в Италия, на летището само ще покажете резултатите и ще ви върнат документите, без да задържат копие при тях.

 

2. Декларация, която се попълва на място в Италия при кацане на летището

На летището в България ви дават декларация, може да не я попълвате, тъй като няма да ви свърши работа за влизането в Италия - там така или иначе ще ви дадат новата и най-актуалната нейна версия, която трябва да попълните и предадете. Информацията, която се иска: лични данни, потвърждение, че нямате COVID-19 и симптомите му и цел на пътуването. Толкова.

 

3. Билет за круиза

За да преценят граничните власти, че причината да влезете в Италия е основателна и да ви пуснат да влезете в страната, ще трябва да покажете и своя билет за круиза, така че го носете с останалите документи. Круизита са основателна причина.

 

4. Лична карта или паспорт

Сигурно няма нужда да ви напомняме, но историята помни доста комични истории, затова все пак го добавяме в списъка. :)

 


Какво ни трябва, за да се качим на кораба?

Какво ни трябва, за да се качим на кораба?

1. Негативен тест за Covid-19, направен до 48 часа преди качването на кораба - PCR или бърз антигенен тест.

Както споменахме по-горе, за нашето пътуване си направихме бързи антигенни тестове, които разпечатахме в 2 копия. 

Едното копие ще остане в круизната компания, а другото - във вас за всеки случай.

 

2. Паспорт или лична карта

Личният документ трябва да е с валидност поне 6 месеца след края на круиза.

 

3. Круизен билет

На круизния ви билет ще бъде посочен часови диапазон, в който трябва да се качите на кораба. Имайте предвид, че няма да бъдете допуснати по-рано от часа на билета ви.

 

4. Отрицателен резултат от бързия антигенен тест, който MSC Cruises ще ви направят на място

След като си оставите багажа и ви проверят всички документи, ще бъдете насочени към обособена част на круизния терминал, където се правят бързи антигенни тестове. Тези тестове не се заплащат и са задължителни за всеки човек преди да бъде допуснат до кораба. 

След като ви направят теста, ви дават номерче, което показва къде трябва да изчакате резултатите. 

При нас чакането не беше повече от 15-20 минути, освен това имаше осигурена вода и пакетчета с шоколади от Jean-Philippe Maury, така че си беше направо приятно. :) 

 


Какви са мерките на кораба?

Какви са мерките на кораба?

1. Носят се макси - постоянно и навсякъде

Нищо по-различно от правилата извън кораба. На закрито маските за задължителни, като изключения се допускат само докато се храните/пиете, т.е. сте седнали в ресторант или бар; докато тренирате във фитнеса; докато сте в басейн/джакузи; докато сте на откритите палуби.

През цялото останало време на кораба трябва да носите маска, и то да я носите правилно - така че да покрива носа и устата, иначе някой от екипажа задължително ще ви направи забележка.

Изключително удобно е, че MSC Cruises ежедневно предоставят безплатно нови еднократни маски за всички пасажери. Ще откриете вашите в плик в каютата си, заедно програмата за деня.

 

2. Носят се гривни с GPS

Заедно с бордната си карта (с която отключвате каютата си и плащате) ще получите и гривна, която трябва да носите през цялото време. Няма нужда да е на ръката ви, просто да е с вас - например в джоб или чанта. Освен че дублира напълно функциите на картата за плащане и отключване на каютата, тя е снабдена и с GPS предавател. Благодарение на него, при евентуален случай на заразен пасажер с COVID-19 на борда, много бързо ще може да се установят хората, с които заразеният е имал контакт.

 

3. Всички пасажери се тестват повторно за COVID-19 в средата на пътуването

Нашият круиз беше 7 дни и тестването се проведе на третия ден.

В каютата си ще получите разпределение по каюти и часове, в които ще се проведе тестването. Проверявате кога е ред на вашата каюта и отивате в посочения час в спортния комплекс на кораба, където се провежда тестването. Това тестване също е безплатно и също се прави от MSC Cruises и също така е абсолютно задължително, както и това при качване на кораба.

След няколко часа получавате сертификат с резултатите в каютата си.

 

3. Целият екипаж се тества на всеки 7 дни

Докато бяхме на MSC Grandiosa, научихме, че екипажът не е слизал на суша от повече от 6 месеца за допълнителна сигурност за тях и пасажерите. 
Ако някой от екипажа има контакт с пасажер, заразен с COVID-19, се поставя под задължителна 14-дневна карантина, без значение дали дава отрицателни резултати при тестването.

 

4. Постоянно почистване и дезинфекция 

Със сигурност ще ви направи впечатление, че постоянно засичате хора от екипажа, които се грижат за чистотата и дезинфекцията на кораба.

 


Какво е различното при басейните, джакузитата, СПА центъра?

Какво е различното при басейните, джакузитата, СПА центъра?

1. Навсякъде има ограничения за броя хора

В джакузито например, допускаха 2-4 човека, които на всеки 15 минути се сменяха с други. Има служители около басейните и джакузитата, чиято работа е да засичат времето.

 

2. Термалната зона в СПА центъра не работи

За съжаление, макар че СПА центровете на новите кораби на MSC са чудесни и си заслужава да ги посетите, ще се наложи да оставите това за някой следващ круиз след пандемията.

 


Какво е различното в бюфета за хранене?

Какво е различното в бюфета за хранене?

1. Ръцете се мият преди влизане

Задължително е да си измиете ръцете на една от мивките, разположени на входа на бюфета. Да, мивките си бяха там и преди пандемията, просто тогава не беше задължително да се ползват преди хранене.

 

2. Мерят ви температурата преди да влезете

Храната е зад стъкло и се сервира само от екипажа

Казвате на съответния служител кое е ястието, което искате и той го слага в чиния и ви го дава. Не се притеснявайте, ако искате още - просто кажете и ще ви сложат.

 

3. Спазва се дистанция между масите

Някои от масите са със знаци със забрана за сядане, за да се осигури достатъчно свободно пространство между хората.

 


Какво е различното в основните ресторанти?

Какво е различното в основните ресторанти?

1. На входа на ресторантите ви мерят температурата

Общо взето това е единствената промяна, вечерята след това си протича по познатия начин - имате сервитьор на масата, който носи избраните от вас ястия. 

 

 

Работи ли театърът?

Да, всяка вечер има вечерно шоу в театъра. Осигурена е дистанция между местата за сядане, като на някои седалки има знаци за забрана. Напускането на театъра се организира от водещия по редове, за да няма струпване на изхода. Разбира се, през цялото време на представлението, носенето на маска е абсолютно задължително.

 


Как се слиза от кораба?

Как се слиза от кораба?

Във времената преди ковид, бяхме свикнали, че корабът акостира на пристанището в нов град и пасажерите са свободни да се разхождат, като единственото им задължение е да се върнат на борда преди часа на отплаването. Това вече не е така. 

Единственият вариант да слезете на суша е да сте записани за някоя от екскурзиите, организирани от MSC Cruises. Може да изберете и запазите екскурзиите си преди заминаването или на място на кораба, като цените започват от 20-30 евро на човек. 

Препоръчваме ви да изберете екскурзия, която ще посети само едно място (град). MSC Excursions предлагат и комбинация на два съседни града или забележителности, но обикновено времето навън е доста ограничено и най-вероятно няма да имате възможност да се насладите изцяло на преживяването. Затова по-добре да посетите по-малко места, но пък без да препускате през тях.

Важно е да спазвате всички указания на екскурзовода и да не се отделяте от групата, защото рискувате да ви “изгонят” от круиза. MSC Cruises се отнасят много сериозно към COVID-19 мерките и разбрахме, че е имало хора, на които почивката е била прекъсната, защото не са спазвали инструкциите по време на бреговите екскурзии

Имайте предвид, че Италия е разделена на зони според риска за заразяване с Covid-19 - жълта, оранжева и червена. Екскурзиите се провеждат единствено в жълтите зони. Корабът може да акостира в оранжева или червена зона, но слизането на пасажерите няма да бъде позволено. 

Също така жълта зона може да стане оранжева от днес за утре и в такъв случай, дори и да имате вече резервирана екскурзия, тя няма да се състои и парите за нея ще ви бъдат възстановени.
Попитайте вашия Crusit консултант и за възможността за предварително резервиране на круиза заедно с пакет от 3 екскурзии, на стойност 100 € на човек.

 


Какво да направите, когато си резервирате круиз на MSC Cruises?

Заедно с резервацията, ви препоръчваме да си купите и COVID-19 застраховката от MSC Cruises - MSC COVID-19 PROTECTION PLAN. Цената ѝ е 25 € на човек за круизи в Средиземно море и 29 € на човек за круизи в Карибите.

По същество името на застраховката обяснява точно какво представлява тя – предпазва ви от финансови загуби, в случай че вие, някой от хората, с които пътувате или пък член на вашето семейство, без значение дали пътува с вас, се разболее от Ковид преди или по време на круиза.

Обърнете се към вашия Crusit консултант за повече информация относно застраховката.

 


Защо си струва да отидете на круиз сега?

Защо си струва да отидете на круиз сега?

1. Градовете не са препълнени с туристи

Ако някога сте били в Рим, преди 2020 г., няма да повярвате на очите си, когато го посетите сега. ПРАЗНО е. Колизеумът - празен, Свети Петър - празен, Музеите на Ватикана - празни. Няма тълпи от туристи, няма опашки, само вие и Рим. Това си е направо мечта и цялото пътуване си струва, само за да се насладите на Древния град, без да се блъскате с хиляди други туристи. Това важи за всички градове и забележителности от маршрута на круиза. 

Съвет: Ако имате възможност да си вземете по-дълъг отпуск или просто да си позволите по-дълго отсъствие, останете няколко дни след края на круиза в Рим (или в града, от който е полетът ви към България). 

Нашите полети бяха 1 ден преди началото на круиза и 1 ден след края му, но при следващия круиз със сигурност ще останем повече, защото времето в Рим никога не е достатъчно.

 

2. Корабът не е препълнен с туристи

Да, хората пътуват все повече и повече, но капацитетът на кораба не е запълнен на 100%. Освен това най-вероятно и скоро корабите няма да имат възможност да пътуват със запълнен капацитет поради мерките за сигурност и дистанция.

Това значи, че имате огромен кораб на разположение и в нито един момент няма да сте сред тълпи от хора. Ще използвате съоръженията на спокойствие, винаги ще си намирате свободна маса в бара, няма блъсканица в бюфета, няма нужда да ставате рано, за да си “резервирате” шезлонг на откритата палуба.

 

3. Има изгодни оферти

През последните години круизите цялостно са добър избор за почивка на изгодна цена в сравнение със стандартна екскурзия с All Inclusive например. Круизните компании бяха едни от най-засегнатите от Covid-19 и в момента са в период на “рестарт”, в който са готови да предложат атрактивни цени, пакети и промоции, за да стимулират допълнително хората да се върнат на борда.

 


Корабът е “safe bubble”, както го наричат от MSC Cruises. Ако искате почивка в защитена среда, това е мястото. Дори и да решите изобщо да не слизате от кораба, със сигурност няма да ви е скучно. Освен това в момента MSC Cruises предлагат различни промоции и пакети, които правят пътуването още по-изгодно.

 

 


Прочети още...

Кога е най-подходящото време за круиз?
10 съвета как да си резервирате евтин круиз
Какво да носите, когато отивате на круиз?
обновена: | публикувана:
Creative Commons License Как изглежда круизът по време на Covid-19? by Ванеса Манолова is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.