'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Celestyal Cruises са кипърска круизна компания, особено известна у нас с евтините круизи, кратките маршрути и  най-близките до България начални пристанища за круизи - Пирея в Атина, а при някои маршрути и от Истанбул в Турция. Има обаче, нещо повече от ниските цени и удобното пристанище в пътуването с Celestyal Cruises, което се разбира едва към средата на круиза - има топлина, усещане че сте си у дома...
 
Това не са просто думи от рекламна брошура, а истинското усещане от преживян круиз на борда на един от круизните кораби на LOUIS.Тъй като е малка круизна компания, LOUIS рядко предлага помпозно посрещане на гостите на круизните терминали, но пък поради простичкия факт, че най-големият кораб на компанията, LOUIS Majesty, e за максимум 1700 пътника, на терминала рядко се налага дълго чакане. Още на входа на пристанището ви посрещат или поне ви упътват къде да си оставите багажа, дори да сте пропуснали да му закачите табелка с вашите имена и номер на каюта, персоналът няма да пропусне да ви напомни и да ви изчака да го направите. След това олекнали от големите куфари, просто се придвижвате към регистрационните гишета.
 

Фасадата на морската гара в Генуа, ИталияБлизо да аквариума в ГенуаМарсилия, Франция

 Там процедурата също е опростена до максимум - записват ви паспортните данни, уточнявате за последен път кога предпочитате да вечеряте - на първата вечеря, обикновено от 18 - 18:30 ч. или на втората, която по традиция е около 21 ч., решавате дали и каква сума ще "внесете" в бордната си сметка или пък за по-лесно регистрирате кредитната си карта и това е всичко - след двайсетина минути вече може да стъпите на борда. Какво прави впечатление на първо място?

Трудно е да се опише, но за тези, които са били на грандиозните огромни лайнери на MSC Cruises или Royal Caribbean, първото, което изненадва приятно е едно истинско усещане за кораб. Заради това, че и Celestyal Majesty, и Celestyal Cristal са относително малки и относително стари плавателни съдове, при тях не губите усещането, че сте именно в кораб, а не в огромен лъскав хотел. Дървените палуби, естествените материали, малките разстояния и бързото излизане на горните палуби ви правят моряци някъде дълбоко във вас. Не попадате във фоайе с височина на атриума пет етажа, не ви заливат с упътвания и карти на кораба за добре дошли, а просто се качвате на голямата лодка. Естествено, ако това ви е за първи път на кораб спокойно - всичко ще ви се стори огромно с изключение на каютите.
 

LOUIS Orient Queen в МалтаLOUIS Orient Queen на залезLOUIS Orient Queen

Никога няма да забравим шегата на невероятната Мерседес Лафуенте, круиз-директор (най-главният аниматор на един круизен кораб) на един от прекрасните кораби на Royal Caribbean, Voyager of the Seas, която гласеше следното:

"Тази вечер е последната за нашия круиз. Знам, че това преживяване ще ви липсва. Имам, обаче рецепта против носталгията - ако искате отново да се почувствате като във вашата каюта, вземете всичките си мебели от спалнята и ги сложете в банята."

Ако сте пътували на кораб преди, размерът на каютата ви най-вероятно няма да ви направи впечатление, но ако ви е за първи път - спокойно, не сте измамени, не са ви дали килер, просто това е нормално за корабите - все пак мястото дори и на най-големите плавателни съдове не е безкрайно много и затова масовият размер на каютите е от около 10-13 кв.м. до максимум 18-20 кв.м. Разбира се, корабните апартаменти правят изключение, но те обикновено се броят на пръстите на ръцете, а и там площ от 35-40 кв.м. вече се смята за палат.

При LOUIS не е по-различно, дори напротив - каютите дори са с една идея по-просторни от тези на някои доста по-нови и по-големи кораби. Обзавеждането отново като цялосното усещане носи и излъчва уют, без да претендира за последен писък в интериорния дизайн и технологиите. Ако сте в каюта с прозорец, който по-правилно е да се нарече илюминатор, нещата дори изглеждат идилични.

Домашното усещане и уютът продължават да се усещат и извън каютата ви - персоналът се състои предимно от южняци - гърци, испанци, южноамериканци, кубинците са особено популярно население на корабите на Celestyal, доста по-малко източноазиатци отколкото на други кораби и за капак немалко българи и то посрещащи ви с такава радост, внимание и учтивост, която може и да ви изненада. Сприятеляването с персонала става буквално за часове. Това е едно от най-любимите ни неща при Celestyal Cruises - по-малкото хора, топлият и усмихнат персонал, усещането за познатия квартал. Ако не сте особен темерут и социопат, най-вероятно, водени от симпатии, а и естествено от надеждата за допълнителен бакшиш, вашите камериери, сервитьори и бармани ще ви разказват вицове, ще ви правят комплименти, ще се стараят да запомнят името ви или любимата напитка, или пък че не обичате магданоз или пък обичате ястието с повечко черен пипер.
 

Вътрешна каютаБаняАпартамент

 Като стана дума за храна, това е още една от приятните за нас, българите, страни на Celestyal. Кухнята е вкусна смесица от типични храни и подправки за Балканския полуостров и по-"засукани" ястия, чийто имена и съдържание се четат трудно и се произнасят с пламнали уши. Напитките, които се предлагат срещу заплащане, са на по-високи цени от тези у нас, но ако сте били на почивка в Гърция, например, са напълно съпоставими. В допълнение към това, в баровете доста често има "happy hour", който продължава по няколко часа няколко пъти на ден, когато алкохолните напитки и коктейли са на половин цена, с което си стават направо по нашенски.

А и ако това ви се струва недостатъчно, добрата новина е, че Celestyal предлагат доплащане за All Inclusive на едни от най-добрите цени сред Kруизни компании, с което, ако сте голяма и пиеща компания, проблемите с разходите ви се решават почти напълно. 

Куриозно, макар и далеч от официално, е възможно към края на работното време някой сервитьор, когото сте възнаградили с някое евро бакшиш по-рано, с намигване да ви подскаже, че вече е напълно възможно да извадите и от личните си алкохолни запаси и спокойно да продължите вечерта или нощта. Внасянето на алкохол на круизните кораби е строго забранено, но при круизите на Celestyal незнайно как се получава така, че често в малките часове наяве се виждат подозрителни цели бутилки с алкохол по масите тук-там. Това не сме ви го казали ние.
 

МалтаРазвалините на ПомпейЕриче, о-в Сицилия

Но за да не останете с впечатление, че Celestyal Cruises си заслужават само заради уюта и гостоприемството на корабите, ще споменем, че маршрутите, които се предлагат, са още едно очевидно предимство. Наред с традиционните седемдневни круизи, се предлагат и 4 и 5 дневни маршрути, които са много удобни и не изискват взимането на дълъг отпуск. 4-дневният маршрут "Eгейски легенди", например, започва в петък сутринта и завършва в понеделник сутрин. Това прави необходимо ползването на не повече от 3 дни отпуск, а в същото време за този дълъг уикенд стигате до Турция, минавате през няколко гръцки острова и прекарвате цял ден на Санторини - всепризнат за едно от най-красивите места в Средиземно море. Цените на тези кратки маршрути са ниски и позволяват една страхотна кратка ваканция без дори да сте я планирали твърде дълго или твърде от рано.

Ако не сте били на круиз, препоръчваме ви Celestyal като много удачен старт, а дори и да сте били, няма да сгрешите ако опитате нещо по-близко до вас във всяко отношение.

 
« обратно

Creative Commons License Круизите на Celestyal cruises - уютно и интимно by Борис Боев is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Какво ни прави толкова добри