Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Опитните круизни пътешественици имат изградена рутина за първия ден от круизното си плаване. Някои се насочват директно към бюфета за бързо хапване, преди да се впуснат в разучаване на кораба, други отиват направо на бара до басейна. Има и такива, които отделят първите си минути и часове за снимки и качването им в социалните мрежи. Други пък отиват директно в каютата си и се отдават на блажена дрямка.

Вие сте във ваканция – няма грешни решения за първия ден от вашия круиз. Все пак сме подбрали 11 неща, които ако вземете предвид, няма да съжалявате.

 

 

 

 

1. Вижте каютата си

Разгледайте каютата сиВеднага след качването на борда, се насочете към каютата си, за да видите временния си дом за следващите дни. В началото, особено ако не сте били на кораб преди, ориентирането може да ви бъде трудно, но бързо ще свикнете. Намерете най-близкия асансьор и изберете номера на палубата (етажите на корабите се наричат палуби). Както в повечето хотели, първата цифра (или първите две, ако сте от десета палуба нагоре), указва етажа. Ако сте се качили трърде рано, има вероятност каютата ви все още да не е готова и да заварите камериера си, който я чисти. Това не бива да ви притеснява, дори е чудесна възможност да се запознаете с него или нея. Този човек ще се грижи за чистотата и подреждането на ваканционния ви дом през цялото време на круиза. Ако не желаете да ви пипа дрехите или да ви сгъва пижамите, ако случайно леглата са разделени, а вие искате да спите на спалня, сега е моментът да кажете всичките си предпочитания. Може да помолите за 10 минути да прекъсне чистенето, за да може да минете към следващите две стъпки

 

2. Преоблечете се

Бански и дрехи за басейн

Това е особено важно за хората, идващи от по-студени места, с дълги и неудобни полети и трансфери. Ако сте следили предишните ни съвети, („15 неща, които трябва да знаете преди да отидете на круиз“), трябва вече да сте подготвили дрехи за преобличане, дори и бански, готови и прибрани в ръчния ви багаж. Големите ви куфари може вече да ви чакат пред каютата, но е вероятно да бъдат доставени и малко по-късно през деня, но това е съвсем нормално и не е повод за притеснения. Ако сте се качили на борда по-рано, дори ще може да се възползвате от рядката възможност да се насладите на басейна без обичайните тълпи около него.

 

 

 

3. Приберете ценностите си в сейфа

Приберете парите в сейфа За ваша сигурност и спокойствие, приберете всичките си ценни вещи в сейфа в каютата си. Всички каюти имат сейфове. Обикновено сейфът се намира в гардероба или в по-редки случаи зад огледалото. Обикновено заключването става посредством избиране на код от електронна клавиатура. Ако не сте ползвали такива каси преди, прочетете инструкциите. Сейфът е достатъчно голям да побере дори малък лаптоп. Препоръчваме ви да приберете паспортите си, бижута, ключове, пари и всичко друго ценно и важно. Не прибирайте бордната си карта - тя служи за отваряне на каютата ви, също така е и официалното разплащателно средство на борда, а може да се използва и за документ за самоличност, в случай че се наложи да се легитимирате пред полицаи в градовете, които ще посетите по време на круиза. На този етап не прибирайте и кредитната си карта. Нея може да приберете по-късно, след стъпка 4.

 

 

4. Регистрирайте кредитната си карта за разходите на борда

Регистрирайте кредитната си картаДокато сте още на тема ориентиране в обстановката, вземете си кредитната/дебитната карта и бордната карта и вземете асансьора до палубата на рецепцията. Обикновено това е палуба 4, 5 или 6. За да може да ползвате услугите на борда - от баровете, през сувенирния магазин и резервирането на бреговите екскурзии, трябва да регистрирате кредитна карта към вашата каюта (много круизни компании вече приемат и дебитни карти). Ако желаете, може да регистрирате една карта към повече от една каюта или обратното, може да регистрирате отделни кредитни карти за вас и човека, с когото пътувате. При повечето по-нови кораби, регистрацията става на автоматични терминали, които се намират на етажа на рецепцията, а често и на съседните етажи. Те изглеждат като малки банкомати и са със сензорни екрани. Процедурата е проста, менюто е на няколко езика (българският не е сред тях) и просто следвайте инструкциите.

 

Ако не притежавате кредитна карта (или дебитна) или ако корабът е по-стар, може да се наложи да минете през рецепцията, за да регистрирате картата си или да откриете сметката си с пари в брой. В този случай процедурата може да отнеме малко повече време, в зависимост от това колко хора има на опашка на рецепцията. Ако навалицата е твърде голяма, преминете към някоя от следващите стъпки и минете отново по-късно, дори и в нощните часове, когато няма хора. 

ВАЖНО! При регистрацията на кредитна карта, от нея в повечето случаи ще бъдат удържани около 250 € като гаранционна сума. Това е нормална практика на повечето круизни компании, а дори и на някои висококатегорийни хотели. Тази сума няма общо с реално направените от вас разходи. В последната вечер на круиза ще получите фактура с всички направени разходи на борда. След като се уверите, че всичко е точно, просто подпишете единия екземпляр и го оставете на рецепцията, а дори може и да го оставите в каютата. В първия работен ден след напускане на кораба, реално похарчената от вас сума ще бъде изтеглена от картата ви, а гаранционният депозит ще бъде освободен. Сумата на гаранционния депозит може да не се появи обратно като наличен за ползване в кредитната ви карта още известно време, но не повече от 45 дни. Не изпадайте в паника, парите ще се върнат със 100% гаранция, просто междубанковите процеси, особено между различни държави или континенти са малко тромави. 

5. Разучете корабa

Harmony of the seasСлед като сте приключили с техническата подготовка, време е да обиколите и опознаете плаващия си хотел. Корабът ще бъде ваш дом през следващата седмица, така че ще ви бъде от полза, ако се ориентирате предварително. Отнема време да опознаете и разгледате цялостно кораба, особено ако е от по-големите. Най-добре си вземете карта на кораба - обикновено се намират в зоната около рецепцията. Освен това, до всеки асансьор има подробна схема на палубите, която указва къде се намирате вие и какво има на различните палуби. Ориентирането, особено за посоките към предната или задната част на круизния кораб може да е доста трудно, понякога дори за опитни мореплаватели, така че използвайте тези карти около асансьорите всеки път, щом изпаднете в затруднение. При най-модерните круизни кораби навсякъде има огромни електронни информационни табла със сензорни екрани, от които може да търсите конкретни места, да проверявате часове на шоу програми, дори да си запазите маса в специализирания ресторант. На борда на MSC Cruises, например, се предлага и приложение за телефон, което се нарича MSC for Me, което ви дава възможността да имате цял виртуален иконом в ръцете си. Може да виждате къде сте, да запазвате места за шоу програми, ресторанти и брегови екурзии, дори да изпращате съобщения помежду си. И най-важното - за нито една от тези дейности не ви е необходим интернет. Достатъчно е само да сте свързани към wi-fi мрежата на кораба.

Ако не сте на кораб, на който може да ползвате мобилно приложение, минете и през мястото за резервиране не брегови екскурзии, за да си вземете програма с наличните такива. Бреговите екскурзии обикновено се резервират в близост до рецепцията - обикновено на същата палуба или на тази над нея.

Ориентацията из круизния кораб е и подходящ момент да си набележите местата, на които искате да отидете, нещата, които искате да пробвате или видите. Ще се изненадате как понякога и една седмица на борда на кораба не стига, за да опитате всичко интересно.

Снимайте, снимайте много. Не забравяйте фотоапарата или поне телефона си. Снимайте каютата си преди да разположите вещите си в нея, щракнете най-интересните места на борда преди да се наводнят с пасажери, снимайте се с първата напитка и голяма усмивка. Спомените и снимките ще ви топлят в студените зими. 

6. Хапнете

ПицаЯсно е, че през следващите дни ще ядете постоянно, но е силно вероятно точно сега да сте много гладни след полети, трансфери и чакане. Много трудно може да улучите момент, в който да няма какво и къде да ядете на борда. Бюфетът например има прекъсвания за не повече от два часа през деня, така че се насочете натам. Обикновено бюфетите са в задната част на първата открита палуба на борда. Обядът ще ви чака готов, топъл и разнообразен. Вземете си чиния и започнете круизното си приключение с пълен стомах.

 

 

 

 

7. Вземете си коктейл

коктейли на борда на круизен кораб

След като вече сте сити, време е да се отдадете на удоволствията. Традицията сред круизните пътешественици повелява, че на кораб се пият коктейли. Най-добре си изберете място на някой бар в близост до басейните или другаде на откритите палуби. И не забравяйте да се снимате с коктейла. ;)

Ако сте решили да се възползвате от пакетите напитки, предлагани от круизната компания на борда, и не сте го резервирали предварително, ще може да го направите само в първия ден от круиза. Въпреки че цената на пакета напитки е обявена на ден, трябва да имате предвид, че ако искате да се възползвате от офертата, трябва да закупите пакет за целия период на плаването си. Направете си сметката дали този вариант ще ви бъде по-изгоден.

Съветваме ви да проучите въпроса с напитките на борда още преди заминаването. Обърнете се към своя круизен консултант за различните варианти. Макар и цените на пакетите напитки да изглеждат привидно еднакви, ако закупите пакет напитки предварително, той ще ви излезе с 15% по-евтино, отколкото при купуване на място. Това е така, защото на борда върху цените на всички напитки на баровете, включително и за пакетите, се начислява 15% сервиз.

 

8. Резервирайте предварително специализираните ресторанти, СПА процедури, брегови екскурзии или представления, на които държите да отидете

Резервирайте предварително специализираните ресторанти, СПА процедури, брегови екскурзии или представления, на които държите да отидетеС коктейл в ръка, вече е време да изберете какво да правите в идните дни, освен обичайните мързелуване и ядене. Ако желаете да посетите СПА-то на борда или да отидете някоя вечер в някой от специализираните ресторанти на борда, е препоръчително да си резервирате час и дата от по-рано. Напълно възможно е, ако решите да изненадате половинката си със суши ресторант, в дадена вечер да са се изчерпали свободните места. Някои от най-големите кораби предлагат специализирани шоу програми, които напълно си заслужават, но и тук трябва да резервирате възможно най-рано. Такива представления предлагат Цирк дьо Солей, като те се играят в зала за 400 човека на борда на MSC Meraviglia и MSC Bellissima, представлението Mamma Mia на Royal Caribbean и много други. Ако предварително сте си избрали брегови екскурзии, на които държите, резервирайте ги възможно най-скоро. Най-интересните екскурзии са с ограничени места, които се запълват бързо.

 

 

9. Отидете на обучението по безопасност

Не забравяйте да отидете на обучението по безопасностДрил (Drill) – инструктаж за безопасно плаване. В първия ден от круизното ви пътуване се провежда, задължителното за всички пасажери, обучение за безопасност. Инструктажът съдържа важна информация относно разположението на спасителните лодки, поставянето на спасителната жилетка, звуковата сигнализация при опасност, употребата на цигари на борда и т.н.

 

 

 

 

10. Превключете телефона си на самолетен режим

Самолетен режим на телефон по време на плаванеВеднъж след като сте качили няколко снимки в социалните мрежи, уведомили сте всички заинтересовани, че сте пристигнали и щастливи, е време да се откъснете от останалия свят и да включите телефона си на самолетен режим, преди да отплавате. Така ще избегнете случайната възможност телефонът ви да се закачи за сателитен или друг мобилен оператор, който може да доведе до сериозни сметки, без знанието ви.

Ако все пак имате работа или държите да сте свързани виртуално с останалата част от света, информирайте се за възможностите и цените за ползване на интернет на борда на кораба. По правило тези услуги са скъпи, но вече има все по-добри оферти за различни пакети, за които може да попитате круизния си консултант още преди отплаване.

 

 

 

11. Намерете си място на откритата палуба с добра гледка по време на отплаването

Залез

Ако искате да видите как се отдалечавате от брега (в повечето случаи това се случва по залез слънце и е много красиво), качете се на откритата палуба малко преди обявения за отплаване час. Качете се поне 15-20 минути преди обявения час на отплаване, за да си осигурите най-добрата гледка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Няколко бонус съвета какво да не правите в ден първи от круизното плаване:

-          Не взимайте асансьора, ако не ви се налага. Препълнени са с качващи се на борда, които носят и багажа си и това ги прави изключително бавни. Вместо това, използвайте стълбите. Така няма да се чувствате гузни, докато се наслаждавате на десерта си на вечеря.

-          Ако пътувате с децата си, задължително посетете детския клуб още в първия ден. Повечето круизни компании организират весело парти за децата в самото начало на плаването, което да ги предразположи и сближи с персонала. Така и вие ще имате възможност да разгледате обстановката предварително, а и децата може да завържат приятелства с другите още в първия ден.

-          Не забравяйте да се забавлявате – ваканцията ви започва сега!


 

Прочети още...

Круиз на All Inclusive?
Какво да носите, когато отивате на круиз?
Докоснете се до магията на Цирк дьо Солей на борда на MSC Meraviglia и Bellissima
обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.