Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

Ако случайно не сте ходили на почивка през последните години или сте живяли на друга планета напоследък, има вероятност да не сте чували това понятие. All Inclusive, или тромаво изписано на кирилица "ол инклузив" е вид база на изхранване в хотел или курорт, при който в предварително платената от вас цена е включено освен цялото изхранване по време на почивката, също така и консумацията на напитки - безалкохолни и алкохолни, а обикновено и някакъв пакет допълнителни услуги като например използване на спортните съоръжения на хотела или курорта, безплатно ползване на чадър и шезлонги на плажа и т.н. Това е съвсем общо определение, разбира се. В надпреварата си за повече клиенти, курортите в цял свят, а най-вече в Турция и арабските страни, включват все повече услуги в стандартната програма All Inclusive, като я украсяват до гръмки термини като Ultra All Inclusive, Mega All Inclusive и др. 

All Inclusive дотолкова стана "стандарт" за една качествена почивка, че повечето клиенти са изненадани и леко разочаровани в момента, в който разберат, че когато резервират круиз, получават "само" пълен пансион - т.е. в цената на един круиз освен настаняването в избрания от вас тип и категория каюта, се включва и изхранването на борда на кораба, но напитките остават извън предплатените услуги, с изключение на наливни чай, кафе, вода и сокове на закуска и обяд.

Какъв е стандартът при круизите?

 Логичният въпрос на повечето хора е защо круизните компании не последват общата тенденция в туризма и не направят стандартната си база на изхранване от пълен пансион на All Inclusive.

Отговорът, който круизните компании дават също е логичен. Фокусът при круизите е не дотолкова консумацията на напитки, а една почивка, изпълнена с много активно забавление, спорт, активности, които да включват цялото семейство - игри, състезания, шоу програми и т.н. Освен това, през деня обикновено сте на брега в някой от градовете, в които акостира вашият круизен кораб по маршрута си, за да може да опознаете и разгледате много места за вашата седмица ваканция. Философията на круизите е да почивате активно, обогатявайки се от новите места и впечатления, които са в изобилие, докато при класическата почивка в голям хотел на морския бряг, например, целта на хотела е да ви задържи в рамките на своята територия максимално дълго. През деня обикновено сте на плажа пред хотела или край някой от басейните, което в повечето случаи си е предпоставка за консумация на повече напитки в самия хотел.

Другата, не толкова популярна причина за въздържанието на круизите от All Inclusive програми е, че въпреки широкото си отваряне за масова публика в последните години, круизните компании все още държат круизите да са една по-класна почивка и съвсем логично се пазят от неизбежните вълни от т.нар. "алкохолен туризъм", които често заливат известните All Inclusive курорти в Турция и Египет, например.
 

Но въпреки всичко, All Inclusive на круиз е възможен!

чаша на плажамного чашиЧаша коктейл

Както при всички установени норми и стандарти, изключения има. Някои от тях са съвсем малки. При круизите на Norwegian Cruise Line или Royal Caribbean International, например, може предварително или при първото си качване на кораба, да си предплатите т.нар. Soda Package, т.е. пакет за безалкохолни напитки, което ви дава възможност по време на цялото пътуване със специална чаша за многократна употреба, с капак и сламка, да получавате неограничено количество безалкохолни напитки от машините във всеки бар и ресторант на кораба. Тази услуга рядко привлича възрастните, но е особено подходяща за деца, тъй като те по принцип са доста активни и често или направо непрекъснато се "наливат" с безалкохолни. Да, не са много полезни, но нали това е и тяхната почивка. Пък и чашата със Спайдърмен или Шрек си е ценен сувенир!

Celestyal Cruises са една от малкото круизни компании, които са включили All Inclusive пакети в цената на каютата, включващи освен храната на борда на кораба, и алкохолните и/или безалкохолните напитки. Така почивката може да бъде осъществена без почти никакви допълнителни разходи. All Inclusive пакета, който е включен в цената на круиза ви - включва консумацията на всички видове алкохолни и безалкохолни напитки и коктейли в основния ресторант или на баровете в кораба със следните изключения, които не са безплатни, а се предлагат с голяма отстъпка спрямо стандартните си цени на гостите на All Inclusive програма - отлежало уиски и коняк, вносна бутилирана бира, бутилирано вино, енергийни напитки и ядките от менюто на бара.

БираКафе

При круизите на MSC Cruises, нещата отиват на по-сериозно ниво. На първо място, преди всеки круиз или в първия ден на вашето плаване, може да резервирате All inclusive пакет или пакет напитки за консумация на обяд и вечеря в основните ресторанти.

MSC Cruises предлагат различни видове All Inclusive:

"Easy Package" - за възрастни - включва неограничено количество напитки, които се предлагат на борда, но с ограничение до €6 на напитка. Това включва наливна бира, избрана селекция от вина „By the Glass”, безалкохолни напитки и натурални сокове, избрани коктейли, минерална вода, топли напитки (чай, кафе, капучино), безалкохолни коктейли и др.

Цена € 29 на човек на ден за всички круизни региони

"Premium Package" - за възрастни - включва неограничено количество напитки, които се предлагат на борда, но с ограничение до €10 на напитка. Това включва наливна и бутилирана бира, избрана селекция от вина „By the Glass”, безалкохолни напитки и натурални сокове, избрани коктейли, минерална вода, топли напитки (чай, кафе, капучино), безалкохолни коктейли и др.

Цена € 39 на човек на ден за круизи в Средиземно море, Северна Европа, Близък изток и Куба

Цена € 52 на човек на ден за круизи в Карибско море и Северна Америка

Цена € 47 на човек на ден за круизи в Южна Америка

"Premium Plus Package" - за възрастни - включва неограничено количество напитки. Това включва наливна и бутилирана бира, избрана селекция от вина „By the Glass”, безалкохолни напитки и натурални сокове, избрани коктейли, минерална вода, топли напитки (чай, кафе, капучино), безалкохолни коктейли в основните ресторанти, тематичните ресторанти и тези на самообслужване, ликьори, аперитиви, всички напитки от менюто на баровете на кораба, включително подбрани марки, храна от рум-сервиз менюто.

Цена € 55 на човек на ден за круизи в Средиземно море, Северна Европа, Близък изток и Куба

Цена € 66 на човек на ден за круизи в Карибско море и Северна Америка

Цена € 55 на човек на ден за круизи в Южна Америка

"Non-alcoholic Package" - безалкохолен пакет за възрастни - включва неограничено количество минерална вода, безалкохолни напитки и натурални сокове в основните ресторанти и тези на самообслужване, топли напитки, безалкохолни коктейли, млечни и други шейкове на баровете на кораба.

Цена € 19 на човек на ден за круизи в Средиземно море, Северна Европа, Близък изток и Куба

Цена € 24 на човек на ден за круизи в Карибско море и Северна Америка

Цена € 21 на човек на ден за круизи в Южна Америка

"Non-alcoholic CHILD Package" - безалкохолен пакет за непълнолетни лица (3 до 17 години) - включва неограничено количество минерална вода, безалкохолни напитки и натурални сокове в основните ресторанти и тези на самообслужване, топли напитки, безалкохолни коктейли, млечни и други шейкове на баровете на кораба.

Цена € 14 на човек на ден за всички круизни региони

 

Costa Cruises - при тази круизна компания можете да избирате между четири вида пакети за напитки:

"Pranzo and Cena" - включва всички вина от селекцията „By the Glass”, минерална вода, наливна и бутилирана бира, безалкохолни напитки сервирани по време на храненията в основните ресторанти и тези на самообслужване. Цена за възрастни от €16,49 на ден, за деца от €7,49 на ден. Закупува се за целия период на круиза.

"Piu Gusto" - за възрастни - включва всички вина от селекцията „By the Glass”, минерална вода, наливна и бутилирана бира, безалкохолни напитки в основните ресторанти, тематичните ресторанти и тези на самообслужване, ликьори, аперитиви, топли напитки, всички напитки от менюто на баровете на кораба, включително подбрани марки, храна от рум-сервиз менюто. Цена от €28 на човек на ден. Закупува се за целия период на круиза.

"Brindiamo" - за възрастни - включва всички вина от селекцията „By the Glass”, минерална вода, наливна и бутилирана бира, безалкохолни напитки в основните ресторанти, тематичните ресторанти и тези на самообслужване, ликьори, аперитиви, топли напитки, всички напитки от менюто на баровете на кораба, включително подбрани марки, храна от рум-сервиз менюто. Цена от €25 на човек на ден. Закупува се за целия период на круиза.

"Giovani" - за непълнолетни лица (4 до 17 години) - може да се закупи само когато е съчетан с алкохолен пакет "Brindiamo/Piu Gusto" за възрастни, настанени в същата каюта с непълнолетното лице. Деца под 4 години ползват пакета безплатно. Включва минерална вода, безалкохолни напитки и натурални сокове в основните ресторанти и тези на самообслужване, топли напитки, безалкохолни коктейли, млечни и други шейкове на баровете на кораба. Цена от €16 на човек на ден. Закупува се за целия период на круиза.

кокосови орехичаши Санторини гледки маси

Алкохолните и безалкохолните пакети на Royal Caribbean:

На корабите на Royal Caribbean не може да се поръчва повече от едно питие в дадения момент, но пък и няма дневен лимит за брой поръчани напитки, какъвто лимит при някои други круизни компании. Пакетите ще се продават само на круизи с продължителност повече от 4 дни. В цената на всички пакети е включен бакшиш от 15%.

В момента може да се избира между четири варианта пакети на борда на корабите на Royal Caribbean:

"Royal Replenish Package" - цената му е $20 на ден на човек и включва кафета и чайове, минерална и газирана вода и фрешове и безалкохолни коктейли.

 "Select Package" - на цена от $40 на ден на възрастен, пакетът включва неограничено количество наливна бира, избрана селекция от вина „By the Glass” (цената на чаша да не надвишава $8), безалкохолни коктейли, наливна газирана вода със сувенирна чаша и 20% отстъпка при закупуването на бутилирано вино.

 "Premium Package" - този пакет е на цена $55 на човек на ден и включва алкохолни коктейли (с максимална стойност не повече от $10), замразени коктейли, наливна или бутилирана бира, избрана селекция от вина „By the Glass” (с максимална стойност не повече от $12), безалкохолни коктейли, бутилирана вода, наливна газирана вода със сувенирна чаша и 20% отстъпка при закупуването на бутилирано вино.

 "Ultimate Package" -  включва неограничено количество напитки за $65 долара на ден на човек. Това включва: кафета и чайове, минерална вода, прясно изцедени фрешове, алкохолни коктейли (с максимална стойност не повече от $10), замразени коктейли, бира, вино на чаша (с максимална стойност не повече от $12), безалкохолни коктейли, наливна газирана вода,  20% отстъпка при закупуването на бутилирано вино и бутилка вино.

Нито един от All Inclusive пакетите не включва пури, цигари, бутилки вино, пенливо вино и шампанско, консумация на храна от платените ресторанти, както и напитките от мини-бара в каюта ви. Всички пакети се заплащат или предварително или на първия ден от вашето круизно пътешествие.

Има една важна особеност, която важи за всички круизни компании, които предлагат All Inclusive. Не е позволено само единият от пътниците в каютата да си купи All Inclusive пакет. All Inclusive се заплаща за всички възрастни в една каюта. Дори и в случаите на двойка, в която само единият пие алкохол, и двамата трябва да заплатят пълен пакет. Това правило важи само за пълнолетните, настанени заедно в една каюта. Ако сте заедно с дете, за него трябва да се закупи безалкохолен пакет. Това не важи за пакетите вина, вода, бира и кафе. Причините за тези ограничения са очевидни - хората имат склонност към злоупотреби с безплатните неща в целия свят.

 

 


 

« обратно

обновена: | публикувана:
Какво ни прави толкова добри

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.