'Бисквитките' ни помагат да подобрим нашите услуги.
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате и с използването на 'бисквитки'

Вижте подробности   
Премини към главното съдържание Премини към Навигацията

 Какво е All Inclusive?

Ако случайно не сте ходили на почивка през последните години или сте живяли на друга планета напоследък, има вероятност да не сте чували това понятие. All Inclusive, или тромаво изписано на кирилица "ол инклузив" е вид база на изхранване в хотел или курорт, при който в предварително платената от вас цена е включено освен цялото изхранване по време на почивката, също така и консумацията на напитки - бизалкохолни и алкохолни, а обикновено и някакъв пакет допълнителни услуги като например използване на спортните съоръжения на хотела или курорта, безплатно ползване на чадър и шезлонги на плажа и т.н. Това е съвсем общо определение, разбира се. В надпреварата си за повече клиенти, курортите в цял свят, а най-вече в Турция и арабските страни, включват все повече услуги в стандартната програма All Inclusive, като я украсяват до гръмки термини като Ultra All Inclusive, Mega All Inclusive и др. 

All Inclusive дотолкова стана "стандарт" за една качествена почивка, че повечето клиенти са изненадани и леко разочаровани в момента, в който разберат, че когато резервират круиз, получават "само" пълен пансион - т.е. в цената на един круиз освен настаняването в избрания от вас тип и категория каюта, се включва и изхранването на борда на кораба, но напитките остават извън предплатените услуги, с изключение на наливни чай, кафе, вода и сокове на закуска и обяд.

 

Какъв е стандартът при круизите?

 Логичният въпрос на повечето хора е защо круизните компании не последват общата тенденция в туризма и не направят стандартната си база на изхранване от пълен пансион на All Inclusive.

Отговорът, който круизните компании дават също е логичен. Фокусът при круизите е не дотолкова консумацията на напитки, а една почивка, изпълнена с много активно забавление, спорт, активности, които да включват цялото семейство - игри, съзтезания, шоу програми и т.н. Освен това, през деня обикновено сте на брега в някой от градовете, в които акостира вашият круизен кораб по маршрута си, за да може да опознаете и разгледате много места за вашата седмица ваканция. Философията на круизите е да почивате активно, обогатявайки се от новите места и впечатления, които са в изобилие, докато при класическата почивка в голям хотел на морския бряг, например, целта на хотела е да ви задържи в рамките на своята територия максимално дълго. През деня обикновено сте на плажа пред хотела или край някой от басейните, което в повечето случаи си е предпоставка за консумация на повече напитки в самия хотел.

Другата, не толкова популярна причина за въздържанието на круизите от All Inclusive програми е, че въпреки широкото си отваряне за масова публика в последните години, круизнте компании все още държат круизите да са една по-класна почивка и съвсем логично се пазят от неизбежните вълни от т.нар. "алкохолен туризъм", които често заливат известните All Inclusive курорти в Турция и Египет, например.
 

Но въпреки всичко, All Inclusive на круиз е възможен!

Както при всички установени норми и стандарти, изключения има. Някои от тях са съвсем малки. При круизите на Norwegian Cruise Line или Royal Caribbean International, например, може предварително или при първото си качване на кораба, да си предплатите т.нар. Soda Package, т.е. пакет за безалкохолни напитки, което ви дава възможност по време на цялото пътуване със специална чаша за многократна употреба, с капак и сламка, да получавате неограничено количество безалкохолни напитки от машините във всеки бар и ресторант на кораба. Тази услуга рядко привлича възрастните, но е особено подходяща за деца, тъй като те по принцип са доста активни и често или направо непрекъснато се "наливат" с безалкохолни. Да, не са много полезни, но нали това е и тяхната почивка. Пък и чашата със Спайдърмен или Шрек си е ценен сувенир!

При круизите на MSC Cruises, нещата отиват на по-сериозно ниво. На първо място, преди всеки круиз, може да резервирате пакет за вино, наречен "Allegro", пакет от три екскурзии, наречен "Explorer Formula" на цената почти на две или пакет от двата пакета - "Allegro" и "Explorer Formula", наречен "Sunny Package", при който цената е по-ниска, от цената на двата пакета услуги поотделно.

"Allegro" e предплатен пакет за вино, който ви гарантира по една бутилка вино по време на вечеря, всяка вечер по време на вашия круиз. Марките и сортовете вина са различни, като пакетът се състои от няколко по-базови вина и няколко от по-висок клас. При всички положения, ако сте любители на виното, Allegro е изгодно предложение, с което ще спестите поне 30 евро, в сравнение на включените бутилки вино на цените им поотделно.

"Explorer Formula" е предварително определен пакет от три брегови екскурзии, по преценка на круизната компания и базирана на статистиката за най-желаните и посещавани екскурзии по този маршрут. С този пакет, почти изцяло спестявате стойността на едната екскурзия.

Отделно от тези пакети, MSC Cruises предлагат и 4 нива на доплащане за различни видове All Inclusive:

"Allegrissimo" - безалкохолен All Inclusive - предназначен най-вече за деца. Включва минерална вода и безалкохолни напитки в основните ресторанти и тези на самообслужване, както и натурални сокове, топли напитки, безалкохолни коктейли, млечни и други шейкове, сладолед в чашка или фунийка на баровете на кораба. Цена € 12 на ден. Заплаща се за всички дни на круиза;

"Allegrissimo" - малък All Inclusive - включва подбрана селекция вина (2 чаши бяло, 2 чаши червено и 1 чаша розе), минерална вода, наливна бира, безалкохолни напитки в основните ресторанти и тези на самообслужване, както и избрани коктейли (с и без алкохол), безалкохолни напитки, аперитиви, избрани вина (в чаши), ликьори и битери; кафене (кафе, капучино, горещ шоколад, чай); сладолед в чаша или фунийка на баровете на кораба. (някои марки за изключени, съгласно указания на борда списък с напитките). Цена € 23 на ден. Заплаща се за всички дни на круиза;

"All Inclusive" за деца и тийнейджъри - включва минерална вода, безалкохолни напитки и натурални сокове в основните ресторанти и тези на самообслужване, всички безалкохолни напитки, плюс закуски от мини-бара в каютата, безалкохолни и енергийни напитки, натурални сокове, минерална вода, топли напитки, безалкохолни коктейли, млечни и други шейкове на баровете на кораба, както и всички напитки и храни от менюто „Gelateria”, Шоколадовия бар и Сладкарницата, храна от рум-сервиз менюто. Цена € 21 на ден. Заплаща се за всички дни на круиза;

"All Inclusive" - включва всички вина от селекцията „By the Glass”, минерална вода, наливна и бутилирана бира, безалкохолни напитки в основните ресторанти и тези на самообслужване, всички напитки от менюто на баровете на кораба, включително подбрани марки, всички напитки от мини-бара в каютата, както и всички напитки и храни от менюто „Gelateria”, Шоколадовия бар и Сладкарницата, храна от рум-сервиз менюто. Цена € 42 на ден. Заплаща се за всички дни на круиза;

Нито един от All Inclusive пакетите не включва пури, цигари, бутилки вино, пенливо вино и шампанско, сувенирни чаши и напитки, сервирани в такива, консумация на храна от платените ресторанти.

Освен MSC Cruises, другата популярна круизна компания, предлагаща доплащане за All Inclusive e Celestyal Cruises. Това е круизната компания с най-изгодните предложения за All Inclusive на нашия пазар. Тук нивата са само две - безалкохолен All Inclusive за деца и All Inclusive за възрастни:

All Inclusive без алкохол - обикновено се ползва за деца. Включва всички напитки и коктейли несъдържащи алкохол, независимо дали са поръчани в основния ресторант или на някой от баровете. Най-изгодно е да се резервира предварително при резервацията на самия круиз, тъй като излиза с 20% по-евтино, отколкото на място. Цената на пакета не се формира на вечер, а е за целия круиз и е в зависимост от продължителността му. За круиз с 3 нощувки, цената е € 35, с 4 нощувки - € 49, със 7 нощувки - € 85 на човек;

All Inclusive - включва консумацията на всички видове алкохолни и безалкохолни напитки и коктейли в основния ресторант или на баровете в кораба със следните изключения, които не са безплатни, а се предлагат с голяма отстъпка спрямо стандартните си цени на гостите на All Inclusive програма - отлежало уиски и коняк, вносна бутилирана бира, бутилирано вино, енергийни напитки и ядките от менюто на бара. Най-изгодно е да се резервира предварително при резервацията на самия круиз, тъй като излиза с 20% по-евтино, отколкото на място. Цената на пакета не се формира на вечер, а е за целия круиз и е в зависимост от продължителността му. За круиз с 3 нощувки, цената е € 65, с 4 нощувки - € 89, със 7 нощувки - € 155 на човек;

На място на кораба се предлага и един малко по-евтин вариант, който включва само минерална вода, топли напитки и газирани безалкохолни напитки от машина, като се предлага само на деца до 12 години. Нарича се "Kids Soda Package" и е на цена -  € 8,95 на ден.

Има една важна особеност, която важи за всички круизни компании, които предлагат All Inclusive. Не е позволено само единият от пътниците в каютата да си купи All Inclusive пакет. All Inclusive се заплаща за всички възрастни в една каюта. Дори и в случаите на двойка, в която само единият пие алкохол, и двамата трябва да заплатят пълен All Inclusive. Това правило важи само за пълнолетните, настанени заедно в една каюта. Ако сте заедно с дете, за него може да бъде закупен и безалкохолен пакет. Причините за тези ограничения са очевидни - хората имат склонност към злоупотреби с безплатните неща в целия свят.

Creative Commons License
Круиз на All Inclusive? by Борис Боев is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Какво ни прави толкова добри